IEC 61851 mode 3
DEKRA Product Testing

Ontdek hier meer over de IEC 61851 standaard

IEC 61851

De internationale norm voor veilige laadstations

Elektrische voertuigen moeten veilig opgeladen kunnen worden. Partijen zoals International Electrotechnical Comittee (IEC) hebben daar diverse standaarden voor ontwikkeld. Een daarvan is IEC 61851, de standaard om laadstations tegen te certificeren. Deze standaard bevat veel eisen waaraan een laadpaal moet voldoen. Deze hoofdnorm is van toepassing op zowel DC als op AC laadpalen. Laat uw laadstation certificeren door de experts van DEKRA. Hiermee heeft u gelijk de beste input om uw technisch dossier op te bouwen om aan CE-markering eisen te voldoen.

Onze testen voor IEC 61851

In de IEC 61851-standaard staan veel eisen waaraan een eMobility laadstation moet voldoen. Denk hierbij aan eisen rondom temperatuur, mechanische sterkte en communicatie tussen lader en voertuig. Bij DEKRA testen we de volgende varianten van de standaard: 
  • IEC 61851-1, de hoofdstandaard 
  • IEC 61851-23, toegespitst op de DC-laadstations 
  • IEC 61851-24, toegespitst op de DC-laadstations 
  • IEC 61851-21-2, toegespitst op de EMC-eisen 
  • IEC 61851-21-1 (EMC), toegespitst op de EMC-eisen
  • IEC 62955- standaard voor RDC-DD mode 3 laadpalen.

Vier charging modes 

IEC 61851 kent vier charging modes: 
Mode 1
Hierbij is het laadstation aanvullend uitgerust met een regulier stopcontact. U kunt er dus bijvoorbeeld ook uw elektrische fiets aan opladen.  
Mode 2 
Hierbij gaat het om een draagbaar laadstation, waar – anders dan bij mode 1 – ook communicatie in zit.  
Mode 3 
IEC 61851 mode 3 zijn de meest voorkomende laadstations die u ziet in de straat, op het werk of thuis. Hierbij bevat het laadstation net als bij mode 2 communicatie naar het voertuig. De laadstations voor thuisgebruik zijn vaak mode 3-laadstations. Mode 3 bevat verschillende controle- en beveiligingsfuncties om de veiligheid te waarborgen. Bijvoorbeeld functies voor het verifiëren van de aardverbinding en de verbinding tussen het laadstation en het voertuig. 
Mode 4 
Deze mode is voor DC-laadstations, ook wel snelladers genoemd. U ziet deze vooral langs de snelweg. Over de basiscommunicatie van mode 3 zit hier nog een laag heen, waarin meer gedetailleerde informatie verstuurd wordt.

Onze werkwijze

We testen uw laadstation in ons laboratorium in Arnhem. Daar voeren wij het afgestemde testplan uit. Komen we dingen tegen die niet aan de eisen voldoen? Dan stellen we u hiervan op de hoogte, zodat u aanpassingen kunt doen. Voldoet uw laadstation aan alle eisen? Dan ontvangt u van ons het DEKRA IEC 61851-certificaat.  

DEKRA voor IEC 61851-certificering

DEKRA kan uw laadstations niet alleen certificeren voor de IEC 61851-standaard, maar ook tegen alle andere standaarden voor laadstations en alles wat daarmee samenhangt. Zoals IEC 62955, ISO 15118, OCPP, CharIN, CHAdeMO. Vaak is de certificering voor meerdere standaarden goed met elkaar te combineren, wat het proces vergemakkelijkt. Wilt u meer weten over de IEC 61851-certificering? Neem dan contact met ons op, onze experts staan voor u klaar.  

Onze online guidance sessie

Wilt u meer te weten komen over de IEC 61851 certificering? Wij helpen u graag! Tijdens een gratis online sessie brengen we de vereisten voor u in kaart en kunt u gerichte vragen stellen aan onze expert. Vul hieronder het formulier in. We bellen u terug wanneer u dat uitkomt.