DEKRA KIRR inspectie
DEKRA Industrial Inspection

Op zoek naar betrouwbare Retaining Rings Inspectie? Ontdek het hier.

Retaining Rings Inspectie (KIRR)

Bespaar tijd, moeite en geld met niet-destructieve tests

Een generator behoort tot de meest bedrijfskritische apparatuur die binnen energiecentrales wordt gebruikt. Dit is waar de mechanische energie wordt omgezet in elektriciteit. Het is daarom van cruciaal belang dat de generator altijd in optimale staat verkeert.

De borgringen aan elk uiteinde van de rotor behoren tot de cruciale componenten van generators. Ze zijn vatbaar voor schade als gevolg van chemische invloeden en mechanische of elektrische krachten. Het vervangen van de borgringen gaat echter met hoge kosten gepaard. KIRR, het inspectiesysteem van DEKRA voor borgringen, biedt een goedkoper doch even doeltreffend alternatief. Het systeem is reeds gebruikt voor de inspectie van meer dan 1.600 borgringen van generators in 25 landen.
De inspectie van de borgring kan worden uitgevoerd in circa 2,5 shifts, al naar gelang de omvang en toegankelijkheid van de generator. Indien nodig kunnen er meerdere teams worden uitgezonden om de inspectietijd tot 24 uur te reduceren. De klant dient zelf zorg te dragen voor het verwijderen van de afschermingen, bladen, koelers en elektrische veiligheidscomponenten en dient zorg te dragen voor goedgekeurde steigers, reiniging en verlichting. Het is niet nodig om de coating van de borgringen te verwijderen.

Uitvoerbare tests

De KIRR-manipulator is toegerust met diverse sondes. Dit maakt het mogelijk om verschillende tests uit te voeren:
  • Ultrasoon testen zoals UT-TOFD voor het binnenoppervlak en het volume van de ring en scannen op zwakke punten op de as en de omtrek. De UT-PE (Pulse Echo)-techniek wordt toegepast om voor een hoge mate van nauwkeurigheid te zorgen in zones met krimppassingen.
  • Uiterst nauwkeurige wervelstroomtests (ET) van het buitenoppervlak.
Het uitvoeren van penetrantonderzoek op de verwijderde borgringen wordt afgeraden: scheuren in het trek-krimpgebied kunnen dichtgaan als gevolg van de verwijdering. NB: DEKRA is een onafhankelijk bedrijf en niet verbonden aan enige OEM of reparatiewerkplaats.

Welke typen generators en machines kunnen worden getest?

De sondes hebben een hoogte van 8 mm. Dit maakt het mogelijk om vrijwel alle generators te testen. Het kettingverbindingssysteem voor het monteren van de KIRR-manipulator is geschikt voor ringen met een diameter van boven de 600 mm. Borgringen met een ‘neusgebied’ (het aflopende deel van de borging waarbij de buitendiameter afneemt) kunnen afzonderlijk worden getest. De maximale hellingshoek bedraagt 45°. We voeren al meer dan 25 jaar tests van borgringen uit. We hebben daarbij meer dan 100 uiteenlopende (sub)typen generators getest, met inbegrip van grotere waterstofgekoelde generators die moeilijk toegankelijk zijn (zoals generators van het type THDD) en, in gevallen waarin de rotor is verwijderd, generators met ringen en koelgaten, evenals ringen van bekrachtigingsmotoren. Zie ook het referentieoverzicht, te downloaden onderaan deze pagina.

Reparatie en onderhoud

Het KIRR-systeem is aanpasbaar en kan daarmee worden ingezet voor vrijwel alle generators en grote motoren. De combinatie van dit flexibele systeem en onze ruime kennis op dit gebied stelt ons in staat om het inspectieplan ter plekke op te stellen, zonder dat u ons vooraf van gedetailleerde informatie hoeft te voorzien. Indien nodig kan de inspectie binnen 24 uur worden uitgevoerd. Ultrasone scheurdetectie richt zich op de trek-krimpgebieden en gradaties van de wanddikte. Hierbij wordt schade zoals spanningscorrosiescheuren en scheuren in de boventand gedetecteerd. We maken daarnaast gebruik van wervelstroomtests om de staat van het buitenoppervlak nauwkeurig in kaart te brengen. Het is niet nodig om de coating van de ring te verwijderen. Als er scheuren worden ontdekt, worden de ringgeometrie en informatie over zwakke punten gebruikt als input voor een computermodel op basis van de eindige-elementenmethode om de resterende levensduur te berekenen. We bepalen daarnaast het inspectie-interval dat nodig is voor monitoringdoeleinden.

Specificaties

Het KIRR-systeem kan worden ingezet voor generators met een ringdiameter van 600 mm of meer. Kenmerken van in-situ tests:
  • Minimale opening tussen de ring en stator: 8 mm
  • Techniek: UT-TOFD-, UT-TRL- en ET-inspecties
  • Oppervlak: cirkel van 360° en spoed van 1-10 mm
  • Detectie van defecthoogten van 0,5 mm en meer
  • Typische duur van in-situ tests van twee ringen: 24 uur

Achtergrond

Een borgring heeft een lange levensduur en gaat vaak net zo lang mee als de generator. Helaas vormen de kleinste scheurtjes in de borgring al een veiligheidsrisico en een kans op uiterst kostbare schade. Veel fabrikanten raden aan om de borgringen periodiek te vervangen om dit soort desastreuze gevolgen te voorkomen. Dat is echter een kostbare aangelegenheid: de kosten kunnen soms wel tot een miljoen euro oplopen. Het KIRR-systeem van DEKRA biedt een kostenefficiënt alternatief. Het detecteert en analyseert tekenen van gebreken aan borgringen, zodat u kunt bepalen of ze moeten worden vervangen. Daarnaast kunt u voor borgringen die nog niet aan vervanging toe zijn, nauwlettend monitoren op het ontstaan van nieuwe gebreken. Een belangrijk voordeel hiervan is dat het niet langer nodig is om de rotor en borgringen voor inspectiedoeleinden te demonteren. Dit kan bijdragen aan kostenbesparingen tot maar liefst 200.000 euro.