Veiligheid op de werkvloer

02 jan 2023 Audit

Doet uw organisatie er voldoende aan om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen? Een veilige werkplek is voor iedereen van groot belang. Het is zelfs wettelijk vastgelegd dat werknemers hier recht op hebben. Ongevallen zitten vaak in een klein hoekje en kunnen grote gevolgen hebben voor alle betrokkenen. Het is daarom goed om bewust bezig te zijn met veiligheid op de werkvloer. In deze blog leest u het antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom de veiligheid op de werkvloer verbeteren?
  • Hoe zorgt wetgeving voor veiligheid op de werkvloer?
  • Hoe draagt ISO-certificering bij aan een veilige werkplek?
  • Hoe dragen VCA en SCL bij aan veiligheid op de werkvloer?
  • Hoe waarborgt u veiligheid in het magazijn?

Waarom de veiligheid op de werkvloer verbeteren?

Als organisatie wilt u graag veilige werkplek bieden voor uw medewerkers. Voldoen aan veiligheidsnormen zoals VCA, ISO 45001 en de Safety Culture Ladder draagt daaraan bij. Met een certificaat toont u aan dat u aan de norm voldoet. Het verbeteren van de veiligheid in uw organisatie brengt diverse voordelen met zich mee, zoals:
  • minder arbeidsongevallen
  • lagere verzuimkosten
  • hogere tevredenheid van uw werknemers
  • prettige werkomgeving
  • goed werkgeverschap

Hoe zorgt wetgeving voor veiligheid op de werkvloer?

Elke organisatie heeft bepaalde verantwoordelijkheden op het gebied van veilig werk. Die zijn niet allemaal vrijblijvend. Veiligheid op de werkvloer maakt ook deel uit van onze wetgeving. Denk aan de verplichting om werknemers te voorzien van een veilige werkplek, veilige middelen en een veilige werkwijze. Ook dient u uw medewerkers de benodigde instructies te geven om hun werkzaamheden veilig uit te voeren.
Veiligheid op de werkvloer wetgeving
De Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) moet ervoor zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Het bevordert goede arbeidsomstandigheden en voorkomt ziekte en arbeidsongeschiktheid. In de Arbowet staan regels voor zowel werkgevers als werknemers. Branches kunnen een eigen arbocatalogus samenstellen, waarin branche specifieke afspraken worden vastgelegd. Bijvoorbeeld over de manier van werken, technieken en normen. Leeft u de regelgeving niet na? Dan kan de Arbeidsinspectie uw organisatie een boete geven. Uiteraard moet dit niet de drijfveer zijn om een veilige werkplek te willen creëren.

Hoe draagt ISO-certificering bij aan een veilige werkplek?

ISO 45001 is een certificering die eisen stelt aan gezondheid en veiligheid op de werkplek. Deze norm is niet wettelijk verplicht, maar het certificaat brengt zeker voordelen met zich mee. U toont hiermee aan dat u een veilige werkplek biedt.
De focus van ISO 45001 ligt op het vermijden van gedrag binnen organisaties dat kan leiden tot bedrijfsongevallen. Voldoet uw organisatie aan de norm? Dan beperkt u hiermee het risico op ongevallen. Daarnaast zorgt ISO 45001 ervoor dat u continue wordt uitgedaagd om de veiligheid op de werkplek te verbeteren. ISO 45001 is de internationale standaard op het gebied van arbomanagement en is de opvolger van OHSAS 18001. U kunt bij DEKRA terecht voor deze certificering.

Hoe dragen VCA en SCL bij aan veiligheid op de werkvloer?

Bouwplaatsen en magazijnen zijn voorbeelden van plekken waar het bewaken van veiligheid een grote rol speelt. De kans op bedrijfsongevallen is op deze werkplekken namelijk groter dan op het kantoor. Hieronder leest u over VCA en de Safety Culture Ladder.

Veiligheid op de werkvloer VCA - Wat is het?

VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) is een certificaat voor veiligheid op de werkvloer. Het certificaat is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Aannemers zijn hier een goed voorbeeld van. In veel gevallen is het voor opdrachtgevers een voorwaarde dat een aannemer kan aantonen dat hij veilig werkt. Het VCA-certificaat is een onafhankelijk bewijs dat uw organisatie voldoet aan alle veiligheidseisen en de belangrijkste gezondheidsvoorschriften. Er zijn verschillende VCA-certificaten. Hieronder vindt u de drie belangrijkste:
VCA*
Deze is geschikt voor onderaannemers en is een beperkte certificering van risicovolle werkzaamheden.
VCA**
VCA-P

SCL (Safety Culture Ladder)

Sinds 1 januari 2022 is het verplicht om gecertificeerd te zijn volgens de Safety Culture Ladder bij aanbestedingen in de bouw. Opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, zijn verplicht veiligheidsbewustzijn op te nemen in aanbestedingen en contracten. Deze gezamenlijke afspraak wordt Veiligheid in Aanbesteding (ViA) genoemd. De invoering hiervan gebeurt stapsgewijs. De Safety Culture Ladder meet het veiligheidsbewustzijn van uw bedrijf. Hoe veiliger u werkt, hoe hoger uw bedrijf op de ladder komt. De ladder kent de volgende treden:
1. Pathologisch
Veiligheid staat niet op de agenda van de organisatie.
2. Reactief
3. Berekenend
4. Proactief
5. Vooruitstrevend
Sinds 1 januari 2022 is trede 2 vereist. Vanaf 1 januari 2025 moet de stap naar trede 3 gemaakt zijn.

Hoe waarborgt u veiligheid in het magazijn?

In magazijnen vinden relatief veel ongelukken plaats. Veiligheid op de werkvloer is dus ook voor uw magazijn een belangrijk onderwerp. Er zijn diverse manieren om die te vergroten, zoals:
  • Zorg ervoor dat werknemers zichtbaar en beschermd zijn, bijvoorbeeld door veiligheidskleding en -schoenen.
  • Zorg ervoor dat alle geldende veiligheidsregels duidelijk zijn, bijvoorbeeld door borden. Denk aan brandveiligheid en vluchtwegen.
  • Maak onderscheid tussen loop- en rijpaden en geef dit duidelijk aan. Een makkelijke manier om ongelukken te voorkomen.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Wilt u zeker weten dat de veiligheid bij uw organisatie aan alle eisen voldoet? Overweeg dan certificering, zoals ISO 45001.