DEKRA bump testen
DEKRA Industrial Inspection

Op zoek naar betrouwbare bump testen? Ontdek het hier.

Bump testen voor generatoren

Door trillingen van de stator kunnen de eindwikkelingen (wikkelkoppen) losraken. Daardoor kunnen ze gaan vibreren. Wanneer de eigenfrequentie van de eindwikkelingen een niveau bereikt van twee maal de netfrequentie, zal er als gevolg van resonantie versnelde slijtage aan de eindwikkelingen optreden. De eigenfrequentie van de wikkelkoppen kan worden vastgesteld met een bumptest.

Bumptests kunnen in één shift worden uitgevoerd. De klant dient zorgt te dragen voor de verwijdering van de afschermingen, bladen, koelers en elektrische veiligheidselementen, en dient zorg te dragen voor goedgekeurde steigers, reiniging en passende verlichting.

Uitvoerbare testen

Versnellingsopnemers worden tijdelijk op elke getest staafuiteinde gemonteerd voor het meten van de radiale, zijwaartse en axiale richtingen. Een impacthamer met een ingebouwde krachtopnemer bekrachtigt de staafuiteinden. De FRF-spectra tonen de genormaliseerde natuurlijke trillingsreactie van de eindwikkeling die door de impact ontstaat.

Welke typen generators en machines kunnen worden getest?

In principe is er geen sprake van enige beperkingen ten aanzien van de typen generators waarvoor bumptests kunnen worden uitgevoerd, zolang er wordt voldaan aan de eisen ten aanzien van de toegankelijkheid en montage van de opnemers. DEKRA heeft zijn Bump Test-software in eigen beheer ontwikkeld en is daarmee in staat om de programmatuur aan uw specifieke behoeften aan te passen.