Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

Effectief incidentenonderzoek

Met z’n allen zijn we dagelijks bewust en onbewust bezig met het voorkomen van incidenten. Desondanks worden we dagelijks geconfronteerd met incidenten. Als er een incident heeft plaatsgevonden, willen we met z’n allen herhaling voorkomen en er ‘iets’ van leren. Dat betekent dan per definitie dat de oorzaken, zowel de directe als de achterliggende oorzaken, bekend moeten zijn. Om deze te achterhalen is onderzoek nodig. In de praktijk blijkt helaas, ondanks alle inspanningen, dat het resultaat niet het gewenste effect heeft en niet of onvoldoende kan rekenen op draagvlak. Hierdoor is het ‘lerend’ vermogen beperkt en het onderzoek tijdrovend.

In de eerste zinnen van de inleiding wordt gesproken over: ‘z’n allen’, maar wie zijn dit, en hebben ‘zij’ hetzelfde belang, willen ‘zij’ wel hetzelfde onderzoek? Kortom; wie, wat en waarom willen we leren en onderzoeken? De praktijk leert dat deze vragen vooraf vaak niet gesteld worden, waardoor een onderzoek eigenlijk al mislukt is voordat dit is gestart. Samen met onze klanten en onze partner Incidenteel, hebben we een training ontwikkeld die u leert om effectief een incidentenonderzoek uit te voeren. Bij de ontwikkeling hebben we klanten betrokken die actief zijn als/in: Opdrachtgever en –nemer, asset owner, contractor, veiligheidskundige en allen actief in verschillende sectoren en branches.

Doel

De deelnemer is na afloop van de training in staat om te faciliteren in een effectief incidentenonderzoek, door:

 • bewust het onderzoek te ontwerpen;
 • de stappen in het onderzoeksproces te doorlopen;
 • valkuilen tijdig te herkennen en zo nodig bij te sturen;
 • bevindingen overtuigend terug te koppelen;
 • leerproces te faciliteren.

Bestemd voor

Alle stakeholders in het proces van incidentenonderzoek.

Inhoud van de training

 • Introductie
 • Ontwerp van onderzoek
 • Verzamelen van informatie
 • Analyseren van informatie
 • Concluderen en terugkoppelen
 • Afronding

De training kan desgewenst als maatwerktraining worden aangeboden. Wij stemmen dan de inhoud af op casussen in uw bedrijf en passen een onderzoeksmethode toe die aansluit bij uw wensen. Neem hiervoor contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Resultaat

Na afloop ontvangt de deelnemer een certificaat van deelname.

Incidentenonderzoek

Mocht zich ondanks alle inspanningen toch een incidenten hebben voorgedaan in uw bedrijf en wenst u een onafhankelijk onderzoek door een terzake deskundig persoon neem dan ook contact met ons op. Wij hebben ruime ervaring in het uitvoeren van incidentenonderzoeken en verschillende methodes.

Contact

Diny Cornelissen

separator
+31 6 53 26 21 86

DEKRA Industrial Safety

Fascinatio Boulevard 602

2909 VA Capelle aan den IJssel

Pagina delen