CharIN
DEKRA Product Testing

Ontdek de voordelen van de CharIN certificering

CharIN

Certificering van interoperabiliteit van laadstations

Een Combined Charging System (CCS) biedt gebruikers van elektrische auto's (EV) de beste laadervaring. CharIN (Charging Interface Initiative) is een non-profitorganisatie die van CCS de wereldwijde standaard maken in de oplaadinfrastructuur van EV's. Het idee is om de interoperabiliteit van laadstations en EV's te verbeteren, om de gebruiker een betrouwbare, gemakkelijke en soepele laadervaring te bieden. DEKRA heeft jarenlange ervaring met het testen van alles rondom de oplaadinfrastructuur voor EV’s. Mede hierdoor zijn wij één van de slechts twee instellingen ter wereld die door CharIN erkend is voor het uitvoeren van conformiteitstests. We zetten onze expertise graag in om uw laadstations te testen en certificeren.

Interoperabiliteit betekent dat laadpalen goed aansluiten op EV's en andersom, zelfs al zijn ze van verschillende fabrikanten. Zowel laadpalen als EV's kunnen hier CHarIN-certificaat halen. Wereldwijd telt CHarIN meer dan 300 leden, die zich allemaal bezighouden met eMobility, zoals autofabrikanten, fabrikanten van laadstations en netbeheerders. 

CharIN en CCS 

CharIN is de organisatie achter CCS. CCS is de Europese standaard connector voor het met gelijkstroom (DC) opladen van EV’s. DC wordt gebruikt voor snelladers. Deze snelladers hebben een CCS-connector of een CHAdeMO-connector. CHAdeMO is Japans en daarom vooral te vinden in Japanse auto’s. De meeste laadstations in Europa zijn voorzien van zowel een CCS- als een CHAdeMO-connector. Met een CCS-stekker is het mogelijk om met dezelfde connector zowel AC (wisselstroom) als DC te laden.

Certificering voor CharIN

In 2021 werd DEKRA als een van de eerste certificatie-instellingen erkend voor het certificeren van CharIN. De enige andere certificatie-instelling ter wereld is het Koreaanse KERI. Met een CharIN-certificaat voldoet u aan de CCS-standaard. Wilt u uw laadstations laten testen? Dat kan in DEKRA's laboratorium in Arnhem. Daar voeren we de tests uit, waarna u van ons hoort of u in aanmerking komt voor het CharIN certificaat. U ontvangt van ons een helder rapport waarin eventuele tekortkomingen staan. U kunt hierop actie ondernemen. Mogelijk moet een deel van de tests dan opnieuw uitgevoerd worden, zodat u alsnog een certificaat ontvangt.  

Certificering door DEKRA

  • U haalt expertise in huis. DEKRA heeft bijna 100 jaar ervaring in de automotive industrie en met het testen van elektrische en mechanische veiligheid.  
  • Ons laboratorium in Arnhem is het meest complete testlab voor alles wat hiermee te maken heeft. Zo hebben we faciliteiten om EV's en laadpalen te simuleren.
  • We testen voor communicatiestandaarden als CharIN, maar ook CHAdeMO , OCPP en V2G (vehicle to grid).
  • Het is mogelijk om deze certificering te combineren met certificering voor andere normen en standaarden.  
  • We blijven investeren om nieuwe ontwikkelingen in de markt te kunnen ondersteunen. Denk daarbij aan het testen van V2G, met hogere vermogens en met klimaatkamers waar elektrische trucks in kunnen.
Wilt u uw product laten testen om een CharIN-certificaat te behalen? Neem contact met ons op, onze experts staan voor u klaar.