Vestas

Bijdragen aan een duurzame wereld met veilige windturbines

Vestas richt zich al sinds 1879 op de ontwikkeling en inzet van duurzame energieoplossingen. Met meer dan 154 GW aan windturbines in 87 landen en een geïnstalleerd vermogen van 15,2 GW in 2021 behoort het Deense Vestas tot de top 5 grootste spelers op de markt. Om ervoor te zorgen dat het omzetten van wind naar energie veilig verloopt, worden er hoge veiligheidseisen gesteld aan windturbines. Vestas werkt voor een stukje van deze veiligheid sinds 2009 samen met DEKRA. Samen met Lars Helle (Senior Functional Lead bij Vestas) gaan we in op het converteren van wind naar energie en welke veiligheidstesten DEKRA hiervoor uitvoert.

Wind converteren naar energie

Helle is inmiddels al 22 jaar werkzaam bij Vestas. “Vestas heeft een duidelijke visie voor ogen, namelijk wereldleider blijven in duurzame energieoplossingen. Met als core-business windenergie.” Een windturbine zet wind om in elektrische energie. “De wind zorg ervoor dat de roteerbladen van de windturbine gaan draaien. Door deze roterende beweging ontstaat er kinetische energie. Deze energie wordt door een generator in de windturbine omgezet in elektriciteit,” zegt Helle.
“Om bij alle windsnelheden het maximale vermogen uit de wind te kunnen halen, moet de generator op variabele snelheid draaien. Hierdoor kan de turbine niet rechtstreeks op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Om het door de generator onttrokken vermogen met variabele frequentie aan het elektriciteitsnet met vaste frequentie te leveren, wordt er een omvormer aangesloten tussen de generator en het net.”

Certificering veiligheidsnormen

Een windturbine van 15 MW kan 80.000 MWh per jaar produceren. Om ervoor te zorgen dat de overgang tussen de generator en de convertor veilig verloopt, toetst DEKRA of de cel in de converter voldoet aan de veiligheidsnormen. Hiervoor voert DEKRA met name kortsluittesten volgens de IEC 61439-2 norm uit. Dit is een norm voor laagspannings- en verdeelinrichtingen. Daarnaast geeft DEKRA een Attestation of Conformity voor de norm IEC TR 61641 af. Hierbij test DEKRA specifieke foutcondities die vlambogen veroorzaken in verdeelsystemen. “Deze third-party controle is zeer belangrijk voordat een windmolen gaat draaien. Deze vlambogen kunnen explosies veroorzaken die veel schade tot gevolg kunnen hebben. De uitrusting van de windmolen moet bestand zijn tegen deze extreme gevolgen,” zegt Helle.
Helle: “Voor het rapporteren van de veiligheid van onze windturbines werken we al sinds 2009 samen met DEKRA. DEKRA gaat zorgvuldig te werk en meet wat er gemeten moet worden, met oog voor detail.” Vestas definieert de test condities op basis van productkennis en ervaringen uit het veld. DEKRA voert op basis hiervan testen uit en geeft daarmee een onafhankelijk oordeel over de testresultaten. Deze tests worden uitgevoerd in externe labs vanwege de extreem hoge kortsluitingsniveaus die nodig zijn. ”Het uitvoeren van veiligheidstesten rondom windturbines is een uitdagende taak. De extreme krachten die zich afspelen binnenin de turbine maakt het uitvoeren van deze testen zeer complex.”

Intelligent onderhoud

Windenergie is een belangrijke bron van duurzame energie. Daarom is het van belang dat de windmolens betrouwbaar zijn en niet zomaar stil komen te staan. Helle: “Windmolens zijn voorzien van een complex stukje technologie, waardoor het in staat is om benodigd onderhoud te voorspellen en falende componenten te detecteren en te rapporteren. Wanneer we de windmolens gaan bezoeken kan direct het juiste materiaal meegenomen worden voor reparatie. Deze intelligente manier van onderhoud vergroot de zekerheid van de continuïteit van energieopwekking.”

Windenergie en de toekomst

Helle: “Het huidige geïnstalleerde vermogen (voor alle merken windturbines) is ongeveer 100 GW per jaar. Volgens GWEC (Global Wind Energy Council) zou de jaarlijkse geïnstalleerde capaciteit tegen 2030 280 GW moeten zijn om tegen 2050 te voldoen aan een "net-zero-wereld". Er is dus een extreem aantal kWh nodig om te voldoen aan de vraag van de bevolking. In de huidige samenleving is duurzame energie belangrijker dan ooit.”
Meer weten over veiligheidswaarborging van producten?
Wilt u meer weten over onze veiligheidsborging bij producten? Lees meer over Product Testing of neem contact op met onze experts.