Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

EV laadpaal testen

DEKRA Product Testing

Op de hoogte blijven van de steeds veranderende vereisten en regelgeving voor EV laadpalen?

EV ready: EV-laadpaal en infrastructuur

In het huidige tijdperk van e-mobility worden er in tal van landen steeds meer elektrische voertuigen (EV’s) gebruikt. Er is een compleet nieuwe industrie ontstaan die zich kenmerkt door een complex stelsel van normen en richtlijnen. Hoe kan de branche zorgen voor de conformiteit van oplaadapparatuur? En wat zijn de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden tijdens het testen van laadstations voor elektrische voertuigen? Ontdek hoe onze test- en certificeringsdiensten u op weg helpen naar compliance.

EV-laadpaal testen bij DEKRA e-mobility

Om alle elektrische voertuigen op de weg te houden zijn overheidsinstellingen en bedrijven zijn fors aan het investeren in de ontwikkeling en uitbreiding van oplaadinfrastructuren. Dit resulteert in een gefragmenteerde markt. En deze situatie wordt er alleen nog maar complexer op vanwege het hightech karakter van de technologie en de uiteenlopende typen onderdelen die worden gebruikt in laadstations. Hierdoor kan er een veelheid van normen van toepassing zijn op het testen en certificeren van technologie voor laadstations.

Hoe kunt u als professional in de auto-industrie al deze ontwikkelingen bijbenen? Bij DEKRA houden we niet alleen de laatste eisen van de wet- en regelgeving en branchenormen nauwlettend in het oog, maar helpen we u ook daadwerkelijk op weg.

De voordelen van het testen van laadstations

 • Waarborg de elektrische veiligheid van gebruikers, apparatuur en de infrastructuur
 • Controleer of uw producten aan de normen voldoen
 • Evalueer de conformiteit en interoperabiliteit van uw producten
 • Waarborg de elektromagnetische compatibiliteit van uw oplaadoplossingen
 • Vereffen de weg voor de internationale marktintroductie van uw producten

EV ready: Het belang van krachtige laadstations en infrastructuur

EV ready: EV-laadpaal voor elektrische auto's laten testen

Reguliere laadstations worden voornamelijk in woonomgevingen en stedelijke omgevingen geïnstalleerd, zoals in de oprit van woningen of in openbare parkeerplaatsen. Ze werken op wisselstroom en verbruiken normaliter relatief weinig energie. Het duurt enkele uren om een elektrische auto volledig op te laden, maar dit is vaak geen probleem als mensen thuis zijn of hun auto voor korte afstanden gebruiken.

Laadangst

Bij reizen over lange afstanden ervaren mensen een fenomeen dat laadangst wordt genoemd. Dit is de angst om hun reis te moeten onderbreken om te wachten totdat hun elektrische auto opnieuw is opgeladen. Of de angst om naar een laadstation op zoek te moeten gaan wanneer de batterij leeg begint te raken. Dit weerhoudt consumenten ervan om over te stappen op elektrische voertuigen.

Om een einde te maken aan laadangst en bestuurders in staat te stellen om hun auto snel op te laden tijdens langere reizen worden er steeds vaker laadstations met hoog vermogen langs belangrijke routes zoals snelwegen geïnstalleerd. Deze snellaadstations maken gebruik van gelijkstroom en bieden meer vermogen. De technologie ontwikkelt zich in hoog tempo verder. Zo is het mogelijk om elektrische voertuigen ultrasnel op te laden op basis van 350 kW aan gelijkstroom. De beschikbaarheid van laadstations met een hoger vermogen gaat echter gepaard met nog hogere veiligheidsrisico’s. Daarom wordt het steeds belangrijker dat de normen adequaat rekening houden met deze risico’s.

Confirmiteit van laadstations

Om de verdere marktacceptatie van elektrische voertuigen te waarborgen is het belangrijk dat elk voertuig en alle voedingsapparatuur voor elektrische voertuigen (EVSE) een naadloze oplaadervaring bieden. Daarmee is een strikte naleving van de normen een eerste vereiste voor naadloze operabiliteit van laadstations, elektrische voertuigen en back-officesystemen.

Het brancheconsortium CharIN houdt zich bezig met de ontwikkeling van het Combined Charging System (CCS) als de wereldwijde interoperabiliteitsstandaard voor opladen op basis van gelijkstroom en wisselstroom. Het vormt daarmee een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. CharIN wordt ondersteund door diverse Europese, Noord-Amerikaanse en Aziatische autofabrikanten, en DEKRA is een van de kernleden daarvan.

