Veiligheidscultuur
DEKRA Advisory & Training

Meer weten over de veiligheidscultuur binnen uw organisatie? Lees het hieronder.

Bedrijfscultuur in kaart brengen

Culture of care Diagnostic®

Heeft u een beeld van de bedrijfs- en veiligheidscultuur binnen uw organisatie? Wilt u deze bedrijfscultuur meten en verbeteren? Wilt u uw werknemers, bedrijfsmiddelen en het milieu beter beschermen? Dan is DEKRA de partner om u daarbij te helpen. Wij meten het veiligheidsniveau binnen uw organisatie en vergelijken het met geldende veiligheidsmaatstaven. Dat doen we met ons unieke meetinstrucment: Culture of Care Diagnostic®.

Er bestaan veel complexe wetten die allemaal hetzelfde nastreven: een veilige werkplek waarborgen. Het kan lastig zijn om dit binnen uw organisatie te implementeren. Met onze Culture of Care Diagnostic® brengen we niet alleen de veiligheidscultuur in kaart, we ondersteunen ook bij invoeren van de gewenste verbeteringen. En dat doen we inclusief training en begeleiding. Het verbeteren van de veiligheidscultuur is een belangrijk onderdeel van uw HSE-management (Health, Safety en Environment). En HSE is onze expertise.

Geef om een betere veiligheidscultuur

We hebben een instrument ontwikkeld om een motiverende factor achter veilig gedrag te analyseren: als je om iemand of iets geeft, is de kans groter dat je investeert in de veiligheid, of het nu gaat om een ​​persoon, een apparaat of zelfs een proces. Ons onderzoek inventariseert het grote geheel en is gebaseerd op een totaal, geïntegreerd model van de elementen waaruit een veilige werkcultuur bestaat.

Bedrijfscultuur meten

We beschrijven de veiligheidscultuur van uw organisatie en meten de volwassenheid van die bedrijfscultuur. Door onbekende problemen te identificeren kunnen we de veiligheid verbeteren. Met die verandering maken we duurzame en diepgaande verbeteringen in de bedrijfscultuur mogelijk.

Voordelen van Culture of care Diagnostic®

 • U krijgt hulp bij het bevorderen van de veiligheidscultuur en het ‘geven om’ op de werkvloer.
 • U beschermt van uw werknemers, bedrijfsmiddelen en het milieu.
 • Culture of Care Diagnostic® biedt u de zekerheid dat u complexe wettelijk kaders naleeft.

Onze aanpak

Er zijn verschillende methoden die we aanbevelen, afhankelijk van uw unieke situatie:
 • Observatie en audit
  Beoordeling en diagnose van de veiligheidscultuur met verwijzing naar zes dimensies (tegen een schaal van vijf fasen):
  1. Authentiek leiderschap
  2. Controle van werk
  3. Leren en ontwikkeling
  4. Communicatie
  5. Rol van HSE
  6. Betrokkenheid van het personeel
 • Perceptieonderzoeken, interviews en focusgroepen
  We stellen gerichte vragen aan zowel leiders als medewerkers. Zo krijgen we inzicht in de ervaringen met betrekking tot de zes dimensies (zie hierboven), het volwassenheidskader en de cumulatieve impact van de elementen die zijn opgenomen in de volwassenheidsschaal.
 • Diagnostisch adviseur
  Met volledige en onbegeleide toegang tot de site, woont de diagnostisch adviseur relevante vergaderingen bij en voert observaties uit van werkzaamheden. Dit is onderdeel van objectieve bewijsverzameling voor de diagnose.
Twee tot drie weken na het laatste bezoek van onze adviseur, dienen we een diagnostisch rapport van uw veiligheidscultuur in. Het rapport laat het algehele resultaat op de veiligheidsladder zien, bespreekt waar de grootste risico’s zitten en geeft mogelijke oplossingen om een maatwerk veiligheidsstrategie voor u te ontwikkelen.

Waarom DEKRA?

 • Onze adviseurs werken op basis van een uniek meetinstrument.
 • U profiteert van onze uitstekende wereldwijde reputatie en multinationale aanwezigheid.
 • U mag vertrouwen op ons specialisme, betrouwbare diagnostiek en unieke maatwerk oplossingen.
 • U werkt met experts in HSE.