Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

zhaga certificering

Verlichting testen en certificeren

Uw volledig geautoriseerd testcentrum voor LED-verlichting en Zhaga-interfacespecificaties

Zhaga-certificatie

Toekomstbestendige LED-verlichting

Zhaga is een consortium van bedrijven uit de internationale verlichtingsindustrie. Het doel van het consortium is om interfacespecificaties te ontwikkelen waarmee LED-lichtbronnen van verschillende leveranciers door elkaar kunnen worden gebruikt, zonder het armatuurontwerp te veranderen. De ingebruikname van LED's voor algemene verlichting wordt daardoor eenvoudiger en versneld.

Met actuele kennis en ruime ervaring in testen en certificeren is DEKRA uw partner voor Zhaga certificering. Wij zijn een volledig geautoriseerd testcentrum voor Zhaga-specificaties en ondersteunen de verlichtingindustrie met relevante testen en certificering volgens alle Zhaga-normen. Onze experts nemen tevens deel aan de normalisatiecommissie van Zhaga.

Zhaga komt de verlichtingsindustrie ten goede

Zhaga- of Zhaga-D4i-certificering van IoT-ready armaturen, sensoren en knooppunten, verwisselbare LED-lichtbronnen en gestandaardiseerde componenten van LED-armaturen, biedt een aantal voordelen voor verschillende gebruikersgroepen binnen de verlichtingsindustrie.

OEM's van armaturen

 • Verbeterde toeleveringsketen
 • Eenvoudiger aanschaffen
 • Brede portefeuille zonder hoge ontwikkelingskosten
 • Kostenbesparing bij productie
 • Lagere ontwikkelingskosten
 • Snellere time-to-market
 • Verbeterde toekomstbestendigheid

Eindgebruikers

 • Minder risico en verbeterde toekomstbestendigheid
 • Eenvoudiger upgraden
 • Eenvoudiger aanschaffen
 • Ongekende flexibiliteit

OEM's van componenten

 • Lagere R&D-kosten
 • Hogere volumes
 • Langdurige vraag

In sommige gevallen zijn ook andere normen van toepassing, zoals bijvoorbeeld de DALI-normen. DEKRA is ook voor deze norm een volledig geautoriseerd testcentrum, waardoor wij de one-stop-shop zijn voor al uw Zhaga-D4i-certificering.

Bewijs van interoperabiliteit

Zhaga stelt specificaties op voor elektrische-, mechanische-, optische-, thermische- en communicatie-interfaces voor de interoperabele componenten die worden gebruikt in LED-armaturen. Afhankelijk van de ontwerpkeuzes van de armatuurfabrikant, maken deze interoperabele componenten het upgraden en onderhouden van LED-armaturen mogelijk. Het Zhaga-logo bewijst de certificering van interoperabele componenten en is een gemakkelijke manier om componenten te identificeren die kunnen worden geüpgraded en onderhouden.

Toekomstbestendige LED-verlichting

De mogelijkheid om LED-armaturen te onderhouden stimuleert efficiëntere bedrijfsmodellen die voldoen aan (wetgeving rond) circulariteitsvereisten en marktgroei. De mogelijkheid om LED-armaturen na installatie te upgraden is een groot voordeel voor eindklanten. Hun armaturen zijn toekomstbestendig en in staat om innovaties in de verlichtingsindustrie te omarmen, inclusief digitale innovaties die verder gaan dan verlichting.

Slimme verlichting en IoT

Zhaga creëert nieuwe kansen voor de waardeketen van verlichting, inclusief innovaties die verder gaan dan verlichting. Naast hun primaire verlichtingstaak worden LED-armaturen steeds slimmer en verbonden met Internet of Things (IoT) netwerken. Met het oog op deze ontwikkelingen creëerde Zhaga de standaarden om van "plug and play" IoT-ready armaturen een haalbaar concept te maken. Met boek 18 en 20 die de afgelopen jaren zijn aangepast, is de industrie gestimuleerd om meer flexibele en upgradebare verlichtingsarmaturen te creëren. Een groeiend aantal sensoren en nodes zal bijdragen aan de bruikbaarheid van dit ecosysteem van IoT-ready armaturen.

Pagina delen