De laatste kennis op het gebied van treintechniek

Het volledig begrijpen van de wisselwerking tussen railvoertuig en bovenbouw met tweedaagse cursus

31 jul 2019

Al een aantal jaren geeft DEKRA Rail de succesvolle tweedaagse wiel-rail cursus. Zowel in het Nederlands als in andere talen, bij ons op kantoor in Utrecht als bij de klant op locatie, in binnen- en buitenland. Al meer dan 200 cursisten hebben hun kennis op het gebied van treintechniek bijgespijkerd en naar een hoger niveau getild. Waarom ziet een treinwiel er zo uit zoals het eruit ziet? Wanneer ontspoort een trein en wanneer niet? En hoe zorg je ervoor dat een trein comfortabel rijdt en de wielen en het spoor niet te hard slijten? Dat en meer vertellen onze experts tijdens de training waarin alle facetten van de interactie tussen voertuig en baan aan de orde komen.

Beheer en onderhoud; infra en materieel

Voluit heet de cursus ‘Wisselwerking tussen railvoertuig en bovenbouw’, en in het Engels ‘Vehicle Track Interaction Course’. De doelgroep is breed, de cursus is bijvoorbeeld nuttig voor onderhoudsmanagers en -engineers, vakdeskundigen en andere specialisten van beheerders en onderhouders van railinfra en railmaterieel. Bij elke nieuwe cursusgroep streven we naar een gevarieerde samenstelling, met daarin een combinatie van personen uit beheer en onderhoud van zowel infra als materieel. Door ook casussen en vragen van de deelnemers te behandelen ontstaat een mooi compleet inzicht en meer begrip voor de verschillende posities van de bedrijven en/of bedrijfsonderdelen.
“Dankzij deze cursus beschik ik nu over een goede basiskennis van het spoor.”

De interactie tussen railvoertuig en bovenbouw

Wat zijn de kenmerkende eigenschappen van railvoertuigen en railinfra? Wat is de invloed van de spoorgeometrie op het gedrag van het voertuig? Welke mogelijkheden zijn er om de slijtage van wiel en rail zo klein mogelijk te houden? De cursus behandelt de mechanische aspecten van de interactie tussen railvoertuig en baan. Met deze kennis zijn de cursisten beter in staat om ook in hun eigen werk de mogelijkheden te vinden en te benutten om goede keuzes te maken en om de onderhoudskosten aan spoor en wielen te verminderen. En daarnaast leren ze hoe de veiligheid en het comfort verbeterd kan worden. Na afloop hebben de deelnemers een duidelijk overzicht van alle relevante parameters en een scala aan oplossingen voor diverse problemen. De kennis die gedeeld wordt tijdens de training is breed. Stap voor stap wordt de complexe materie met de cursisten doorgenomen.
“Een deel van de cursus is direct toepasbaar in mijn werk, de rest is eigenlijk een brede basis als achtergrond voor mijn werk. Een mooie mix.”

Ontsporingsveiligheid, slijtage en instabiliteit

Tijdens de cursus deelt onze rail expert Martin Hiensch zijn kennis over schades. Zijn spraakmakende presentatiesheets laten zien waar en hoe het mis kan gaan. Denk aan ontsporingsveiligheid, slijtage, geluidsoverlast, scheuren en instabiliteit. Wat gaat er allemaal kapot en tot wat voor een ongelukken kan dit leiden? En hoe kun je je daartegen wapenen? Super interessant en leerzaam.
DEKRA Rail geeft deze cursus tenminste één keer per jaar. Heb je interesse? Neem dan contact op met Mark Linders. Hij kan je meer vertellen over de inhoud en over de planning.
Juli 2019