Safety culture ladder nen
DEKRA Audit

Hoe hoog is het veiligheidsbewustzijn in uw organisatie?

Safety Culture Ladder

Omdat een veilige werkomgeving van levensbelang is

Is de werkomgeving van uw organisatie veilig? Handelen uw werknemers bewust op de juiste manier? En heeft u aandacht voor veiligheidsrisico's binnen uw bedrijf? Krijg inzicht in de rol die veiligheid speelt binnen uw organisatie met de Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder). Laat u hiervoor certificeren door DEKRA. Onze auditoren hebben jarenlange expertise met de Safety Culture Ladder. Zo beschermt u uw persoon en uw bedrijf.

Het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen van medewerkers speelt een cruciale rol in arbeidsveiligheid​. Met de Safety Culture Ladder meet u het veiligheidsbewustzijn van uw eigen medewerkers, aannemers of leveranciers. Met deze uitkomst kunt u gericht het veiligheidsbewustzijn en –gedrag verbeteren. Zo verkleint u de risico's op ongevallen en uitval van uw personeel. Bovendien kunt u gericht zakendoen met organisaties die ook bewust bezig zijn met veiligheid. Andersom is uw organisatie een aantrekkelijke partner.

Over de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder wordt beheerd door NEN, het Nederlands Normalisatie Instituut. Met de Safety Culture Ladder beschermt u de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers. Bovendien laat uw organisatie zien dat er echt aandacht is voor veiligheid. De Safety Culture Ladder heeft vijf treden:
Trede 5 van de Safety Culture Ladder: Vooruitstrevend – Veiligheid is volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen.
Trede 4 van de Safety Culture Ladder: Proactief – Veiligheid heeft een hoge prioriteit en wordt continue verbeterd.
Trede 3 van de Safety Culture Ladder: Berekenend – Veiligheidsregels worden belangrijk gevonden.
Trede 2 van de Safety Culture Ladder: Reactief – Veiligheid heeft geen prioriteit en speelt alleen een rol op momenten dat er iets misgaat.
Trede 1 van de Safety Culture Ladder: Pathologisch – Veiligheid staat niet op de agenda van de organisatie.
Organisaties kunnen opklimmen van trede 1 naar 5 en bepalen zelf op welke trede zij willen instappen. Ze bepalen dus zelf hoe hoog ze de lat leggen. Hoe veiliger een bedrijf werkt, hoe hoger de positie op de ladder. En hoe hoger de positie op de ladder, hoe hoger het voordeel bij aanbestedingen.

Certificeren tegen de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder-certificering is in het bijzonder interessant voor branches die werken met hoog risico. Maar, alle organisaties waar veiligheid voorop staat, doen er goed aan zich te certificeren. Bent u partner van een organisatie die met de Safety Culture Ladder werkt? Dan is het essentieel dat de Safety Culture Ladder in de gehele keten wordt toegepast, dus ook bij u. U kunt door certificering laten zien dat uw bedrijf klaar is voor de samenwerking.

Certificeringen binnen de Safety Culture Ladder

Safety Culture Ladder (SCL) Original
Bij certificering tegen Safety Culture Ladder Original wordt ieder jaar een 100% audit uitgevoerd. Een organisatie krijgt het certificaat van SCL Original wanneer zij de audit succesvol afsluit. Op het certificaat staat welke trede is behaald.
Safety Culture Ladder (SCL)
Safety Culture Ladder (SCL) Light
Approved Self Assessment (ASA)
Safety Culture Ladder trede 2 verplicht in de bouw
Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. Deze afspraak wordt Veiligheid in Aanbesteding (ViA) genoemd. Met de inwerkingtreding van de ViA wordt trede 2 van de Safety Culture Ladder (SCL) verplicht. Vanaf 1 januari 2025 wordt trede 3 verplicht. Voldoet uw organisatie nog niet aan trede 2? Kom dan snel in actie en neem contact op met DEKRA via onderstaande gegevens. Ook helpen wij u graag met de voorbereidingen van trede 3.
Ontwikkeling van de Safety Culture Ladder
Safety Culture Ladder voor alle organisaties

ProRail ontwikkelde de Safety Culture Ladder voor veilig werken aan het spoor. Daarnaast bleek het ook relevant voor andere organisaties. Sinds 1 juli 2016 heeft NEN deze norm daarom overgenomen: NEN Safety Culture Ladder.

Safety Culture Ladder breidt internationaal uit

Na vele audits door DEKRA in Nederland zijn de eerste trajecten in Duitsland inmiddels doorlopen. Ook vanuit Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk is er veel interesse. DEKRA Nederland is de sturende kracht in de internationale verspreiding van de Safety Culture Ladder.

SAQ Compact toegestaan voor alle SCL-producten

Het gebruik van de SAQ Compact (een compacte vragenlijst) is nu toegestaan bij certificeren tegen alle Safety Culture Ladder-producten. Dit besloot het College van Belanghebbenden (CvB). Eerder was men bij een SCL Light statement verplicht om de SAQ Extended te gebruiken.

Expertise van DEKRA

DEKRA is uw wereldwijde partner voor een veilige wereld. De auditoren van DEKRA hebben veel kennis en ervaring met de Safety Culture Ladder. Onze experts voeren audits uit op de Nederlandse en Duitse markt. Dat doen we voor grote organisaties en voor het MKB. Om het u makkelijk te maken, heeft u binnen DEKRA altijd één aanspreekpunt. Bovendien kunt u ook bij ons terecht voor andere audits. Meer weten over ons certificeringsproces? Vraag het gerust aan één van onze experts.

Boek een gratis sessie met onze expert

Wilt u weten hoe een DEKRA audit uw organisatie naar een hoger niveau tilt? Wij helpen u graag verder! Vul onderstaand formulier in om gratis in contact te komen met een SCL expert. Bespreek samen het proces en stel al uw vragen over de audit.
Safety Culture Ladder blogs