Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

In Situ Generator Inspectie (ARGIS)

Met de ARGIS-robot is het mogelijk om generators ook te inspecteren als de rotor niet is verwijderd. Dat bespaart u tijd, moeite en geld. Lees meer over in-situ inspecties en neem contact op.

Met de ARGIS-robot is het mogelijk om generators ook te inspecteren als de rotor niet is verwijderd. Dat bespaart u tijd, moeite en geld. Lees meer over in-situ inspecties en neem contact op.

Met de ARGIS-robot is het mogelijk om generators ook te inspecteren als de rotor niet is verwijderd. Dat bespaart u tijd, moeite en geld. Lees meer over in-situ inspecties en neem contact op.

Hoe ARGIS werkt

dekra-robotic-generator-inspection

Rond een van de borgringen van de generator wordt een ketting met motoraandrijvingen en een basisstation voor het generatorinspectievoertuig (GIV) gemonteerd. De ketting wordt op juiste wijze voor elke sleuf geplaatst. Het GIV kan op die manier in openingen met een dikte vanaf slechts 17 mm worden ingebracht. Het GIV verplaatst zich vervolgens naar het andere uiteinde van de statorkern en weer terug om de elektromagnetische kerndefectdetectietest (ELDIC), rotorwigtest en visuele inspecties in één run uit te voeren. Dit bespaart enorm veel tijd.

De luchtspleetinspectie met ARGIS kan worden uitgevoerd in circa 3,5 shifts, al naar gelang de omvang en toegankelijkheid van de generator. Desgewenst kan DEKRA meerdere teams inzetten om de inspectietijd te verkorten. De klant dient zorgt te dragen voor de verwijdering van de afschermingen, bladen, koelers en elektrische veiligheidselementen, goedgekeurde steigers, reiniging en passende verlichting.

Testmogelijkheden

De ARGIS-robot is toegerust met diverse meetinstrumenten. Daardoor is het mogelijk om verschillende metingen in één run uit te voeren.

Elektromagnetische kerndefectdetectietests (ELCID of vergelijkbaar) zijn een standaardfunctie. De klimbeugels worden met een afzonderlijke module gemeten. De low flux leakage test (vergelijkbaar met ELCID) van klimbeugels van de generatorkern wordt afzonderlijk uitgevoerd. NB: DEKRA is een onafhankelijk bedrijf en niet verbonden aan enige OEM of reparatiewerkplaats.

Testen van de dichtheid van de statorwiggen. Het GIV is toegerust met een taptester voor de statorwiggen die de dichtheid van de wiggen vaststelt op basis van een spectrale analyse van de geluidsrespons.

Het GIV is voorzien van vier cameramodules. Voor algemene inspecties van de tanden en wiggen van de stator wordt gebruikgemaakt van een naar voren gerichte camera. Een andere camera inspecteert het frame en de koelsleuven van de rotor, en nog eens twee andere camera’s inspecteren de koelsleuven van de stator.

In welke generators past de ARGIS-robot?

De luchtspleet wordt gedefinieerd als de ruimte tussen de rotor en stator. De geometrie van de borgringen bepaalt echter ook of de ARGIS-robot wel of niet in de ingangsopening past. De ingangsopening wordt gedefinieerd als de ruimte tussen de borgring en de binnenkant van de stator. De robot zal passen als de ingangsopening minstens 17 mm breed is. Bij een smallere ingangsopening kan de ARGIS-robot soms toch passen. Dit is afhankelijk van de geometrie van de klimbeugels en de borgringen.

Belangrijkste voordelen van ARGIS (bij een in-situ rotor)

 • Er is minder mankracht nodig om de generator op de inspectie voor te bereiden (0,5 tot 3 shifts in plaats van enkele weken)

 • Een reductie van de kosten van downtime tot maar liefst 300.000 euro

 • Een reductie van productiviteitsverlies als gevolg van downtime (iets wat in de miljoenen euro’s kan lopen)

 • Minder kans op schade aan de generator

 • Een inspectie van de generator kan buiten het kritieke pad van een storing worden uitgevoerd

 • Een hoge mate van reproduceerbaarheid

 • Alle gegevens worden opgeslagen voor toekomstige vergelijkingen en trendanalyses

 • Low flux leakage testing met bekrachtiging door middel van het smeden van de rotor reduceren de noodzaak om de generator te demonteren

 • Mogelijkheid om de volgende grootschalige onderhoudsstop effectiever te anticiperen en plannen (reparatiewerkzaamheden plannen of uitstellen)

 • ARGIS kan worden gecombineerd met in-situ tests van borgringen (KIRR)

Waarom DEKRA?

 • De ARGIS-apparatuur is door DEKRA ontwikkeld en kan naar wens worden aangepast

 • Uitgebreide kennis op het gebied van keuringen, storingsanalyse en onderzoek naar de werkelijke oorzaak van problemen

 • Expertise op het gebied van zowel elektrische als mechanische tests

 • Onafhankelijke inspecties en tests

Pagina delen