Van Schaardenburgh-Verhoeve

Effectief incidentonderzoek

Incidenten zijn kansen om te leren. Toch eindigt menig incidentonderzoek met een rapport dat uiteindelijk ligt te verstoffen in een la. Kirsten van Schaardenburgh-Verhoeve van Incidenteel geeft in samenwerking met DEKRA (voorheen Arbo Support) de succesvolle training ‘Effectief incidentonderzoek’. Hierin worden handvatten gegeven die ervoor zorgen dat incidentonderzoek wel het gewenste effect heeft.

Van Schaardenburgh-Verhoeve heeft een achtergrond in de psychologie. Daarnaast is ze gediplomeerd op het gebied van arbeidsveiligheid en publieke veiligheid. Na tien jaar bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid gewerkt te hebben, heeft ze alweer geruime tijd een eigen bedrijf op het gebied van leren van incidenten. Speciaal met en voor DEKRA (destijds Arbo Support) heeft ze een training ontwikkeld die inspeelt op de behoefte van incidentonderzoekers. Wat is de meest gemaakte fout? Van Schaardenburgh-Verhoeve: “Vaak krijgen mensen de opdracht om een incident te onderzoeken. Ze denken dat de vraag daarmee helder genoeg is, maar dat is niet zo. Je moet doorvragen om een onderzoek goed vorm te kunnen geven.”

Terug naar de basis

Andere trainingen over incidentonderzoek focussen voornamelijk op analysemethoden. Van Schaardenburgh-Verhoeve: “Maar dat zijn slechts instrumenten. Onze focus ligt op het ontwerp van een goed onderzoek. Daarvoor moet je eerst een aantal antwoorden hebben. Wat is het doel van je onderzoek, welke stakeholders zijn erbij betrokken en welke belangen hebben die bij jouw onderzoek? Je moet ook weten welk effect je hoopt te bereiken, zodat je daar meer op kunt sturen. Voor veel deelnemers is het een eyeopener dat je echt keuzes hebt in je onderzoeksproces en dat het belangrijk is om goed na te denken voor je begint.”

Waardevolle ervaring

Hoe ziet de training eruit? Van Schaardenburgh-Verhoeve: “Het duurt één dag. Het is een leuk en afwisselend programma met ruimte voor interactie, je eigen vragen en verhaal. Er zitten professionals uit verschillende branches die allemaal hun eigen ervaring hebben met incidentonderzoek. Daar pas ik de training op aan. Het is ook mogelijk om de training in company te geven. Voor bedrijven die meer dan zes tot acht werknemers willen trainen in effectief incidentonderzoek is zo’n op maat gemaakte training effectiever, zowel qua kosten als qua inhoud. We stemmen dan de inhoud af op het bedrijf en kunnen bijvoorbeeld hun methodiek erin verwerken, bepaalde elementen uitdiepen of juist inkorten. De training in het algemeen is voor zowel beginnende onderzoekers als mensen die al meer ervaring hebben met incidentonderzoek heel waardevol. Je doet inzichten op die je de rest van je werkzame leven kunt toepassen.”