ADR adviseur opleiding
DEKRA Advisory & Training

Op zoek naar een herhalingscursus tot RID en ADR veiligheidsadviseur? Lees hieronder verder.

Cursus veiligheidsadviseur ADR en RID herhaling

Vervoert uw organisatie gevaarlijke stoffen? Dan moet dit natuurlijk op een veilige manier. Hiervoor zijn Europese regels opgesteld. Het ADR omschrijft het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, en het RID omschrijft het vervoer over het spoor. DEKRA biedt voor gecertificeerde veiligheidsadviseurs in uw organisatie een herhaling met deze cursus veiligheidsadviseur ADR en RID. Hiermee verlengen zij hun certificaat (opnieuw) voor 5 jaar.

Doel van de cursus

Deelnemers frissen de kennis en kunde uit de basis training op. Na de training zijn ze nog steeds in staat om op basis van ADR en RID advies te geven over het vervoer van gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld over het verpakken, vervoeren, laden of lossen. Bovendien hebben zij kennis van de risico's die het vervoer met zich meebrengt, en weten zij advies te geven over het verkleinen of weghalen van deze risico's. Hebben deelnemers nog geen certificaat? Dan kunnen zij ook onze opleiding voor veiligheidsadviseurs ADR en RID volgen.

De doelgroep

Deze training is gericht op personen in de rol van veiligheidsadviseur ADR of RID die al eerder de cursus veiligheidsadviseur ADR en RID volgden. De taken van veiligheidsadviseur zijn onder andere:
 • controlerende taak
 • veiligheidstaak
 • rapporterende taak
Deelnemers hebben minimaal VMBO of gelijkwaardig niveau en kennis van de gevarenklassen.

Inhoud van de cursus veiligheidsadviseur ADR en RID

 • inleiding ADR/RID
 • gevaarlijke stoffenlijst, bijzondere bepalingen, vrijstellingen (ADR/RID)
 • WVGS, BVGS, VLG/VSG en algemene voorschriften
 • classificatie (ADR/RID)
 • gebruik van verpakkingen, UN Transporttank, Tankcontainer, Tankwagen enz. (ADR/RID)
 • procedures voor verzending (ADR/RID)
 • voorschriften voor constructie (ADR/RID)
 • voorschriften voor vervoer, laden, lossen en behandeling ADR/RID)Bemanning, uitrusting en exploitatie (ADR)
 • voorschriften voor de constructie en goedkeuring van voertuigen (ADR)

Duur van de training

De herhalingstraining duur 4 dagen van 6 lesuren exclusief examen. We verdelen dit over 4 weken van 09.00 – 15.30 uur. Heeft de veiligheidsadviseur niet eerder een training gevolgd? Aan hen bieden we de basistraining​. Dit is een 6-daagse cursus ADR veiligheidsadviseur, of RID veiligheidsadviseur. Iedere dag krijgen deelnemers 6 uur les, exclusief examen. We verdelen dit over 6 weken van 09.00 - 15.30 uur.

Het examen

Het examen wordt afgenomen door het CCV, onderdeel van het CBR. Het examen bestaat per modaliteit (bijvoorbeeld ‘wegvervoer’) uit 40 meerkeuzevragen, waarvan de laatste 10 een casus vormen.

Resultaat

De deze herhaling van de cursus veiligheidsadviseur ADR en RID, ontvangen deelnemers een verlenging van hun geldende certificaat. Het nieuwe certificaat is opnieuw 5 jaar geldig en kan 1 jaar voor afloop opnieuw verlengd worden.
Beschikbare dagen
DatumLocatie
25-01-2024 + 01-02-2024 + 08-02-2024 + 15-02-2024Spijkenisse
04-04-2024 + 11-04-2024 + 18-04-2024 + 25-04-2024Spijkenisse
  
04-03-2024 + 11-03-2024 + 18-03-2024 + 25-03-2024Amsterdam (Schiphol)