Introductie nieuw schema voor conformiteitsbeoordeling

DEKRA op weg naar erkenning als UK Approved Body voor UKCA-keurmerk

24 feb 2021

Nu het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) heeft verlaten, moeten fabrikanten die producten op de Britse markt brengen rekening houden met een aantal wijzigingen. Met ingang van 1 januari 2021 is in Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) een nieuw schema voor conformiteitsbeoordeling geïntroduceerd - de zogenaamde UK Conformity Assessed (UKCA) markering, welke de huidige CE-markering vervangt. DEKRA zet zich in om haar diensten aan klanten die actief zijn in het VK, bijvoorbeeld fabrikanten van medische apparaten en ATEX-gerelateerde producten, voort te zetten en neemt daarom alle nodige stappen om erkend te worden als UK Approved Body.

Om erkend te worden als UK Approved Body is DEKRA in contact met de National Accreditation Body of the UK (UKAS) voor ATEX-certificatie en met de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) voor certificatie van medische apparatuur. Het UKCA-conformiteitsbeoordelingsproces zal worden opgeleverd door de Britse juridische entiteit die recent werd opgericht.
DEKRA ondersteunt fabrikanten bij de implementatie van de UKCA-markering en heeft momenteel partnerovereenkomsten gesloten om oplossingen te bieden voor producten die zijn gecertificeerd volgens ATEX-, RED-, EMC-, LVD-, PPE-, OND- en Machinerichtlijnen. Deze oplossingen worden nu al aangeboden, gezien deze producten vanaf 1 januari 2022 verplicht van een UKCA-certificaat voorzien moeten zijn.
Tot 1 juli 2023 erkent het VK de CE-markering voor medische producten nog. Vanaf juli 2023 moeten fabrikanten die hun producten op de Britse markt willen (blijven) brengen echter voldoen aan de nieuwe UKCA-markering.
Wilt u meer weten over de UKCA-markering en de status van onze erkenning als UK Approved Body? Bekijk dan de webpagina over UKCA-Marking services at DEKRA.