Behalen van het keurmerk
Sinds 2008 is Stichting Zwembadkeur ondergebracht bij het NRZ. Zij reiken vandaag de dag het Keurmerk Veilig & Schoon uit aan zwembadeigenaren. Het behalen van het Veilig & Schoon keurmerk bestaat uit regulier toezicht en systeemgericht toezicht. Systeemgericht toezicht is mogelijk bij zwembaden die bij een exploitatiemaatschappij horen. Bij de exploitatiemaatschappij is er dan een kwaliteitsmanager aanwezig, waardoor de organisatie in staat is om een deelverantwoordelijkheid te dragen voor de kwaliteitsborging. Daarnaast vindt er extern toezicht plaats op de kwaliteitsborging van de organisatie. Bij regulier toezicht worden er eisen gesteld aan de meetbare kwaliteit op het gebied van hygiëne en veiligheid van een zwembad. Deze laatste keuring wordt uitgevoerd door twee onafhankelijke Certificerende Instellingen (CI’S): Lloyd’s & DEKRA.
Kwaliteitsborging door meerdere CI’s
Wanneer een zwembadeigenaar het keurmerk Veilig & Schoon wil behalen, wijst Stichting Zwembadkeur een Certificeringde Instelling aan. De helft van de audits wordt uitgevoerd door Lloyd’s en de andere helft door DEKRA. De certificering wordt door twee keuringinstanties uitgevoerd, omdat Stichting Zwembadkeur vindt dat dit de kwaliteit van de auditrapporten en het -proces bevordert. Hol: ‘’We hebben bewust niet gekozen voor één hofleverancier. Wanneer een zwembad de certificatiecyclus van drie jaar heeft doorlopen, wordt de volgende certificatiecyclus door de andere CI uitgevoerd. Zo houden we elkaar scherp en borgen we de kwaliteit van het Keurmerk Veilig & Schoon.’’
Stichting Zwembadkeur & DEKRA
In januari 2021 kwam Stichting Zwembadkeur door een Lead Auditor in contact met DEKRA. Na een prettig eerste gesprek en goede pitch is Stichting Zwembadkeur met DEKRA in zee gegaan. Het Veilig & Schoon Keurmerk valt binnen de zogeheten Assessment Services van DEKRA. Met de Assessment Services biedt DEKRA maatwerk in toetsingen en beoordelingen. Samen met Stichting Zwembadkeur legde DEKRA de parameters op het gebied van veiligheid en kwaliteit vast. De auditoren van DEKRA hebben daarna de benodigde expertise ontwikkeld om op het keurmerk te kunnen toetsen. ‘’DEKRA heeft veel geïnvesteerd in het vergaren van de benodigde kennis en expertise. Ik ben aangenaam verrast over de manier waarop DEKRA de ingewikkelde materie op korte termijn eigen heeft gemaakt’’, zegt Hol.
Ook de zwembadeigenaren zijn tevreden over de professionele en persoonlijke aanpak van de auditoren van DEKRA. Hol denkt dat dit een positieve invloed heeft op het algehele beeld dat zwembadeigenaren van audits hebben. Hol: ‘’Voorheen zagen zwembadeigenaren alleen de output, het Veilig & Schoon Keurmerk, als het beoogde doel. Nu zie je dat er langzaam meer aandacht voor hygiëne en veiligheid komt als doorlopend proces. Dat vinden we een goede ontwikkeling.”