Informatiebeveiligingsbeleid: ISO 27001

01 dec 2022 Audit

Binnen organisaties is een onvoorstelbare hoeveelheid informatie aanwezig. Vaak is een groot deel daarvan vertrouwelijk en privacygevoelig. Die informatie mag dus niet zomaar op straat komen te liggen. Gebeurt dat wel? Dan kan het verstrekkende gevolgen hebben. Als bedrijfseigenaar is het dus noodzaak om alle aanwezige informatie in uw bedrijf goed te beschermen. Wilt u aantonen dat uw organisatie veilig omgaat met informatie? Met een ISO 27001 certificaat laat u zien dat uw informatiebeveiligingsbeleid op orde is. In deze blog leest u wat deze ISO-norm inhoudt en hoe het voldoen aan de norm uw organisatie versterkt. Verder leest u hoe u het ISO 27001 certificaat behaalt en hoe DEKRA u hierbij van dienst kan zijn. 

Wat is het informatiebeveiligingsbeleid ISO 27001? 

ISO 27001 is een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging​. Met deze certificering kunt u een goede strategie voor informatiebeveiliging invoeren voor uw organisatie. Zo voldoet u niet alleen aan de wettelijke eisen, maar ook aan de verwachtingen van klanten, medewerkers en andere betrokkenen.

Waarom zorgt ISO 27001 voor een goed informatiebeveiligingsbeleid?

U kunt ISO 27001 zien als een middel om uw informatiebeveiligingsbeleid op orde te krijgen. Maar waarom is dat zo belangrijk? En welke voordelen brengt het met zich mee?

1. U voldoet aan de wensen van klanten

Klanten stellen steeds strengere eisen aan de manier waarop bedrijven met hun gegevens omgaan. Vaak vragen klanten zelfs om een ISO 27001 certificaat bij een aanbesteding. Het hebben een dit certificaat vormt daarmee een eis om de opdracht binnen te halen. Klanten zien hierdoor dat hun informatie in goede handen is.

2. U grijpt commerciële kansen

ISO 27001 kan voor potentiële klanten de doorslag geven om met uw bedrijf in zee te gaan. Met dit certificaat kunt u uw klanten laten zien dat u uw informatiebeveiliging serieus neemt. Bovendien verhoogt u uw concurrentievermogen wanneer een andere partij geen certificaat heeft.

3. U beschermt uw reputatie

Door de goede beheersing van risico’s verkleint u de kans op reputatieschade aanzienlijk. Bij het behalen van het ISO 27001 certificaat brengt u eerst de risico’s van uw informatiebeveiliging in kaart. Daarna werkt u eraan de aanwezige risico’s te verkleinen. U werkt hiermee proactief in plaats van reactief.

4. U zorgt voor bewustwording op de werkvloer

Als u bezig gaat met het behalen van ISO 27001 zorgt dit voor bewustwording bij medewerkers. Dit verkleint de kans op incidenten en eventuele reputatieschade.

5. U kunt ervan uitgaan dat u voldoet aan de Europese wet- en regelgeving

Zo krijgt u krijgt toegang tot (inter)nationale markten. Met een ISO 27001 certificaat in bezit kunt u ervan uitgaan dat u voldoet aan de wet- en regelgeving rondom informatiebeveiliging.

Hoe behaal ik een ISO 27001 certificaat?

Laat u zich door DEKRA certificeren voor een informatiebeveiligingsbeleid volgens ISO 27001? Houdt dan rekening houden met een traject van zes tot negen maanden. Hierbij doorlopen we de volgende stappen:
  • 1. We voeren een audit uit van uw documentatie, waarbij we bijvoorbeeld naar uw risicoanalyse kijken. 
  • 2. We voeren een audit uit van de implementatie, waarbij we bijvoorbeeld kijken naar de effectieve werking van het managementsysteem. 
  • 3. U ontvangt het certificaat dat maximaal drie jaar geldig is.  
  • 4. We voeren elk jaar een vervolgaudit uit. 
  • 5. In het derde jaar vindt er een hercertificering plaats. We voeren opnieuw een audit uit waarna u nieuw een certificaat kunt ontvangen. 
U kunt er daarnaast voor kiezen om voorafgaand aan het certificeringsproces te starten met een proefaudit. We beoordelen en controleren de Information Security Management System (ISMS) documentatie dan op volledigheid en conformiteit met de normen. Deze audit is niet verplicht, maar wel handig. U weet dan namelijk voorafgaand aan het proces hoe uw organisatie ervoor staat. Als het nodig is, kunt u nog acties ondernemen. Zo vergroot u de kans op een positief resultaat van de echte audit.