Goldbeck Solar

Werken aan een duurzame toekomst

Het Duitse familiebedrijf Goldbeck Solar maakt haar debuut op de Nederlandse markt met de bouw van een zonnepark in Veendam. Met een totaalvermogen van 15,5 megawattpiek wordt het een van de eerste en grootste Solar PV-installaties in ons land. Naast de ontwikkeling en bouw komt ook het onderhoud van het park voor rekening van Goldbeck. DEKRA (voorheen Arbo Support) biedt ondersteuning en advies.

Lokale knowhow

De lat op health & safety-gebied ligt bij Goldbeck al zeer hoog. Waarom is gekozen voor een samenwerking met DEKRA? Carlos Gómez, projectmanager bij Goldbeck Solar: “Elk land is anders. Daarom zoeken we de samenwerking met lokale partijen. Vanuit de Goldbeck Group, die in Nederland constructieprojecten heeft lopen, kregen we DEKRA (destijds Arbo Support) als referentie. Zij boden precies wat we zochten qua werkwijze en soort ondersteuning.” Albert de Vries is veiligheidskundig adviseur bij DEKRA en als V&G-coördinator in de uitvoeringsfase betrokken bij het project: “Goldbecks verzoek was of wij hen konden begeleiden op de Nederlandse markt. Ze wilden weten waar ze tegenaan zouden lopen, op veiligheidskundig gebied en andere vlakken. Die vragen konden wij beantwoorden.”

Pudding

De uitdaging van het project zit volgens Gómez niet in de techniek: “Solar PV is een relatief simpele technologie. De pre-ontwikkelingsfase van elk project lijkt op elkaar, maar uiteindelijk zijn er altijd enkele variabelen die een grote impact hebben op de juiste aanpak.“ In Veendam waren dat de weersomstandigheden en locatie. De Vries: “Het septemberweer was slecht. Tweederde van de bouwgrond bestaat uit voormalige vloeivelden en het is veengrond. De ondergrond is dus pudding. Daar moet je op inspelen.” Gómez: “Het maakt verschil voor hoe het systeem vastgemaakt moet worden aan de ondergrond. En het zonnepark ligt binnen een stad. Je krijgt daardoor ook te maken met de omgeving.” Gómez noemt de samenwerking een positieve verrassing: “Je bent in een vreemd land met een andere taal, maar zowel de samenwerking met andere contractors als werknemers op de site en DEKRA verloopt goed.” De Vries: “DEKRA krijgt ook alle medewerking van Goldbeck. Ze zijn zeer bereidwillig en leergierig.”

Verwachting

Veendam is Goldbecks eerste Nederlandse zonnepark, maar waarschijnlijk niet het laatste. Gómez: “Gezien de klimaatverandering is duurzame energie een must.” De Vries: “Tegen windenergie zijn vaak esthetische bezwaren. Dat hadden we met dit zonnepark niet. Er wordt dan ook vanaf meerdere kanten belangstellend meegekeken.” Gómez: “Er is momenteel geen perfecte oplossing, maar Solar PV-systemen sluiten goed aan bij de huidige behoeften en omstandigheden. Ik verwacht zonneparken als dit dus snel vaker te zien.”