Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

Verplaatsen van lasten-Handhijsgereedschap

Verplaatsen van lasten is een risicovolle taak. Er moet te allen tijde voorkomen worden dat lasten van hoogte naar beneden vallen en ongevallen veroorzaken. Het is van groot belang dat lasten veilig en doelmatig aangeslagen en verplaatst worden. Deze training richt zich op het veilig verplaatsen van lasten met behulp van handhijsgereedschap.

Doel

De deelnemer leert door middel van theorie- en praktijklessen, op juiste, veilige en verantwoorde wijze lasten aanslaan, verplaatsen en hiervoor de juiste voorbereidingen te treffen.

Bestemd voor

Medewerkers die op een (petro)chemisch bedrijfsterrein in installaties lasten zelfstandig aanslaan en verplaatsen. De lasten zijn beperkt tot leidingdelen, appendages, relatief klein equipment, zoals elektromotoren en onderdelen van constructies van beperkte omvang die verplaatst kunnen worden met handhijsgereedschap.

Deelnemers moeten minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van één van de volgende diploma’s: B-VCA, VOL-VCA, VIL-VCU of een gelijkwaardig ‘vastgesteld’ diploma/certificaat.

Inhoud van de training

Tijdens de training komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod (theorie en praktijk):

  • Algemeen (basisbegrippen)
  • Wetgeving (Arbowet en ISO 12480(Veilig gebruik van kranen)
  • Veiligheid (algemene veiligheidsregels en specifieke veiligheidsregels)
  • Vaktechniek (aanslagmateriaal, selectie aanslagmateriaal, aanslaan van lasten, hijsbandgegevens en staalstroppen, loopkat en hijsbalk, constructiedeel verplaatsen, steigermateriaal verplaatsen, bijzondere hijspunten)
  • Voorbereiding (veiligheidsregels, selecteren materialen en middelen, transportweg)
  • Uitvoering (communicatie, aanslaan en plaatsen en verplaatsen van een last met hijsgereedschap in een constructie, veiligheid en vakkundigheid)

Duur

De basistraining duurt 3 dagen (incl. examen) bedoeld voor onervaren/beginnende kandidaten. De herhalingstraining, voor personen met een geldig certificaat van de basistraining, duurt 2 dagen (incl. examen).

Resultaat

De training wordt afgesloten met een onafhankelijk examen SSVV Opleidingengids risicovolle taak VCA (SOG).

Dit bestaat uit een theorie- en praktijkexamen. Het theorie-examen is computer-based (computer-based testing, CBT).

De geldigheid van het certificaat is 5 jaar.

Contact

Diny Cornelissen

separator
+31 6 53 26 21 86

DEKRA Consulting

Rivium Boulevard 301

2909 LK Capelle aan den IJssel

Pagina delen