Toolbox: Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA)

Een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) is een korte risicobeoordeling die u uitvoert vlak voordat u aan een klus begint of een gebied betreedt. Dit is het moment waarop u controleert of er bij de voorbereiding rekening is gehouden met alle risico’s en alle maatregelen die nodig zijn ook echt zijn genomen.

Wat is een LMRA?

Een LMRA is een korte beoordeling van risico’s uitgevoerd door de persoon die het werk gaat doen. Diegene hoeft geen formulier in te vullen en te bewaren. De uitvoering van de analyse hoeft niet langer dan een minuut te duren. Het gaat erom dat mensen vlak voordat ze aan een taak beginnen, nadenken over de risico’s en zorgen dat de juiste maatregelen worden genomen om veilig te kunnen werken.

Wanneer voert u een LMRA uit?

Een LMRA voert u direct voor aanvang van de werkzaamheden en op de werkplek uit. Dat kan op ieder moment van de werkdag zijn. Op een eerder moment kunnen risico’s over het hoofd gezien zijn, ook al zijn er Taak Risico Analyses , procedures, werkinstructies en werkvergunningen gemaakt. De situatie kan ook op elk moment veranderen waardoor nieuwe risico’s ontstaan. Deze risico’s kunnen voortkomen uit de werkzaamheden zelf, de werkplek, de werkomgeving en de veranderende omstandigheden. Het is daarom belangrijk na een onderbreking van het werk of als een voorval heeft plaatsgevonden een LMRA te doen.

Hoe voert u een LMRA uit?

In het werkblad staan de stappen beschreven die u kunt volgen bij het uitvoeren van een LMRA. Ook bevat het werkblad een handige checklist die u als geheugensteun kunt gebruiken. Download het gratis werkblad via deze link​.
Heeft u een vraag? Onze experts komen graag met u in contact