Senior Adviseur Dirk Bles over de maatwerktrainingen van DEKRA Industrial Safety

Het in gang zetten van verandering: “Als externe kan je pijnpunten net wat scherper wegzetten.”

10 nov 2022
Dirk Bles – Senior-Adviseur bij DEKRA Industrial Safety – is geboren en getogen in Zevenaar, maar woont nu samen met zijn vrouw en twee kinderen in Gorkum. Zijn werkzame leven begon hij als munitietechnicus, waarna hij al snel in de kwaliteit, arbo en milieu terecht kwam. Inmiddels is Dirk 4 jaar werkzaam bij DEKRA Industrial Safety en ligt de focus in zijn werkzaamheden op veiligheid. In dit interview vertelt hij over zijn werk bij DEKRA Industrial Safety en gaat hij dieper in op de maatwerktrainingen die hij geeft.

Verbreden van kennis rondom veiligheid

Met een bak aan ervaring binnen KAM, ging Dirk ruim 4 jaar geleden op zoek naar een nieuwe uitdaging waarin hij zijn interesse in veiligheidscultuur verder kon uitdiepen. “Via mijn eerdere samenwerkingen met Arbo Support – het bedrijf dat later DEKRA Industrial Safety is geworden – kwam ik terecht bij DEKRA. De fusie tussen Arbo Support en DEKRA gaf mij de ruimte mijn kennis rondom veiligheid te verbreden.” Zijn werkzaamheden rondom arbeidsveiligheid zijn erg divers. “Van het uitvoeren van RI&E’s tot cultuuronderzoek. Van interimklussen tot het geven van maatwerktrainingen. De variëteit in mijn werk is iets waar ik de meeste energie van krijg.”

Een leven lang leren

Al vanaf het begin van zijn carrière houdt Dirk zijn kennis rondom KAM graag up-to-date. “Toen vanuit de markt de vraag kwam om – naast kwaliteit – ook de onderwerpen veiligheid en milieu op te pakken, volgde ik verschillende trainingen om mijn kennis bij te spijkeren.” En dat uitbreiden van zijn kennis is een continu proces: “Op dit moment volg ik een opleiding organisatiepsychologie. Met veiligheid krijg je namelijk steeds vaker te maken met veiligheidscultuur. Dit onderwerp is onlosmakelijk verbonden met de organisatiecultuur. Met de opleiding organisatiepsychologie leren we meer over de onderliggende processen binnen een organisatie. Met deze kennis kan ik direct de diepte in bij een klantvraag, zonder te blijven steken in oppervlakkige antwoorden. Zo ben je echt van toegevoegde waarde voor de klant.”

“Met deze kennis kan ik direct de diepte in bij een klantvraag, zonder te blijven steken in oppervlakkige antwoorden.”

Trainingen op maat

De opgedane kennis past Dirk onder andere toe in zijn trainingen. “De trainingen die ik geef, hebben betrekking op cultuur, leiderschap en risicobeoordeling. Iedere training geef ik vorm aan de hand van de behoeften van de klant. Wat is het probleem? Wat heeft de klant hier zelf al aan gedaan? Waar loopt het hierop vast? En wat willen ze zien aan het einde van de training? Iedere klant heeft haar eigen systematiek en daar pas ik de training op aan.” Op deze manier voegt DEKRA Industrial Safety extra specialisme toe. Maar dat niet alleen: “Vaak heb je als externe meer ruimte om verandering door te voeren, dan collega’s binnen de organisatie. Je kan de pijnpunten net wat scherper wegzetten, waardoor je soms iets in gang zet wat een interne collega niet zo snel voor elkaar krijgt.” Ondanks het maatwerk, bevatten de trainingen van Dirk altijd interactie én humor. “Met oefeningen, opdrachten, terugkoppelingen en humor blijft de informatie het beste hangen. Bovendien houd ik de trainingen op deze manier niet alleen voor de cursisten, maar ook voor mezelf het leukst.”

De eigenschappen en kwaliteiten van een trainer

Als trainer is het – naast uitstekende presentatie skills – noodzakelijk dat je je kennis paraat hebt en de materie doorgrond. “Je kan iets alleen goed overbrengen als je zelf écht begrijpt waar je het over hebt. Bovendien komen er altijd vragen van de cursisten. Dat vraagt meer dan het presenteren van een kunstje.” Maar ook leeftijd heeft invloed volgens Dirk. “Hoe ouder je wordt, hoe makkelijker dingen worden aangenomen. Het helpt mij dat ik inmiddels al een hele tijd meedraai. Het overbrengen van mijn boodschap gaat nu net iets makkelijker dan vroeger.”

“Je kan iets alleen goed overbrengen als je zelf écht begrijpt waar je het over hebt.”

Van theorie naar praktijk

Een voorbeeld van een op maat gemaakte training zijn de VCA gerelateerde trainingen. “In een training die ik onlangs gegeven heb, stond de vraag ‘hoe spreek je iemand aan’ centraal. De doelgroep waren alle werknemers van de klant die in direct contact staan met hun klant. Wat als deze klant niet meewerkt? Hoe ga je daarmee om? En hoe zorg je ervoor dat je toch in gesprek komt over een oplossing? Met deze vraagstukken gingen we aan de slag. Daarbij maakte ik gebruik van de systeemtheorie van Daniel Kahneman.” Dirk gaf de cursisten praktische ‘trucjes’ mee om een gesprekspartner uit het zogenoemde systeem 1 – het snelle-, automatische- en emotionele denksysteem – naar systeem 2 – het langzamere, doelbewuste denksysteem – te trekken. “Op deze manier krijg je mensen mee in een oplossing.”
Wil jij meer weten over de maatwerktrainingen van DEKRA Inudstrial Safety? Dirk helpt je graag!