Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

Onderhoud voorspellen op het spoor

Conditioneringsmiddel tussen treinwielen en rails: wat zijn de effecten?

4. jul. 2022

DEKRA Rail deed in opdracht van ProRail onderzoek in haar laboratorium naar het aanbrengen van conditioneringsmiddel (een vorm van smering) tussen treinwielen en rails. Wat is het effect hiervan op spoorstaaf- en wielslijtage? En tot welke neveneffecten kan het aanbrengen van teveel conditioneringsmiddel binnen het loopvlak leiden?

Twee-schijven testopstelling met ingebouwde wiel- en railschijf
Twee-schijven testopstelling met ingebouwde wiel- en railschijf

Medewerkers van DEKRA Rail voerden het onderzoek uit met een zogenaamde twee-schijven testopstelling. Hiermee kunnen ze onder realistische bedingingen het gedrag tussen wiel en rail onderzoeken. De testen vonden plaats onder een combinatie van hoge slip en een hoge normaalspanning, zoals deze optreden wanneer treinen over spoorwissels rijden.

Onderzoeksuitkomsten

Het onderzoek gaf een kwantitatief inzicht in het effect op slijtagevermindering en leidde onder meer tot een bevestiging van het praktijkbeeld: onder hoog belaste omstandigheden kan het overmatig aanbrengen van conditioneringsmiddel leiden tot uitbrokkeling van het loopvlak. Het uitgevoerde onderzoek maakt de effecten van wiel-rail conditionering inzichtelijk. Net als de randvoorwaarden waaronder de conditionering in de praktijk optimaal kan worden benut.

Benieuwd hoe onze test-laboratoria u belangrijke inzichten geven in wrijvingsverschijnselen en slijtageprocessen?

Contact

Marketing & Communicatie DEKRA Nederland

separator
+31 6 46 71 37 68
separator
Terug naar overzicht
Pagina delen