VCA checklist aannemers
DEKRA Audit

Hoe maakt u als aannemer arbeidsveiligheid aantoonbaar?

VCA bedrijfscertificaat

Voor veiligheid, gezondheid en milieu

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Steeds meer opdrachtgevers eisen van u als aannemer dat u aantoonbaar veilig werkt. Werknemers moeten zich bewust zijn van de risico’s rond hun werkzaamheden en laten zien dat ze er alles aan doen om ongelukken en schade te voorkomen. Een VCA certificaat is een onafhankelijk bewijs dat uw organisatie voldoet aan alle veiligheidseisen met betrekking tot uw opdracht en voldoet aan de belangrijkste milieu- en gezondheids(arbo)voorschriften.

Een VCA voor iedere organisatie

Er zijn verschillende VCA certificaten, waarbij het onderscheid zit in het aantal criteria waaraan een organisatie moet voldoen. VCA* is geschikt voor onderaannemers, VCA** is geschikt voor hoofdaannemers en VCA-P is speciaal voor de petrochemische industrie.

Soorten VCA certificaten

  VCA met één ster is een beperkte certificering van risicovolle werkzaamheden. Aannemers zijn VCA gecertificeerd als zij het beperkte aantal criteria voor deze checklist doorlopen.
  DEKRA kan uw bedrijf voorzien van zowel VCA*, VCA** en VCA-P. Wij hebben als onafhankelijke certificeringsinstelling jarenlange ervaring. Onze auditoren komen uit de praktijk en kijken ook naar de implementatie en borging van VCA binnen uw organisatie. Dankzij onze periodieke audits bent u extra alert op mogelijke risico’s.

  Hoe meld ik een ongeval?

  In de MD 22:2019 (paragraaf G 8.5.3) is vastgelegd dat VCA gecertificeerde klanten de certificatie-instelling op de hoogte moeten stellen van het optreden van een ernstig incident of een overtreding van de arbo wet- en regelgeving.
  In alle gevallen kan een melding worden gemaakt door contact op te nemen met DEKRA Audit Nederland. Dit doet u door hier een melding te maken of een e-mail te sturen naar audit​.nl@​dekra​.com .

  Heeft u een vraag? Onze experts komen graag met u in contact