Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

laadpaal test voor EV

DEKRA Product Testing

Op de hoogte blijven van de steeds veranderende vereisten en regelgeving voor EV laadpalen?

Laadpaal test voor EV's

In veel landen worden steeds meer elektrische voertuigen (EV’s) gebruikt. Er is een compleet nieuwe industrie ontstaan. Om de snelle ontwikkelingen bij te blijven, zien we steeds meer laadpalen op straat. Deze moeten aan veel verschillende normen en richtlijnen voldoen. Hoe kan de markt de conformiteit van laadinfrastructuur waarborgen? En wat zijn de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden tijdens het ontwikkelen van laadpalen voor EV's? Ontdek hoe onze laadpaaltest en -certificeringsdiensten u op weg helpen. Wij houden vanzelfsprekend de laatste eisen van de wet- en regelgeving en industrienormen nauwlettend in de gaten.

test laadpalen EV

Om alle elektrische voertuigen op de weg te houden is het nodig de oplaadinfrastructuur te ontwikkelen en uit te breiden. Hier investeren veel bedrijven dan ook fors in. De situatie wordt al snel complex door het hightech karakter en de uiteenlopende eisen. Hierdoor zijn verschillende normen van toepassing op het testen en certificeren van deze technologie. Daarnaast ontmoeten de eisen rondom voertuigen nu de eisen rondom elektrische apparatuur.

De voordelen van het testen van laadpalen

  • de veiligheid waarborgen voor gebruikers, laadstations en de infrastructuur;

  • controleren of uw producten aan alle van toepassing zijnde normen voldoen;

  • evalueren of uw producten voldoen aan de eisen van interoperabiliteit;

  • extra performance testen laten uitvoeren;

  • uw oplaadoplossingen laten voldoen aan de eisen van elektromagnetische compatibiliteit (EMC);

  • aantonen dat uw laadstation cybersecure is; en

  • uw producten introduceren op internationale markten (Europa, VK, Amerika, Canada, Australië etc.).

Het belang van krachtige laadpalen

EV-laadpaal testen

Reguliere laadpalen worden voornamelijk in woonomgevingen en stedelijke omgevingen geïnstalleerd. Bijvoorbeeld op de oprit van woningen en op openbare parkeerplaatsen. Ze werken op wisselstroom en verbruiken vaak relatief weinig energie. Het duurt hierdoor uren om een elektrische auto volledig op te laden. Dit is geen probleem als gebruikers thuis zijn of hun auto voor korte afstanden gebruiken.

Langs snelwegen staan steeds vaker laadpalen met hoog vermogen. Zo kunnen bestuurders hun auto snel opladen tijdens een langere reis. Deze snellaadpalen maken gebruik van gelijkstroom en bieden meer vermogen. De technologie ontwikkelt zich in hoog tempo verder. Zo is het mogelijk om elektrische voertuigen ultrasnel op te laden tot wel 350 kW. De beschikbaarheid van laadpalen met een hoger vermogen gaat helaas gepaard met nog hogere veiligheidsrisico’s. Het is daarom nog belangrijker dat de normen rekening houden met deze risico's.

Laadpaaltest voor conformiteit

Heel belangrijk dat EV's en alle laadpalen een naadloze oplaadervaring bieden aan de bestuurder Dit betekent dat laadpalen, elektrische voertuigen en het backofficesysteem op de juiste manier met elkaar communiceert. Om dit te bereiken zijn normen opgesteld. DEKRA controleert met een laadpaaltest of uw laadpaal ook aan deze normen voldoet.

DEKRA Seal voor cybersecurity

Cybersecurity is een belangrijk onderdeel voor de laadinfrastructuur. Om uw producten te beschermen tegen cyberaanvallen is het belangrijk dit te (laten) onderzoeken. U kunt uw product ook laten certificeren bij DEKRA tegen internationale normen zoals de IEC 62443 en de ETSI EN 303 645. Om meer tegemoet te komen aan de ontwikkelingen in de markt ontwikkelde DEKRA het eerste Cybersecurity certificeringprogramma specifiek voor de laadinfrastructuur.

Met ons certificeringprogramma beoordelen we of uw oplaadpunten voldoen aan de eisen van cybersecurity. Komt het product door deze evaluatie dan krijgt het DEKRA Seal.

