olie analyse
Tribologisch onderzoek

Onderzoek op basis van olie- en vetanalyse voor de conditiemonitoring van uw gesmeerde systemen.

Olie-analyse in ons laboratorium

Krijg met een olie-analyse inzicht in uw assets en materialen

De experts van DEKRA inspecteren en analyseren uw olie. Ze bieden u jarenlange expertise en technische kennis van tribologie. Zo houdt u grip op de beschikbaarheid, technische levensduur en life cycle costs (LCC) van uw assets.

Tribologie heet ook wel wrijvingskunde. Het is de wetenschap en techniek van het gedrag van twee oppervlakken die langs elkaar bewegen. Een belangrijk aspect binnen de tribologie is het beheersen van wrijving en slijtage, bijvoorbeeld door smering. Wrijving en slijtage in systemen beïnvloedt namelijk het functioneren van uw assets en materialen.

Olie-analyse: wat zijn uw voordelen?

DEKRA is uw onafhankelijke en betrouwbare partner. Met onze kennis en onderzoeksmethoden bieden we een solide basis voor:

Ons onafhankelijk en deskundig olie-analyselaboratorium

Naast de standaard testmethoden gebruikt DEKRA ook zelfontwikkelde testmethoden. Deze zijn gedurende decennia geperfectioneerd, op basis van duizenden analyses. Wij onderzoeken uw gesmeerde systemen. En stellen bovendien vast wat de hoeveelheid, samenstelling en de grootte van de slijtagedelen zijn. Op deze manier kunnen wij een uitspraak doen over:
 • de restlevensduur van het smeermiddel;
 • welke onderdelen slijten; en
 • de mate en ernst van deze slijtage.
Daarnaast kunnen wij u adviseren in de keuze voor een voor uw toepassing geschikt smeermiddel. Indien nodig, maken wij daarbij gebruik van onze eigen testmethoden om de specifieke gebruikscondities te simuleren.
Bent u op zoek naar een maatwerkoplossing? Onze tribologie-experts bieden u graag oplossingen voor uw specifieke problemen.
Dit zeggen onze klanten:
“Mijn ervaring met de dienstverlening van de afdeling Tribologie is zeer goed, vaak zelfs uitstekend. Ik werk heel prettig samen met deze afdeling. De afdeling Tribologie voert niet alleen analyses uit, maar geeft ook heel gericht adviezen. Het is voor mij een meerwaarde dat DEKRA het NS materieel zeer goed kent. De lijntjes zijn kort en we overleggen regelmatig met de NS materieelteams. Zo houden we samen de conditiebewaking in orde.
De laatste jaren is de samenwerking tussen NS en DEKRA zeer intensief. Dat doen we om de bedrijfszekerheid van het NS materieel zo hoog mogelijk te houden. Zowel op het gebied van (componentenonderzoek aan) tandwielkasten, als voor instandhoudingsresearch aan wielaslageringen en tractiemotoren werken wij vaak samen met de experts van DEKRA.”
- Bert Beentjes, System Engineer bij NS Techniek
“Al meer dan 25 jaar doet Van Meeuwen Lubrication naar tevredenheid zaken met DEKRA Tribologie. De hoge mate van expertise van DEKRA-experts op het specifieke vakgebied, meedenken en probleemoplossend vermogen staan centraal in onze samenwerking."
- Taco Mets, Technisch Directeur bij Van Meeuwen Lubrication

Inzicht in de prestaties van uw assets via ons vet- en olie-analyselaboratorium

Wij geven u graag meer inzicht in de prestaties van uw assets waarin wrijving, smering en slijtage plaatsvindt. Dat doen we met onze jarenlange ervaring op het gebied van tribologie en materiaalkundige onderzoeksmethoden.

We doen onderzoek binnen verschillende toepassingen:

 • Rollend materieel: trein, tram, metro, bus, vrachtwagen
 • Industriële toepassingen: machines en productielijnen staalindustrie, machinebouw, voedings- en verpakkingsindustrie, kranen, scheepvaart, on-/ offshore installaties
 • Infrastructurele werken: waterkeringen, beweegbare bruggen, sluizen
 • Energievoorzieningen: windenergie, midden- en hoogspanningsinstallaties

Wij verzorgen analyses voor de volgende systemen:

 • Tandwielen
 • Overbrengingen
 • Kettingen
 • Lagers
 • Compressoren
 • Elektro- en verbrandingsmotoren
 • Hydrauliek
 • Transformatoren/isolatie-oliën
Meer over tribologie bij DEKRA