Rijk Zwaan

Een Risico Inventarisatie en Evaluatie op één A4tje

Rijk Zwaan is een internationaal groenteveredelingsbedrijf met vestigingen in Nederland. De afdeling Quality Assurance, Safety & Environment (QASE) zet de hoofdlijnen uit voor een veilige en gezonde werkplek. DEKRA Industrial Safety helpt met de implementatie. Wij verzorgden een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E, of RIE). Hoe dit verliep, deelde de organisatie in haar eigen nieuwsbrief. Lees hier het verhaal van Rijk Zwaan.

Bij de vestigingen van Rijk Zwaan in Nederland is een risico-inventarisatie en –evaluatie (RIE) standaard. Wettelijk verplicht ook trouwens. Tot voor kort voerde een onafhankelijke adviesdienst zulke inventarisaties uit. Marijn Goud, van QASE: “Voor elke vestiging leverde dat een rapport op met verbeterpunten. Preventiemedewerkers pakten deze punten aan en dan was het wachten op de volgende inventarisatie. Maar veiligheid is niet gebaat bij een momentopname door een externe instantie en 35 dikke rapporten. Wij willen de kennis en kundigheid van de medewerkers benutten voor elkaars veiligheid en om elkaar alert te houden. Liefst iedere dag.”

Gouden tip

Rijk Zwaan ontwikkelde een nieuwe aanpak. Een test bij het vollegrondsteam in Fijnaart zorgde voor de gouden tip: geef ons een RIE die op één A4 past. Dit mondde uit in een overzichtelijk model, met de risico’s per processtap. Voor werken in kassen, voor vollegrond en voor laboratoria is er een basismatrix. DEKRA is als partner voor implementatie gekozen.
Adviseurs Karin en Florian begeleiden elke afdeling bij het zelfstandig op maat maken van de RIE. Er komt ook een RIE voor alle onderwerpen die centraal geregeld worden. Een RIE is een dynamisch proces. In een periodiek overleg tussen Rijk Zaan en de DEKRA-adviseurs worden good practises en lessons learned besproken. Waar nodig worden deze ook meteen toegepast in de verdere uitrol van het project. Samen werken aan deze RIE zorgt voor draagvlak, hogere mate van betrokkenheid en meer aandacht voor veiligheid.

45 paar ogen

De onderzoeksafdeling Seed Technology in De Lier, een mix van kantoren, labs, kassen en werkruimtes met apparatuur, toetste het nieuwe systeem als eerste. De afdeling werkt er sinds oktober 2022 mee.
Manager Carla Nijman: “De RIE-matrix op één pagina is super handzaam. Daardoor kan men hem makkelijk gebruiken in de teamoverleggen of voor nieuwe medewerkers. We hebben nu 45 paar ogen die beter op veiligheid letten. Op deze manier komen relevante risico’s uit de dagelijkse praktijk eerder naar voren. Dat nu uit teams vragen komen, bijvoorbeeld hoe veilig het is om de accu van een elektrische fiets op te laden in de vensterbank van een kantoor, geeft aan dat het veiligheidsbesef doordringt.”
Carla vervolgt: “Niet elk risico heeft dezelfde prioriteit en niet alles kan en hoeft tegelijk. Het mooie is dat met de nieuwe aanpak ook beter zichtbaar is hoe actiegericht we zijn. Alle collega’s hebben nu zicht op wat al verbeterd is en waarom dat eerst is aangepakt. Dat geeft vertrouwen”, vertelt Carla.

Continu proces

“Mij levert het nieuwe inzichten op”, zegt Carla. “Voorheen dacht ik een tijdje klaar te zijn na een RIE-onderzoek. Ik merk nu dat bezig zijn met veiligheid een continu proces is geworden, waarbij vaker aanpassen nodig is dan ik voorheen dacht. Komt er een nieuwe machine, dan denk ik nu meteen: matrix evalueren.” Karin veert op: “Dat is fantastisch. Dat is wat we willen, niet eens per jaar nadenken over veiligheid, maar vooraf, bij elke verandering.”
Meer weten over het opstellen en toetsen van een RIE (of RI&E) door DEKRA?
Lees hier meer of neem contact op met onze expert.