Praktijkaccreditering voor (Apotheekhoudende) Huisartsenpraktijken
Certificeer de aantoonbare kwaliteit in uw praktijk
In uw (apotheekhoudende) huisartsenpraktijk heeft u dagelijks te maken met patiënten. Patiënten staan in toenemende mate meer centraal binnen de zorg. Door de toenemende regie die patiënten hebben in de keuze van hun zorgaanbieder, is het van belang om meetbare gegevens over kwaliteit en veiligheid te kunnen tonen. Aan de hand van praktijkaccreditering laat u patiënten zien dat kwaliteit voorop staat in uw praktijk.
Praktijkaccreditering helpt uw praktijk te voldoen aan hoge standaarden op het gebied van zorg, organisatie en patiëntveiligheid. Voor u als zorgprofessional biedt het een duidelijke en gestructureerde aanpak om de
zorg
te verbeteren en te waarborgen. Dit draagt niet alleen bij aan betere zorgresultaten voor uw patiënten, maar ook aan een efficiëntere en soepelere praktijkvoering.
De meerwaarde van praktijkaccreditering
Elke praktijk is verplicht om verantwoorde, doelmatige en veilige zorg te leveren én dit aan te tonen. Praktijkaccreditatie wijst uit dat een onafhankelijke organisatie heeft vastgesteld dat uw praktijk voldoet aan hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen. Tijdens het certificatietraject wordt de kwaliteitscyclus Plan-Do-Check-Act toegepast. Deze aanpak zorgt ervoor dat kwaliteitsverbetering continu centraal staat. Met een kwaliteitsmanagementsysteem wordt de zorg systematisch bewaakt, beheerst en verbeterd, zodat u voortdurend werkt aan de kwaliteit van uw zorg.
Risico's verlagen met een managementsysteem
Elke organisatie heeft te maken met risico’s. Voor u is het belangrijk hierbij stil te staan, omdat ze betrekking hebben op het welzijn van uw patiënten. Het is daarom essentieel om actief te werken aan kwaliteit en veiligheid om deze risico’s te beheersen. Praktijkaccreditatie en systeembeoordeling volgen een gestructureerde aanpak, waarbij een goede balans tussen theorie en praktijk centraal staat. Bij certificering ligt de nadruk op de implementatie van het
managementsysteem
binnen uw praktijk. Onze auditoren betrekken medewerkers op alle niveaus, zodat iedereen een rol speelt in het bewaken van de kwaliteit. Deze mensgerichte aanpak, die wij
People Based Auditing
noemen, zorgt ervoor dat uw team zich verantwoordelijk voelt en gezamenlijk bijdraagt aan het succes van uw praktijk.
Praktijkaccreditatie in 5 stappen
Voordat uw praktijk start met het certificatietraject is een goede voorbereiding nodig. DEKRA beoordeelt uw systeem onafhankelijk. Als u advies nodig heeft, kunt u zich wenden tot één van de adviseurs aangesloten bij het
DEKRA-partnernetwerk
.
Bent u net als vele prakrijken die u voorgingen klaar voor praktijkaccreditatie? Via DEKRA werken we met het onderstaande stappenplan.
Stap 1: Normselectie
Kies de norm waar u tegen gecertificeerd wilt worden
DEKRA toetst onder andere:
- ISO 9001 (bij apotheekhoudende wordt de LHV-norm 'Farmaceutische zorgverlening door apotheekhoudende huisartsen’ als veldnorm meegenomen)
- HKZ Kleine Organisaties
- ISO voor Zorg en Welzijn ( NEN-EN 15224 )
Benieuwd naar ons gehele portfolio van normen en kwaliteitslabels waarvoor wij audits uitvoeren?
Stap 2: Tools
Stap 3: Voorbereiding
Stap 4: Planning
Stap 5: Certificering
6 Resultaten
25 okt 2024
Audit
In deze blog leest u meer over beide auditvormen en wat de verschillen zijn tussen een interne en externe audit.
Bekijk artikel
26 mei 2023
Audit
Een externe audit staat ook wel bekend als Third Party audit en wordt altijd uitgevoerd door een auditor van een certificatie-instelling, zoals DEKRA.
Bekijk artikel
12 mei 2023
Audit
Informatiebeveiliging speelt een belangrijke rol in veel branches, en zeker in de zorg. Lees meer over NEN 7510 (informatiebeveiliging in de zorg) in deze blog.
Bekijk artikel
04 apr 2023
Audit
ISO 9001 is een wereldwijd erkende norm voor kwaliteitsmanagementsystemen, ontworpen om organisaties te helpen hun processen, producten en diensten te verbeteren.
Bekijk artikel
04 jan 2023
Audit
Wilt u uw managementsysteem laten certificeren om te laten zien dat u op een verantwoorde manier met informatie omgaat? Om al die informatie goed te beveiligen breng
Bekijk artikel
24 nov 2022
Audit
Wilt u uw organisatie laten certificeren tegen een HKZ- of ISO-norm? Dan zijn interne audits nodig. Zonder interne audits voldoet u niet aan deze normen.
Bekijk artikel