laadpaal test voor EV
DEKRA Product Testing

Op de hoogte blijven van de steeds veranderende vereisten en regelgeving voor EV laadpalen?

Laadpaal test voor EV's

In veel landen worden steeds meer elektrische voertuigen (EV’s) gebruikt. Er is een compleet nieuwe industrie ontstaan. Om de snelle ontwikkelingen bij te blijven, zien we steeds meer laadpalen op straat. Deze moeten aan veel verschillende normen en richtlijnen voldoen. Hoe kan de markt de conformiteit van laadinfrastructuur waarborgen? En wat zijn de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden tijdens het ontwikkelen van laadpalen voor EV's? Ontdek hoe onze laadpaaltest en -certificeringsdiensten u op weg helpen. Wij houden vanzelfsprekend de laatste eisen van de wet- en regelgeving en industrienormen nauwlettend in de gaten.

Om alle elektrische voertuigen op de weg te houden is het nodig de oplaadinfrastructuur te ontwikkelen en uit te breiden. Hier investeren veel bedrijven dan ook fors in. De situatie wordt al snel complex door het hightech karakter en de uiteenlopende eisen. Hierdoor zijn verschillende normen van toepassing op het testen en certificeren van deze technologie. Daarnaast ontmoeten de eisen rondom voertuigen nu de eisen rondom elektrische apparatuur.

Het belang van krachtige laadpalen

Reguliere laadpalen worden voornamelijk in woonomgevingen en stedelijke omgevingen geïnstalleerd. Bijvoorbeeld op de oprit van woningen en op openbare parkeerplaatsen. Ze werken op wisselstroom en verbruiken vaak relatief weinig energie. Het duurt hierdoor uren om een elektrische auto volledig op te laden. Dit is geen probleem als gebruikers thuis zijn of hun auto voor korte afstanden gebruiken.
Langs snelwegen staan steeds vaker laadpalen met hoog vermogen. Zo kunnen bestuurders hun auto snel opladen tijdens een langere reis. Deze snellaadpalen maken gebruik van gelijkstroom en bieden meer vermogen. De technologie ontwikkelt zich in hoog tempo verder. Zo is het mogelijk om elektrische voertuigen ultrasnel op te laden tot wel 350 kW. De beschikbaarheid van laadpalen met een hoger vermogen gaat helaas gepaard met nog hogere veiligheidsrisico’s. Het is daarom nog belangrijker dat de normen rekening houden met deze risico's.

Laadpaaltest voor conformiteit

Heel belangrijk dat EV's en alle laadpalen een naadloze oplaadervaring bieden aan de bestuurder Dit betekent dat laadpalen, elektrische voertuigen en het backofficesysteem op de juiste manier met elkaar communiceert. Om dit te bereiken zijn normen opgesteld. DEKRA controleert met een laadpaaltest of uw laadpaal ook aan deze normen voldoet.

DEKRA Seal voor cybersecurity

Cybersecurity is een belangrijk onderdeel voor de laadinfrastructuur. Om uw producten te beschermen tegen cyberaanvallen is het belangrijk dit te (laten) onderzoeken. U kunt uw product ook laten certificeren bij DEKRA tegen internationale normen zoals de IEC 62443 en de ETSI EN 303 645. Om meer tegemoet te komen aan de ontwikkelingen in de markt ontwikkelde DEKRA het eerste Cybersecurity certificeringprogramma specifiek voor de laadinfrastructuur.
Met ons certificeringprogramma beoordelen we of uw oplaadpunten voldoen aan de eisen van cybersecurity. Komt het product door deze evaluatie dan krijgt het DEKRA Seal.

DEKRA als kernlid van CharIN

Wij zijn het enige CharIN geaccrediteerde lab in Europa. Het brancheconsortium CharIN houdt zich bezig met de ontwikkeling van het Combined Charging System (CCS). CharIN wordt ondersteund door diverse Europese, Noord-Amerikaanse en Aziatische autofabrikanten, en DEKRA is een van de kernleden daarvan. DEKRA heeft daarnaast één van de meest uitgebreide tests scopes en andere belangrijke laboratoriumaccreditaties, zoals:
 • EV-READY, ondersteund door de Franse autofabrikanten
 • CHAdeMO, ondersteund door Japanse autofabrikanten
 • GB/T-normen, ondersteund door de Chinese autofabrikanten

Het testen van laadpalen en - laadpaalinfrastructuur

DEKRA levert laadpaaltest en certificeringsdiensten voor alle typen elektrische voertuigen. Hierbinnen valt ook het testen van laadpalen voor woningen en zware toepassingen, zoals elektrische bussen en vrachtwagens. Daarnaast testen we snellaadpalen, vehicle-to-grid (V2G)-systemen, inductie-oplaadsystemen en interoperabiliteit met backofficesystemen.
  • communication protocols (DIN 70121/22, ISO 15118, CHAdeMO, OCCP 1.6, SAE J2847)
  • safety and functional testing (IEC 61851, SAE J1772, UL 2202, UL 2594, NRTL) EMC testing (IEC 61851-21-2)
  • interoperability & conformance testing (CHAdeMO, CharIN-CCS, OCPP, ISO 15118, DIN 70121, GB/T 27930)
  • electrical safety (DEKRA Mark, CB, IEC 61851, IEC 62752, IEC 61439, IEC 62146, UL 2202, UL 2594, UL 2231)
  • functional safety (IEC 26262, IEC 61508) market-specific requirements (EV READY)
  • performance testing (IEC 62116)
  • wireless testing (IECEE 802.11p/Wi-Fi, 3G/4G/5G)
  • development testing
  • validation testing
  • environmental testing
  • EV charging cables (IEC 62893, IEC 62752)
  • grid (IEC 60364-7-722, IEC 62909-1/2)
  • connectors/ inlets/ plugs (IEC 62196)
  • electromagnetic compatibility (IEC 61851, SAE J772)

  Onze online guidance sessie

  Wilt u weten of uw laadpalen voldoen aan alle eisen? Wij helpen u graag! Tijdens een gratis online sessie brengen we de vereisten voor u in kaart en kunt u gerichte vragen stellen aan onze expert. Vul hieronder het formulier in. We bellen u terug wanneer u dat uitkomt.
  EV-laadpaal blogs