DEKRA is daarnaast intensief betrokken bij de ontwikkeling van andere oplaadnormen zoals EV-READY, dat door de Franse autofabrikanten worden ondersteund, het door Japanse autofabrikanten ondersteunde CHAdeMO en de Chinese GB/T-normen.

EV ready EV-laadpaal

Het testen van laadstations en -infrastructuur

De oplaadinfrastructuur is van grote invloed op de acceptatie van consumenten van elektrische auto’s. De actieradius en oplaadtijd van de batterij worden nog altijd door veel mensen als beperkende factoren gezien. Toch zijn er steeds meer laadstations op basis van wisselstroom in stedelijke omgevingen te zien. Bovendien wordt er zeker in Europa in sneltreinvaart snellaadinfrastructuur op basis van gelijkstroom geïnstalleerd langs het hoofdwegennet. DEKRA levert test- en certificeringsdiensten voor alle typen voedingsapparatuur voor elektrische voertuigen (EVSE), met inbegrip van laadpalen voor woningen en zware toepassingen (zoals elektrische bussen en vrachtwagens), snelladers, vehicle-to-grid (V2G)-systemen, inductie-oplaadsystemen en interoperabiliteit met backofficesystemen.

 • Communication protocols (DIN 70121/22, ISO 15118, CHAdeMO, OCCP 1.6, SAE J2847)
 • Safety and functional testing (IEC 61851, SAE J1772, UL 2202, UL 2594)
 • EMC testing (IEC 61851-21-2)
 • Interoperability & conformance testing (CHAdeMO, CharIN-CCS, OCPP, ISO 15118, DIN 70121, GB/T 27930)
 • Electrical safety (KEMA KEUR, CB, IEC 61851, IEC 62752, IEC 61439, IEC 62146, UL 2202, UL 2594, UL 2231)
 • Functional safety (IEC 26262, IEC 61508)
 • Market-specific requirements (EV READY)
 • Performance testing (IEC 62116)
 • Wireless testing (IECEE 802.11p/Wi-Fi, 3G/4G/5G)
 • Development testing
 • Validation testing
 • Environmental testing
 • EV charging cables (IEC 62893, IEC 62752)
 • Grid (IEC 60364-7-722, IEC 62909-1/2)
 • Connectors/ inlets/ plugs (IEC 62196)
 • Electromagnetic compatibility (IEC 61851, SAE J772)

Het testen van de elektromagnetische compatibiliteit (EMC) zorgt ervoor dat de elektronica van laadstations niet voor interferentie zorgt en naar behoren blijft werken bij de aanwezigheid van diverse electromagnetische fenomenen zoals stroompieken of uitstralende elektrische velden. DEKRA is de eerste certificatie-instantie die door de IECEE is geaccrediteerd voor het certificeren van oplaadsystemen voor elektrische voertuigen volgens de EMC-norm IEC 61851-21-2. Dit betekent dat DEKRA elke oplaadtechnologie op basis van gelijkstroom en wisselstroom met een vermogen tot 360 kW kan testen en certificeren.

DEKRA beschikt over erkende testlaboratoria voor CHAdeMO en EV READY. Het is daarnaast in staat om het testproces voor laadstations voledig te automatiseren met behulp van het Keysight Charging Discovery System en de ChadeMO-tool voor referentietests.

Conformiteitstests zorgen ervoor dat alle onderdelen die deel uitmaken van het oplaadproces (het voertuig, het laadstation en de backoffice) met elkaar kunnen communiceren. Dit is van essentieel belang, want dit waarborgt dat de juiste hoeveelheid stroom wordt aangeleverd aan het juiste voertuig en dat het juiste energietarief bij de gebruiker in rekening wordt gebracht. De ISO/IEC 15118-norm is van toepassing op elektronische communicatie in oplaadapparatuur. Een andere relevante test op dit gebied is de Open Charge Point Protocol (OCPP)-test die door de Open Charge Alliance is ontwikkeld. Het OCPP-protocol wordt op wereldwijde schaal gebruikt voor een juiste uitwisseling van informatie tussen het laadstation en het beheersysteem van de exploitant daarvan. Door de opkomst van vehicle-to-grid (V2G)- en slimme oplaadtoepassingen groeit het belang van communicatieprotocollen, omdat elektrische voertuigen daarmee steeds meer uitgroeien tot een actief element binnen het elektriciteitsnetwerk.

Heeft u een vraag? Onze experts komen graag met u in contact

Tim van den Berg
separator

Tim van den Berg

DEKRA Product Testing

Meander 1051

6825 MJ Arnhem

Pagina delen