Noodverlichting wetgeving

02 apr 2025

Verkrijg de vereiste NEN-certificering

Valt de netspanning uit, dan moet iedereen de vluchtroute kunnen herkennen. Noodverlichting zorgt ervoor dat iedereen in zo'n situatie op een veilige manier het gebouw kan verlaten. In warme, koude of andere bijzondere omstandigheden moet de verlichting altijd blijven werken. Om er zeker van te zijn dat de noodverlichting altijd werkt, gelden er strenge eisen voor noodverlichting. In deze blog nemen we u mee in de verschillende onderdelen van noodverlichting wetgeving.

Functie van noodverlichting

Noodverlichting gaat branden wanneer de normale verlichting door een stroomstoring uitvalt. Goed werkende noodverlichting zorgt ervoor dat risicovolle werkzaamheden veilig beëindigd kunnen worden en de vluchtroute naar de uitgang gevolgd kan worden. Dat is waarom noodverlichting testen zo belangrijk is.
Noodverlichting kan worden opgedeeld in vier soorten verlichting , al deze soorten moeten voldoen aan de noodverlichting wetgeving:
  • Vluchtwegverlichting: dit zijn noodverlichting armaturen die de vluchtwegen en uitgangen voor het verlaten van een gebouw aanduiden. Deze verlichting brandt niet voortdurend.
  • Vluchtwegaanduiding: deze soort verlichting laat zien waar de vluchtwegen en uitgangen te vinden zijn. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van pictogrammen. In tegenstelling tot vluchtwegverlichting, brandt vluchtwegaanduiding altijd.
  • Noodverlichting: deze armaturen verlichten werkplekken met een verhoogd risico. Deze plekken moeten altijd goed verlicht zijn omdat er in het donker ernstige ongelukken kunnen gebeuren.
  • Anti-paniekverlichting: het doel van deze verlichting is het voorkomen van paniek, vandaar de naam anti-paniekverlichting. Deze verlichting brandt enkel als de stroom uitvalt.

NEN-noodverlichting

Een belangrijke NEN-noodverlichting norm is NEN-EN-IEC 60598-2-22. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen noodverlichting met eigen batterij (self-contained emergency lighting) en noodverlichting die centraal wordt gevoed (centrally supplied emergency lighting). Noodverlichting met een eigen batterij is aangesloten op de reguliere stroomtoevoer en schakelt in geval van nood over op de batterij die het armatuur bevat. Als noodverlichting geen batterij bevat dan wordt deze centraal gevoed door een systeem die alle noodverlichting aanstuurt.
Door middel van NEN-EN-IEC 60598-2-22 kan vastgesteld worden dat de veiligheidseisen in acht genomen zijn. Deze NEN-noodverlichting norm beschrijft namelijk de bijzondere eisen voor verlichtingsarmaturen voor noodverlichting. Hierdoor kan zeker gesteld worden dat de noodverlichtingsarmaturen functioneren in noodsituaties.
Andere belangrijke noodverlichting wetgeving waar fabrikanten van noodverlichting zich aan moeten houden:
  • NEN-EN 50171: deze norm definieert algemene eisen voor centraal gevoede noodverlichtingssystemen. Zo stelt deze norm dat de juiste informatie over de laadstroom, voltage batterij en uitgaande stroom van de batterijlader altijd beschikbaar moet zijn.
  • NEN-EN 62485-2: deze norm beschrijft voorschriften over het ontwerpen van een noodverlichtingsinstallatie, de keuze voor een systeem en het onderhouden van het systeem.

Noodverlichting wetgeving

Bij self-contained emergency lighting wordt er ook vaak gecertificeerd aan de hand van het ENEC-keurmerk. Dit is een Europees keurmerk dat door onafhankelijk geaccrediteerde testinstellingen afgegeven kan worden. Om dit keurmerk te ontvangen moeten er verschillende testen uitgevoerd worden omtrent noodverlichting wetgeving. Als er bijvoorbeeld plastic in een armatuur wordt gebruikt, dan moeten deze getest worden tegen warme omstandigheden. Dit wordt onder andere getest met een Glow Wire Test.
Andere testen die uitgevoerd worden omtrent noodverlichting wetgeving zijn:
  • Needle Flame Test
  • Ball Pressure Test

DEKRA als partner voor noodverlichting wetgeving

Als geaccrediteerde instelling biedt DEKRA diverse services op het gebied van wetgeving voor noodverlichting. Wij keuren en certificeren noodverlichting als onafhankelijke partij en verstrekken onder andere de volgende certificaten:
  • ENEC-certificaat: Een Europees keurmerk dat aantoont dat het product voldoet aan de relevante veiligheidsnormen en getest is door een geaccrediteerde instantie.
  • ENEC+ certificaat: Een uitbreiding op ENEC die niet alleen veiligheid, maar ook prestatie-eisen en functionele eigenschappen beoordeelt.
  • CB-certificaat: Een internationaal erkend certificaat onder het IECEE CB Scheme, waarmee fabrikanten toegang krijgen tot markten in verschillende landen zonder aanvullende tests.
Wilt u meer weten over wat DEKRA voor u kan betekenen op het gebied van noodverlichtingscertificering? Neem dan gerust contact op met één van onze experts.
Wilt u meer weten over noodverlichting testen bij DEKRA?
De Europese norm die van toepassing is op noodverlichtingsarmaturen is EN 60598-2-22. DEKRA is geaccrediteerd om noodverlichting tegen deze norm te certificeren.
Lees meer