Veiligheidsladder trede 2

11 okt 2023

De veiligheidsladder: alles over trede 2

De veiligheidsladder is in het leven geroepen om het veiligheidsbewustzijn binnen organisaties te verhogen. Deze ladder kent vijf treden. Die lopen op in de mate waarop een organisatie bewust is van veiligheid en hiernaar handelt. Bij trede 1 is dit er niet of nauwelijks en bij trede 5 is veiligheid volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen. Per trede is gedefinieerd waar een bedrijf aan moet voldoen, welke criteria daarbij horen, hoe die criteria gewaardeerd worden en waar auditoren op letten. In deze blog gaan we specifiek in op trede 2 van de veiligheidsladder. Wat houdt veiligheidsladder trede 2 in? Is het verplicht om aan veiligheidsladder trede 2 te voldoen? En hoe kunt u zich ervoor laten certificeren? Ook geven we voorbeelden van de eisen en criteria die auditoren hanteren bij de certificering.

Wat houdt veiligheidsladder trede 2 in?

Op de officiële website van de veiligheidsladder wordt trede 2 omschreven als ‘Reactief, verandergedrag is van korte duur’. Bij bedrijven die aan deze trede voldoen vindt pas veranderingen plaats als er ongelukken zijn gebeurd. Daarom de term ‘reactief’. Tegelijkertijd kan een ongeluk een impuls geven om eens kritisch naar de veiligheid in het bedrijf te kijken. Certificeren tegen trede 2 geeft in principe de ambitie weer om op te klimmen naar een hogere trede. Veranderingen zijn anders namelijk van korte duur.

Is het verplicht om aan veiligheidsladder trede 2 te voldoen?

Doet uw organisatie mee aan aanbestedingen in de bouw? Dan is het verplicht om te kunnen aantonen dat u voldoet aan trede 2 van de Safety Culture Ladder​. Deze brancheafspraak geldt sinds 1 januari 2022. Vanaf 1 januari 2025 wordt het ook verplicht om aan trede 3 te voldoen. Deze wordt beschreven als ‘Berekenend, veiligheidsregels worden belangrijk gevonden’. Een duidelijke stap vooruit ten opzichte van trede 2.
Voor bedrijven in andere sectoren is het niet verplicht om gecertificeerd te zijn tegen een trede van de veiligheidsladder. Maar, wilt u aantonen dat u veiligheid serieus neemt? Dan is het raadzaam om hier wel werk van te maken. Of uw bedrijf nu groot of klein is, en of u nu actief bent in de dienstverlening of de industrie, veiligheid is altijd van belang.

Hoe werkt certificatie voor trede 2?

U bepaalt zelf voor welke trede van de veiligheidsladder u uw bedrijf wilt laten certificeren. Ook bepaalt u zelf voor welk van de vier varianten u kiest: 
  • SCL Original (levert een certificaat op)
  • SCL (levert een certificaat op)
  • SCL Light (levert een statement op)
  • Approved Self Assessment (levert een verklaring op) 
U kunt een online vragenlijst invullen (SAQ) om een beeld te krijgen van waar u staat en te bepalen voor welke trede u kiest. Vervolgens schakelt u een certificerende instelling (CI) in voor de audit en certificering. De auditoren voeren observerende projectbezoeken uit en houden interviews met het management en medewerkers. Hierbij hanteren ze de vastgelegde eisen en criteria. In de volgende alinea leest u hier voorbeelden van.

Voorbeelden van eisen en criteria

Voor elke trede van de veiligheidsladder, ook voor trede 2, zijn er eisen op zes gebieden. Bij elk daarvan geven we een voorbeeld van een van de eisen en criteria van trede 2. Deze komen uit de norm.

DEKRA voor certificatie veiligheidsladder trede 2 

Bent u op zoek naar een certificerende instelling voor veiligheidsladder trede 2 of een van de andere vier treden? Schakel dan DEKRA in. Onze experts gaan graag voor u aan de slag. Samen maken we het bedrijfsleven aantoonbaar veiliger.