DEKRA als kernlid van CharIN

Wij zijn het enige CharIN geaccrediteerde lab in Europa. Het brancheconsortium CharIN houdt zich bezig met de ontwikkeling van het Combined Charging System (CCS). CharIN wordt ondersteund door diverse Europese, Noord-Amerikaanse en Aziatische autofabrikanten, en DEKRA is een van de kernleden daarvan. DEKRA heeft daarnaast één van de meest uitgebreide tests scopes en andere belangrijke laboratoriumaccreditaties, zoals:

  • EV-READY, ondersteund door de Franse autofabrikanten
  • CHAdeMO, ondersteund door Japanse autofabrikanten
  • GB/T-normen, ondersteund door de Chinese autofabrikanten

E-mobility laadpaal

Het testen van laadpalen en - laadpaalinfrastructuur

DEKRA levert laadpaaltest en certificeringsdiensten voor alle typen elektrische voertuigen. Hierbinnen valt ook het testen van laadpalen voor woningen en zware toepassingen, zoals elektrische bussen en vrachtwagens. Daarnaast testen we snellaadpalen, vehicle-to-grid (V2G)-systemen, inductie-oplaadsystemen en interoperabiliteit met backofficesystemen.

  • communication protocols (DIN 70121/22, ISO 15118, CHAdeMO, OCCP 1.6, SAE J2847)
  • safety and functional testing (IEC 61851, SAE J1772, UL 2202, UL 2594, NRTL) EMC testing (IEC 61851-21-2)
  • interoperability & conformance testing (CHAdeMO, CharIN-CCS, OCPP, ISO 15118, DIN 70121, GB/T 27930)
  • electrical safety (DEKRA Mark, CB, IEC 61851, IEC 62752, IEC 61439, IEC 62146, UL 2202, UL 2594, UL 2231)
  • functional safety (IEC 26262, IEC 61508) market-specific requirements (EV READY)
  • performance testing (IEC 62116)
  • wireless testing (IECEE 802.11p/Wi-Fi, 3G/4G/5G)
  • development testing
  • validation testing
  • environmental testing
  • EV charging cables (IEC 62893, IEC 62752)
  • grid (IEC 60364-7-722, IEC 62909-1/2)
  • connectors/ inlets/ plugs (IEC 62196)
  • electromagnetic compatibility (IEC 61851, SAE J772)

We testen elektrische producten op elektromagnetische compatibiliteit (EMC). We controleren dan of de elektronica van laadstations andere elektronica niet verstoort en of het zelf goed blijft werken in de aanwezigheid van stroompieken of uitstralende elektrische velden. DEKRA is de eerste certificatie-instantie die door de IECEE is geaccrediteerd voor het certificeren van oplaadsystemen voor elektrische voertuigen volgens de EMC-norm IEC 61851-21-2. Dit betekent dat DEKRA elke oplaadtechnologie op basis van gelijkstroom en wisselstroom met een vermogen tot 360 kW kan testen en certificeren.

DEKRA beschikt over erkende testlaboratoria voor CHAdeMO en EV READY. Daarnaast kunnen we het testproces voor laadstations volledig automatiseren. Dat doen we met behulp van het Keysight Charging Discovery System en de ChadeMO-tool voor referentietests.

Conformiteitstests zorgen ervoor dat alle onderdelen die deel uitmaken van het oplaadproces met elkaar kunnen communiceren. Hieronder vallen het voertuig, het laadstation en de backoffice. Goede communicatie is van essentieel belang. Dit waarborgt namelijk dat de juiste hoeveelheid stroom wordt aangeleverd aan het juiste voertuig. En dat het juiste energietarief bij de gebruiker in rekening wordt gebracht.

De ISO/IEC 15118-norm geldt voor elektronische communicatie in oplaadapparatuur. Een andere relevante test op dit gebied is de Open Charge Point Protocol (OCPP)-test, ontwikkeld door de Open Charge Alliance. Het OCPP-protocol wordt op wereldwijde schaal gebruikt voor een juiste uitwisseling van informatie tussen het laadstation en het beheersysteem van de exploitant daarvan. Door de opkomst van vehicle-to-grid (V2G)- en slimme oplaadtoepassingen groeit het belang van geharmoniseerde communicatieprotocollen.

Heeft u een vraag? Onze experts komen graag met u in contact

Meer laden

Geen resultaten gevonden.

Pagina delen