drones
DEKRA Product Testing

DEKRA als one-stop shop voor uw drones

Drone test

Testen en certificeren van UAV's

Unmanned Aircraft Vehicles (UAV), beter bekend als drones, zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij. De markt voor drones is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Met de groeiende aanwezigheid van drones, groeien ook de zorgen over de algemene veiligheid, privacy en beveiliging ervan. Fabrikanten die drones op de markt brengen, moeten daarom voldoen aan verschillende wettelijke voorschriften. DEKRA biedt de drone test die u nodig heeft om uw drone te certificeren.

Sinds 2021 geldt de Europese verordening EU 2019/945, die eist dat drones en hun systemen voldoen aan bepaalde eisen rondom veiligheid en prestaties. Deze norm geldt voor Unmanned Aircraft Systems (UAS) binnen de categorieën ‘open’ en ‘specifiek’ (C0-C6). Onder de term UAS valt zowel de drone zelf als alle apparatuur eromheen (zoals de controller of de camera). Vanaf 1 januari 2024 is het voor alle nieuwe UAS verplicht gecertificeerd te zijn tegen (EU) 2019/945 door een notified body (een aangewezen en erkend testlaboratorium).

Alle drone testen op 1 plek

DEKRA biedt het volledige proces van drone testing onder één dak. Bekijk hieronder de voordelen:
 • Kostenbesparing
  Door ervoor te zorgen dat u in een vroegtijdig stadium van uw research en development-proces aan de normen voldoet, voorkomt u kostbare herontwerpen en nog kostbaardere terugroepacties. DEKRA biedt u het advies dat nodig is voor een ‘first time right’-benadering. Daarnaast bieden wij een volledig testproces aan voor UAV's. Hierdoor hoeft u niet naar verschillende instanties en voorkomt u mogelijk onnodig hoge kosten en lange testtrajecten.
 • Gemakkelijk toegang tot internationale markten
  Het testen van UAS op basis van geharmoniseerde normen vereenvoudigt de toegang tot internationale markten. Wilt u buiten Europa uw drones op de markt brengen? DEKRA biedt u Global Market Acces services​.
 • Mogelijkheid om te combineren met cybersecuritytesten
  Test uw drones bij DEKRA ook tegen cybersecuritynormen. Zo voldoen uw drones ook aan de toekomstige RED Delegated Act: een Europese richtlijn voor alle apparaten met een radioverbinding. DEKRA biedt alle testen aan op het gebied van cybersecurity, zodat uw product weerbaar is tegen cyberaanvallen.

Onze drone test

Drones moeten aan verschillende eisen voldoen, en getest worden op verschillende aspecten. Samen met onze vaste partners bieden wij, waar nodig, een compleet testproces. Hierdoor hoeft u niet langs meerdere instanties, wat kan leiden tot onnodig hoge kosten en lange testtrajecten. Wij ontzorgen u van A tot Z. Onze testen zijn onder te verdelen in ‘indoor’ en ‘outdoor’ testen. Het betreffen zowel drone-specifieke testen volgens de EN 4709 normen, als aanverwante testen voor andere normen. Hieronder vallen onder andere:
  • algemene kenmerken (bijv. MTOM, afmeting, mechanisch design) – EN 4709
  • elektrische veiligheid
  • elektromagnetische compatibiliteit (EMC)
  • radiofrequentie (RF)
  • cybersecurity
  • functionele veiligheid
  • chemische veiligheid

  Typetesten voor snelle markttoegang

  Drones zijn complexe producten waar veel verschillende soorten testen op moeten worden uitgevoerd. Vertrouw daarom op onze jarenlange kennis -en expertise op het gebied van testen en certificeren. Samen met onze klanten stellen wij altijd een op maat gemaakt testplan op. Hiermee waarborgt u de kwaliteit van uw product en verzekert u zichzelf van een snelle en kost efficiënte markttoegang.
  Naast de (EU) 2019/945 verordening zijn wij ook experts of de volgende, aanverwante, verordeningen voor drones:
  • General Product Safety (2001/95/EC)
  • Radio Equipment Directive (2014/53/EU)
  • Electromagnetic Compatibility Directive (2014/30/EU)
  • Machinery Directive (2006/42/EC)
  • Toys Directive (2009/48/EU)
  • Noise Directive (2002/49/EC)
  • RoHS Directive (2011/65/EU)

  Vraag een gratis guidance sessie aan met expert

  Wilt u meer weten over het testen en certificeren van drones bij DEKRA? Vraag dan een gratis online guidance sessie aan met een van onze experts. Tijdens deze sessie heeft u de tijd om uw business case te bespreken en al uw vragen aan onze expert te stellen. Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te maken.