Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

Generator Inspectie

In-situ inspecties van generators

Generators zijn kerncomponenten van energiecentrales. Ze zijn ontwikkeld om jarenlang op betrouwbare wijze te functioneren. Een van de meest kostbare componenten van een driefasengenerator is de stator, die de energie van het magnetisch veld omzet in elektriciteit. De toestand van de generator en zijn kern verslechtert na verloop van tijd, en daarmee neemt de kans op storingen toe. Er zijn kwantitatieve tests en periodieke inspecties van de generatorkern nodig om ongeplande downtime te voorkomen.

dekra-generator-inspectie

De algemene trend is om de generator tijdens een korte onderhoudsstop te inspecteren zonder de rotor te verwijderen. Het grote voordeel hiervan is dat dit minder arbeidsintensief is en met lagere kosten gepaard gaat. Het biedt bovendien ruimte voor de planning van langere onderhoudstops, bijvoorbeeld bij het bestellen van componenten waarvoor een lange doorlooptijd geldt. Omdat er voor de inspectie minder hoeft te worden gedemonteerd, zijn er minder mensen op locatie nodig, blijft de portaalkraan beter beschikbaar en is er meer ruimte om spullen neer te leggen. Het voorkomt ook gevolgschade als gevolg van het demonteren van de rotor.

Regelmatig testen waarborgt een betrouwbare werking van generators en voorkomt kostbare downtime en reparaties. Onze experts kunnen u voorzien van informatie en aanbevelingen ten aanzien van:

  • de huidige staat van de generator
  • routineonderhoud en revisies
  • de toestand van de generator op de lange termijn

Voor andere behoeften, zoals wervelstroomtests (ET) van koelers van generators, ultrasone tests van koelers en rotorwiggen (bij uitgebouwde rotors) en niet-destructieve tests van ventilatorbladen kunt u contact opnemen met mti.nl@dekra.com.

dekra-airgap-inspection

Robotic Air Gap Inspection (ARGIS)

De toestand van de generator en zijn kern verslechtert na verloop van tijd. Het verwijderen van de rotor voor inspecties is een kostbare aangelegenheid. Daarom zijn air gap inspecties zonder verwijdering van de rotor gemeengoed geworden voor het inspecteren van generators. Met onze ARGIS-robot, die slechts 15 mm dik is, kunnen wij een breed scala aan generators inspecteren.

Ontdek ARGIS
dekra-retaining-ring-inspectie

Retaining Ring Inspectie (KIRR)

Na verloop van tijd kunnen er in borgringen scheuren ontstaan als gevolg van torsiekrachten veroorzaakt door netinstabiliteit, starten en stoppen en spanningscorrosie. Met de KIRR-manipulator, die voor bijna alle generators geschikt is, kunnen borgringen in slechts een paar shifts worden getest zonder de noodzaak om de rotor te verwijderen.

Ontdek KIRR
dekra-bump-testen

Bump Testen

Door trillingen van de stator kunnen de eindwikkelingen (wikkelkoppen) losraken, waardoor ze kunnen gaan vibreren. Wanneer de eigenfrequenties van de eindwikkelingen een niveau bereiken van twee maal de netfrequentie, zal er als gevolg van resonantie versnelde slijtage aan de eindwikkelingen optreden. Bump tests werpen licht op de eigenfrequenties van de eindwikkelingen.

Ontdek bump testen
Pagina delen