Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

Safety culture ladder nen

DEKRA Audit

Hoe hoog is het veiligheidsbewustzijn in uw organisatie?

Safety Culture Ladder

Omdat een veilige werkomgeving van levensbelang is

Is de werkomgeving van uw organisatie veilig? Handelen uw werknemers bewust op de juiste manier? En heeft u aandacht voor veiligheidsrisico's binnen uw bedrijf? Krijg inzicht in de rol die veiligheid speelt binnen uw organisatie met de Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder). Laat u hiervoor certificeren door DEKRA. Onze auditoren hebben jarenlange expertise met de Safety Culture Ladder. Zo beschermt u uw persoon en uw bedrijf.

Het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen van medewerkers speelt een cruciale rol in arbeidsveiligheid. Met de Safety Culture Ladder meet u het veiligheidsbewustzijn van uw eigen medewerkers, aannemers of leveranciers. Met deze uitkomst kunt u gericht het veiligheidsbewustzijn en –gedrag verbeteren. Zo verkleint u de risico's op ongevallen en uitval van uw personeel. Bovendien kunt u gericht zakendoen met organisaties die ook bewust bezig zijn met veiligheid. Andersom is uw organisatie een aantrekkelijke partner.

Voordelen van certificeren tegen de Safety Culture Ladder

Het doel van de Safety Culture Ladder is het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen in organisaties te verbeteren. Dit biedt grote voordelen, zoals:

  • U toont goed werkgeverschap.
  • U verkleint het risico op uitval van medewerkers door ongevallen of (langdurige) ziekte.
  • U laat aan uw leveranciers, klanten en andere stakeholders zien dat u veilig werkt.
  • U creëert vaak een voordeel bij aanbestedingen.

Over de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder wordt beheerd door NEN, het Nederlands Normalisatie Instituut. Met de Safety Culture Ladder beschermt u de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers. Bovendien laat uw organisatie zien dat er echt aandacht is voor veiligheid. De Safety Culture Ladder heeft vijf treden:

Trede 5 van de Safety Culture Ladder: Vooruitstrevend – Veiligheid is volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen.
Trede 4 van de Safety Culture Ladder: Proactief – Veiligheid heeft een hoge prioriteit en wordt continue verbeterd.
Trede 3 van de Safety Culture Ladder: Berekenend – Veiligheidsregels worden belangrijk gevonden.
Trede 2 van de Safety Culture Ladder: Reactief – Veiligheid heeft geen prioriteit en speelt alleen een rol op momenten dat er iets misgaat.
Trede 1 van de Safety Culture Ladder: Pathologisch – Veiligheid staat niet op de agenda van de organisatie.

Organisaties kunnen opklimmen van trede 1 naar 5 en bepalen zelf op welke trede zij willen instappen. Ze bepalen dus zelf hoe hoog ze de lat leggen. Hoe veiliger een bedrijf werkt, hoe hoger de positie op de ladder. En hoe hoger de positie op de ladder, hoe hoger het voordeel bij aanbestedingen.

Certificeren tegen de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder-certificering is in het bijzonder interessant voor branches die werken met hoog risico. Maar, alle organisaties waar veiligheid voorop staat, doen er goed aan zich te certificeren. Bent u partner van een organisatie die met de Safety Culture Ladder werkt? Dan is het essentieel dat de Safety Culture Ladder in de gehele keten wordt toegepast, dus ook bij u. U kunt door certificering laten zien dat uw bedrijf klaar is voor de samenwerking.

Safety Culture Ladder trede 2 verplicht in de bouw

Sinds 2022 is trede 2 van de Safety Culture Ladder verplicht bij aanbestedingen in de bouw. Vanaf 1 januari 2025 wordt trede 3 verplicht. Voldoet uw organisatie nog niet aan trede 2? Kom dan snel in actie en neem contact op met DEKRA via onderstaande gegevens. Wij helpen u ook graag met de voorbereidingen van trede 3. Deze is vanaf 2025 verplicht voor de bouw.

Certificeringen binnen de Safety Culture Ladder

Bij certificering tegen Safety Culture Ladder Original wordt ieder jaar een 100% audit uitgevoerd. Een organisatie krijgt het certificaat van SCL Original wanneer zij de audit succesvol afsluit. Op het certificaat staat welke trede is behaald.

Ook bij certificering tegen de Safety Culture Ladder wordt in het eerste jaar een 100% audit uitgevoerd. De organisatie krijgt het SCL-certificaat wanneer zij de audit succesvol afsluit. De organisatie krijgt in jaar 2 en jaar 3 een vervolgaudit van 40%. Op het certificaat staat welke trede is behaald.

Bij de SCL Light starten we met een audit van 40% in het eerste jaar. In jaar 2 en jaar 3 vindt een check op het actieplan plaats. SCL Light geeft geen recht op een certificaat, maar op een statement. Op dit statement wordt een ‘trede indicatie’ vermeld.

De Approved Self Assessment is een zelfevaluatie die de organisatie zelf uitvoert. DEKRA controleert alleen of dit in het proces op de afgesproken manier is uitgevoerd. Bij de Approved Self Assessment wordt een verklaring afgegeven zonder trede indicatie. Het geeft wel inzicht in de rol die veiligheid speelt binnen de organisatie.

Expertise van DEKRA

DEKRA is uw wereldwijde partner voor een veilige wereld. De auditoren van DEKRA hebben veel kennis en ervaring met de Safety Culture Ladder. Onze experts voeren audits uit op de Nederlandse en Duitse markt. Dat doen we voor grote organisaties en voor het MKB. Om het u makkelijk te maken, heeft u binnen DEKRA altijd één aanspreekpunt. Bovendien kunt u ook bij ons terecht voor andere audits. Meer weten over ons certificeringsproces? Vraag het gerust aan één van onze experts.

Heeft u een vraag? Onze experts komen graag met u in contact

Patrick Brom
separator

Patrick Brom

DEKRA Audit Sales

Meander 1051

6825 MJ Arnhem

Meer laden

Geen resultaten gevonden.

Pagina delen