Veiligheidscultuur
DEKRA Advisory & Training

Meer weten over de veiligheidscultuur binnen uw organisatie? Lees het hieronder.

Culture of care Diagnostic®

Breng uw veiligheidscultuur in kaart

Veiligheid is een universele waarde, ongeacht de branche. Heeft u een beeld van de veiligheidscultuur binnen uw organisatie? Zit er ruimte voor verbetering? En hoe dan? Met onze Culture of Care Diagnostic® kunnen we voor u niet alleen een eerste beoordeling van de veiligheidscultuur in kaart brengen, maar we kunnen ook ondersteuning bieden bij invoeren van de gewenste verbeteringen. En dat doen we inclusief training en begeleiding.

Er bestaan veel complexe wetten die allemaal hetzelfde nastreven: een veilige werkplek waarborgen. Dat kan erg lastig zijn om binnen uw organisatie te implementeren. Als uw organisatie gemotiveerd is om van binnenuit wijzigingen aan te brengen - om zo uw werknemers, bedrijfsmiddelen en het milieu te beschermen - dan is DEKRA de partner om u daarbij te helpen. Wij meten het veiligheidsniveau binnen uw organisatie in vergelijking met geldende veiligheidsmaatstaven.

Geef om een betere veiligheidscultuur

We hebben een instrument ontwikkeld om een motiverende factor achter veilig gedrag te analyseren: als je om iemand of iets geeft, is de kans groter dat je investeert in de veiligheid, of het nu gaat om een ​​persoon, een apparaat of zelfs een proces. Ons onderzoek inventariseert het grote geheel en is gebaseerd op een totaal, geïntegreerd model van de elementen waaruit een veilige werkcultuur bestaat.

Veranderen om te verbeteren

We beschrijven de veiligheidscultuur van uw organisatie en meten de volwassenheid van die cultuur. Door onbekende problemen te identificeren – die vaak onder de oppervlakte op de loer liggen - kunnen we de veiligheid verdergaand verbeteren. Met die verandering maken we duurzame en diepgaande verschuivingen in de bedrijfscultuur mogelijk.

Uw voordelen

 • Wij helpen u bij het bevorderen van een cultuur van veiligheid en ‘geven om’ op de werkvloer.
 • U zorgt voor bescherming van uw werknemers, bedrijfsmiddelen en het milieu.
 • Dankzij Culture of Care leeft u complexe wettelijk kaders na.

Onze aanpak

Er zijn verschillende methoden die we aanbevelen, afhankelijk van uw (unieke) situatie:
 • Observatie en audit
  Beoordeling en diagnose van de veiligheidscultuur met verwijzing naar zes dimensies (tegen een schaal van vijf fasen):
  1. Authentiek leiderschap
  2. Controle van werk
  3. Leren en ontwikkeling
  4. Communicatie
  5. Rol van HSE
  6. Betrokkenheid van het personeel
 • Perceptieonderzoeken, interviews en focusgroepen
  Gerichte vragen geven inzicht in de ervaringen van zowel leiders als medewerkers met betrekking tot de zes dimensies (zie hierboven) en het volwassenheidskader, net als de cumulatieve impact van de elementen die zijn opgenomen in de volwassenheidsschaal.
 • Diagnostisch adviseur
  Met volledige en onbegeleide toegang tot de site, woont de diagnostisch adviseur relevante vergaderingen bij en voert observaties uit van werkzaamheden. Dit is onderdeel van objectieve bewijsverzameling voor de diagnose.
We dienen 2 tot 3 weken na de laatste bezoek van de adviseur een diagnostisch rapport van uw veiligheidscultuur in. Het rapport laat het algehele resultaat op de veiligheidsladder zien, bespreekt waar de grootste risico’s zitten en geeft mogelijke oplossingen om een maatwerk veiligheidsstrategie voor u te ontwikkelen.

Waarom DEKRA?

 • Onze adviseurs werken op basis van een uniek meetinstrument.
 • We hebben een uitstekende wereldwijde reputatie en multinationale aanwezigheid.
 • Wij zijn gespecialiseerd in het leveren van betrouwbare diagnostiek en unieke maatwerk oplossingen.