Hempflax

Duurzaamheid als filosofie

Hempflax, opgericht in 1994, verwerkt industriële vezelhennep tot halffabricaten voor verschillende industriële toepassingen, waaronder de automotive industrie, de bouw en de voedingsindustrie. Het bedrijf kwam naar DEKRA om de gehele keten, van het verbouwen tot de levering, te laten certificeren tegen duurzaamheidskeurmerk ISCC Plus. Lees ons interview met Annelieke de Haart, Plant Manager bij Hempflax.

Hennep is hot. Dat wordt duidelijk als je praat met Annelieke de Haart, plant manager van de verwerkingslocatie Oude Pekela in Groningen. Annelieke: "Hennep heeft de laatste jaren een enorme comeback gemaakt. Tot de jaren negentig stond de teelt, oogst en ontwikkeling van het gewas praktisch stil.
Door een wetswijziging in 1993 ontstond er meer ruimte in de markt voor hennep en dus ook voor ons. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling verwerkten we afgelopen jaar een recordhoeveelheid aan 12.000 ton hennep op onze locaties in Nederland en Roemenië. Dat was voor ons een echte mijlpaal."
Hempflax werd opgericht in 1994 vanuit een zeer duurzame visie: om een gezonde planeet achter te laten voor toekomstige generaties. Die focus op duurzaamheid zit verweven in het hele bedrijf. Annelieke: "Hennep is een fantastisch product dat voor heel veel industriële toepassingen te gebruiken is. Je kunt er alle kanten mee op, bijvoorbeeld door het te mixen met andere, natuurlijke en synthetische vezels. En het is ook nog eens enorm duurzaam.
Die duurzaamheid hebben wij hoog in het vaandel staan; we proberen het product, maar ook de duurzaamheid ervan door de gehele keten steeds verder door te ontwikkelen. Certificatie om die focus op duurzaamheid aantoonbaar te maken, was voor ons daarom een logische stap."

Duurzaamheid certificeren

Hempflax is door DEKRA voor de International Standard for Carbon Certification (ISCC Plus) gecertificeerd. Dit schema borgt de ketenduurzaamheid van het productieproces inclusief de levering van het product aan de afnemers. Dat wil zeggen dat aantoonbaar wordt gemaakt dat Hempflax op een duurzame wijze verbouwt, verwerkt en levert aan haar klanten door de hele keten heen.
Zo worden er geen bestrijdingsmiddelen of chemicaliën gebruikt en vindt ook het transport van de grondstoffen plaats op een zo duurzaam mogelijke manier. Annelieke: "Met een reikwijdte over heel de wereld wilden we een internationale standaard gebruiken om onze focus op duurzaamheid te onderbouwen. Het ISCC Plus certificaat is een echt unique selling point geworden voor onze klanten. Daar zijn we trots op."
De samenwerking met DEKRA, die nog steeds loopt, omschrijft Annelieke als erg soepel: “Verduurzaming en de circulaire economie zijn voor ons belangrijke uitgangspunten. Door certificatie door DEKRA kunnen we aantoonbaar voldoen aan de richtlijnen die deze filosofie ondersteunen. Als kennisorganisatie weet DEKRA ons hier bij te ondersteunen. We vinden de samenwerking met DEKRA zelf erg prettig. Maar ook het contact met de auditor verloopt altijd bijzonder soepel.”

Van vele markten thuis

Annelieke: "Hennep is een van de meest duurzame, slijtvaste en sterke vezels die er zijn. Doordat wij de hennepvezel mixen met andere natuurlijke vezels en doordat we de volledige plant gebruiken, kunnen we heel veel verschillende markten bedienen. Zo leveren we hennepcomposiet voor auto-onderdelen, meubels en bouwmaterialen, hennepvezel onder andere als isolatiemateriaal en voor dierverzorgingsproducten, hennepzaden als super food en hennepzaadolie voor verschillende andere voedingsmiddelen.
In de automotive geldt zelfs het credo: "Je moet de vezel van Hempflax hebben". Dat is een enorm compliment en ook een stimulans om te blijven innoveren."
Annelieke geeft aan dat ze de toekomst zonnig inziet voor Hempflax: "De trend is en blijft duurzaamheid; fabrikanten zoeken naar steeds duurzamere materialen, omdat ze het zelf willen of omdat het moet vanuit de wetgeving. Door onze focus op innovatie te combineren met onze passie voor duurzaamheid blijven we de concurrentie een stap voor en weten we ons te onderscheiden in de markt. De certificatie voor ISCC Plus geeft ons hierbij echt een voorsprong.”