Elektrische voertuigen testen Product Testing DEKRA
DEKRA Product Testing

De veiligheid en betrouwbaarheid van uw e-mobility voertuigen garanderen?

Elektrische voertuigen testen

Tests en certificeringen binnen het EV-landschap

Wat testen en certificeren betreft verenigen elektrische voertuigen twee eerder gescheiden werelden: de auto-industrie (ISO-normen) en de elektrische industrie (IEC-normen). Wilt u meer weten over relevante normen voor het testen van elektrische voertuigen? En wilt u weten hoe onze tests uw voertuigen en onderneming vooruit kunnen helpen? We kunnen u een antwoord bieden op deze en nog veel meer andere vragen.

Elektrische voertuigen (EV’s) zagen voor het eerst het licht aan het einde van de 19e eeuw, maar verloren het uiteindelijk van de interne verbrandingsmotor. Maar nu, vele decennia later, begint de trend van e-mobility pas echt op gang te komen. Waarom vindt dit kantelpunt nu plaats? De overstap naar elektrische voertuigen wordt door drie factoren versneld. Dit zijn:
 • Strengere milieuwetgeving, het opleggen van beperkingen ten aanzien van de CO2-uitstoot aan fabrikanten en autobezitters.
 • Technologische doorbraken , zoals goedkopere en krachtigere batterijen en een snellere oplaadinfrastructuur.
 • Veranderingen in het consumentengedrag , groeiende milieubewustheid en acceptatie van elektrische voertuigen.
De overstap naar elektrische voertuigen dwingt autofabrikanten om nieuwe hybride en volledig elektrische modellen te ontwikkelen. Naar verwachting zullen er de komende jaren alleen al in Europa meer dan 300 nieuwe volledig elektrische modellen op de markt verschijnen.

De voordelen van het testen van elektrische voertuigen

Het testen van EV’s gaat veel verder dan homologatietests voor de voertuigen en hun onderdelen. Dit omvat ook de oplaadinterfaces en daaraan gerelateerde systemen die elektrische voertuigen, laadstations en backofficesystemen in staat stellen om met elkaar te communiceren. Met een professionele testpartner als DEKRA kan uw onderneming van de volgende voordelen profiteren:
 • Waarborg de elektrische veiligheid van gebruikers, apparatuur en infrastructuur
 • Ga na of uw producten aan de normen voldoen
 • Evalueer de conformiteit, interoperabiliteit en elektromagnetische compatibiliteit van uw producten
 • Vereffen de weg naar de introductie van uw producten op internationale markten
  • Elektrische veiligheidstests
  • Prestatietests
  • Conformiteits- en interoperabiliteitstests
  • Functionele veiligheidstests
  • EMC-tests
  • Draadloze tests
  • Cybersecurity-tests
  • Softwaretests
  • Milieutests en stresstests
  • Chemische tests

  De toekomst van testen

  Naast de prijs is de actieradius van elektrische voertuigen de belangrijkste factor die van invloed is op de koopbeslissing van consumenten. Om deze reden kunnen we voortdurend nieuwe ontwikkelingen verwachten op het gebied van de oplaadinfrastructuur voor EV’s en de energiedichtheid van batterijen. Krachtiger batterijen zullen hogere eisen aan testfaciliteiten stellen. En in de gefragmenteerde markt voor oplaadinfrastructuuren zal interoperabiliteit de sleutel vormen tot effectieve communicatie van elektrische voertuigen met back-officesystemen en vehicle-to-grid (V2G)-systemen. De focus ligt daarbij op kortere oplaadtijden. Dit werkt de opkomst in de hand van De snellaadstations met hoog vermogen die een nog groter veiligheidsrisico kunnen vertegenwoordigen. Al deze ontwikkelingen zullen het belang van testen en en certificeren verder vergroten.

  DEKRA, uw partner voor het testen van elektrische voertuigen

  Met bijna honderd jaar ervaring in de auto-industrie en een sterke track record op het gebied van elektrische tests bevindt DEKRA zich in een unieke positie om de kloof tussen deze twee werelden te dichten. Daarmee is DEKRA de ideale partner voor alle aspecten van het testen van elektrische voertuigen en daaraan gerelateerde technologie, zoals laadstations, batterijen en onderdelen. De diensten en ondersteuning die DEKRA op het gebied van het testen van elektrische voertuigen omvatten tests van de elektrische veiligheid, conformiteitstests, functionele veiligheidstests, EMC-tests, tests van communicatieprotocollen (voor laadstations) en cybersecurity-tests.