Het juiste mondkapje als wapen tegen het coronavirus

Een van de maatregelen die bedrijven nemen om besmetting van het coronavirus tegen te gaan is het dragen van mondkapjes. Maar welke mondkapjes zijn effectief in een werkomgeving en welke niet? En waar moet u op letten als u een mondkapje draagt? In deze toolbox geven we antwoord op die vragen.

Chirurgische maskers

We onderscheiden twee typen mondkapjes in de strijd tegen Covid-19: chirurgische maskers en beschermende stofmaskers. Chirurgische maskers worden van oudsher bij operaties in de gezondheidszorg gebruikt. Lichaamsvocht kan zo niet direct in de mond en neus van de drager komen. Ook voorkomen de maskers dat de micro-organismen zich gemakkelijk via de handen in de mond en neus komen. Chirurgische maskers bieden onvoldoende bescherming tegen een omgeving met stof, druppelkernen en het virus covid-19.
Vanwege het tekort aan beschermende mondmaskers is de RIVM richtlijn op 19 maart jl. aangepast¹. Het is sindsdien onder voorwaarden toegestaan om bij verzorging van patiënten het type mondmasker IRR (= niet-vocht doorlatend) te dragen².

Beschermende stofmaskers

Bij beschermende maskers staat er “CE” op het masker geprint. Dit betekent dat de maskers getest en goedgekeurd zijn voor de Europese markt. Daarnaast staat er op elk masker een typekeur dat aangeeft waarvoor ze geschikt zijn:
FFP1
  • Filtert ongeveer 80% van het teststof
  • Is geschikt voor niet schadelijk hinderlijk stof
FFP2
  • Filtert 94% van het teststof
  • Is geschikt voor niet schadelijk stof in hogere concentraties en stof met een grenswaarde van > 0,1 mg/m3
FFP3
  • Filtert 99,95% van het teststof
  • Is in principe geschikt om schadelijke stoffen tegen te houden
Hoe hoger het getal achter de P, hoe meer en fijner stof het filter tegenhoudt. Voor bescherming tegen het covid-19 virus is minimaal een FFP2 masker nodig. Deze moet u dan dragen met andere middelen, zoals een goede bril.

Tips voor het dragen van een mondkapje

Een beschermend masker kan alleen een goede beschermingsfactor bieden als deze goed past. Om ervoor te zorgen dat u het masker op de juiste manier draagt, raden we aan om de gebruiksaanwijzing goed door te lezen voordat u het masker opzet. Hieronder volgen belangrijke tips voor het dragen van een mondkapje.

Bij het opzetten van het masker:

1. Was eerst uw handen;
2. Draag het masker op een glad geschoren huid;
3. Zorg dat er geen spleten zijn tussen het masker en uw gezicht;
4. Draag het ene elastiek boven uw oren en het andere elastiek onder uw oren;
5. Als het masker een neusklem heeft, buig deze dan in de vorm van uw neus.
Verwijder het masker en gooi het weg als u het een paar uur gedragen heeft of het ademhalen door het masker moeilijker wordt. Ook als u het mondkapje aan de buitenkant heeft aangeraakt, het nat is geworden of is gescheurd kunt u het niet meer gebruiken.

Bij het afzetten van het masker:

1. Was eerst uw handen;
2. Raak de buitenkant van het masker niet aan;
3. Maak eerst het onderste elastiek los, daarna het bovenste elastiek en haal dan het masker van uw gezicht;
4. Was of desinfecteer uw handen na het verwijderen van het masker.
Disclaimer: Mondkapjes zijn net als andere persoonlijke beschermingsmiddelen in feite het laatste redmiddel. Zij kunnen de drager bescherming bieden tegen aerosolen met Covid-19 en andere zwevende deeltjes in de lucht, maar dat kan alleen als het juiste masker op een goede manier wordt gebruikt. DEKRA Industrial Safety volgt actuele inzichten en richtlijnen op de voet en zal de toolboxen actualiseren als daar aanleiding voor is.