red directive eu
DEKRA Product Testing

Een hoger niveau van cybersecurity in uw apparaten waarborgen?

Testen volgens RED Directive

Voorbereiding op de Radio Equipment Directive

Wilt u een product op de Europese markt brengen met een draadloze radioverbinding? Dan moet deze vanaf augustus 2025 voldoen aan de Delegated Act van de richtlijn radioapparatuur (RED). Dat bepaalde de Europese Commissie. In de Delegated Act staat verschillende eisen voor cybersecurity waaraan fabrikanten, importeurs en distributeurs moeten voldoen wanneer zij deze producten verhandelen in de Europese Unie (EU). DEKRA helpt graag uw producten te laten voldoen aan deze nieuwe regelgeving. Lees hier meer over de toekomstige wetgeving en hoe onze diensten u helpen voorbereiden.

Het Europese comité CEN-CENELEC is bezig om nieuwe geharmoniseerde standaarden te creëren op basis van de vereisten van deze nieuwe RED Directive voor de EU. Hiermee kunt u aantonen dat uw draadloze producten aan de richtlijn voldoen. In de tussentijd wordt fabrikanten aangeraden om nu al te beginnen met het voorbereiden van hun producten om te voldoen aan de toekomstige verplichtingen. Zo voldoen producten straks wanneer RED verplicht is.

Het doel van de RED richtlijn

Deze richtlijn is bedoeld om een hoger niveau van cybersecurity in de apparaten in de EU te waarborgen en het vertrouwen van consumenten in deze apparaten te versterken. Op deze manier wordt Europa weerbaarder op cyberaanvallen. Deze nieuwe verplichtingen zijn gericht op:
  • het verbeteren van de veerkracht van het netwerk (artikel 3, lid 3, onder d);
  • verbetering van de bescherming van persoonsgegevens en privacy van gebruikers (artikel 3, lid 3, onder e);
  • het reduceren van geldfraude (artikel 3, lid 3, onder f).
Deze nieuwe cybersecurity eisen gelden voor alle producten met een radioverbinding, zoals 4G, 5G, Bluetooth, Zigbee en wifi. Hieronder vallen erschillende producten, waaronder mobiele telefoons, tablets, smart watches, smart tv's, verbonden straatverlichting, draadloze sensoren, laadpalen, verbonden auto's, drones, automaten en nog veel meer.

RED test door DEKRA

Bij DEKRA testen we uw apparaat volgens de technische vereisten in bestaande cybersecuritynormen. Deze vormen waarschijnlijk de basis voor de toekomstige geharmoniseerde normen voor de Radio Equipment Directive. Denk daarbij aan:
  • ETSI EN 303 645
  • IEC 62443-X-serie
Voldoet uw product aan de cybersecurity eisen? Dan ontvangt u voor deze naleving een testrapportage met bijbehorend certificaat. Bij de IEC 62443 is het mogelijk kom een IECEE-CB-certificaat te krijgen. iermee toont u het security level.
Voordelen van RED testing
Weerbaar tegen cyberaanvallen

U beschermt uw klanten door producten op de markt te brengen die weerbaar zijn tegen cyberaanvallen.

Toekomstbestendig

Uw producten zijn toekomstbestendiger voor toekomstige cyberwetgeving.

Onafhankelijk oordeel

U heeft een oordeel van een onafhankelijk testlaboratorium, waarmee u zeker weet dat u voldoet aan de eisen.

Ons pilotprogramma voor de RED Richtlijn

We helpen u graag met de voorbereiding op de RED Richtlijn. Onze service gaat verder dan het testen van uw producten tegen relevante normen. We helpen u namelijk graag begrijpen wat de RED Richtlijn inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt. In ons pilotprogramma leert u:
  • wat de beveiligingseisen zijn;
  • hoe u ze implementeert in uw producten; en
  • hoe het test- en certificatieproces werkt, met of zonder geharmoniseerde normen.
Meer weten over ons pilotprogramma voor de RED Directive? Neem gerust contact op met onze experts.

Waarom DEKRA?

Wij zijn een onafhankelijk laboratorium dat is geaccrediteerd om de cybersecurity van producten te testen en te certificeren volgens ETSI EN 303 645 en de IEC 62443-X-serie. Daarnaast is DEKRA een EU Notified Body voor de Radio Equipment Directive en erkend voor radio- en telecommunicatietesten onder het CB-schema van IECEE. Zo kunnen we u ondersteunen bij het voldoen aan de vereisten van de Radio Equipment Directive in combinatie met andere voorschriften en normen die van toepassing zijn op radioapparatuur en -apparaten.
DEKRA is al meer dan tien jaar experts in het testen en certificeren van cybersecurity. We dragen bij aan de ontwikkeling van normen en voorschriften voor cybersecurity door lid te zijn van normorganisaties en brancheallianties. Bovendien ondersteunen we u graag om markten wereldwijd te betreden.