Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

NOVOMATIC

Aantoonbare kwaliteit als basis voor groei

In sommige branches is het verplicht om door middel van certificering aan te tonen dat aan kwaliteitseisen wordt voldaan. Maar ook bedrijven die daar niet wettelijk aan gebonden zijn, willen kunnen laten zien dat kwaliteit geborgd wordt. NOVOMATIC, producent van speelautomaten en exploitant van speelautomaten en speelautomatenhallen, stelt hoge eisen aan het eigen kwaliteitsbeleid. “Dat wij een kwaliteitsbedrijf zijn, laten we zien door ons op vrijwillige basis te laten certificeren.”

Van oorsprong is NOVOMATIC een Oostenrijks bedrijf dat in 1980 begon met het ontwikkelen en produceren van speelautomaten. In 2013 zette het bedrijf voet aan de grond in Nederland, door onder meer speelautomatenhallen over te nemen. Daarbij werd meteen het belang van certificering duidelijk, vertelt Division Director Operations Sylvia de Koning: “Bij de overname van een speelautomatenhal ontdekten we dat een DEKRA certificering onderdeel was van de vergunning die door de gemeente was afgegeven. We hebben deze locatie daarom opnieuw laten certificeren.”

dekra-case-novomatic

Voor bedrijven als NOVOMATIC is geen wettelijk verplichte kwaliteitsnorm vastgesteld. De Vereniging Automatenhandel Nederland (VAN Kansspelen Brancheorganisatie) ontwikkelde daarom samen met haar leden en expertiseorganisatie DEKRA (toen nog opererend onder de naam KEMA) een schema om tegen te kunnen toetsen. Daarbij werd gekeken naar de eisen die de branchevereniging aan haar leden stelt. “Denk aan verslavingspreventie en de scholing van personeel”, zegt de Koning.

Aan gasten wil NOVOMATIC de beste service bieden, met de nieuwste spelmachines op alle locaties. “Omdat we mede uitbreiden door het overnemen van speelautomatenhallen, helpt het laten certificeren ons bij het bieden van de beste ervaring op elke locatie”, legt Roosmarijn Tol, Project Management Officer, uit. “Zo weten we zeker dat ons volledige aanbod in lijn is met waar we voor staan. Maar we willen ook een goede werkgever zijn, met personeel dat juist is opgeleid om te kunnen omgaan met kansspelproblematiek of incidenten. Ook dat is een onderdeel van de vereisten.”

Aantoonbare kwaliteit is voor NOVOMATIC het recept voor groei. Tol: “Gemeenten bepalen ieder voor zich hoeveel vergunningen ze verlenen voor speelautomatenhallen. Als je het tegen een ander opneemt, heb je een streepje voor als je kunt aantonen dat je oog hebt voor bijvoorbeeld omwonenden, veiligheid en openbare orde. Ook de Kansspelautoriteit is daar gevoelig voor. Het imago van de branche is gebaat bij kansspelaanbieders die zich verantwoordelijk opstellen. Waar er voorheen veel kleine aanbieders waren, zie je nu dat de markt meer gedomineerd wordt door grote spelers die kwaliteit serieus nemen.”

DEKRA en de branchevereniging stelden jaren geleden de normen op. “Dat maakt van DEKRA een fijne partner op het gebied van certificering. Het toetsingskader is helder en de auditoren van DEKRA zijn heel goed op de hoogte. Bovendien zijn ze echt geïnteresseerd in de branche. Dat maakt dat de audits soepel verlopen. Eind oktober wordt er een audit uitgevoerd om weer een locatie te laten certificeren. Daarna gaan we gefaseerd verder, tot alle vestigingen gecertificeerd zijn.”

Wilt u net als NOVOMATIC met certificering de kwaliteit van uw diensten aantoonbaar maken? DEKRA experts helpen u bij het vaststellen van uw eigen kwaliteitsnormen om tegen te toetsen en certificeren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Pagina delen