SERMI certificering
DEKRA Audit

Per 1 april 2024 treedt de SERMI-certificering in werking

SERMI-certificering

Eén certificaat voor toegang tot beveiligingssoftware in de automotive industrie

Werkt u aan diefstalpreventie van auto's en campers? Denk hierbij aan bijvoorbeeld sleutels, contact- of deursloten. Of heeft u toegang nodig tot de ECU van voertuigen? Dan heeft u binnen Nederland per 1 april 2024 een SERMI-certificaat nodig. SERMI staat voor ‘Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information’. Dit certificaat vervangt de losse toegangen tot beveiligingssoftware van alle automerken. Bij DEKRA Audit kunt u eenvoudig uw certificaat voor SERMI regelen. Wees op tijd met het aanvragen van een certificaat. Vraag direct een offerte aan onderaan de pagina.

Voor wie geldt SERMI?

SERMI geldt voor iedereen die werkt aan of met beveiligingsinformatie van voertuigen. Het is een persoonsgebonden certificaat. Hieronder vallen bijvoorbeeld:
 • autodealers
 • onafhankelijke autoreparateurs
 • autoschadeherstellers

Waarom een SERMI-certificering?

Het SERMI-certificaat is straks de enige manier om toegang te krijgen en te houden tot de software. Het SERMI-certificaat bespaart u uiteindelijk tijd en geld. Zonder een overkoepelend certificaat heeft u namelijk van ieder automerk een aparte toegang nodig om bij hun software te komen. De Europese Unie vroeg fabrikanten en onafhankelijke autobedrijven daarom om de losse 'certificaten’ te vervangen door één certificaat.

Vanaf wanneer is een SERMI-certificaat nodig?

Vanaf 1 april 2024 hebben binnen Nederland alleen personen met een SERMI-certificaat blijvende toegang tot beveiligingssoftware van voertuigen. Dit betekent ook dat losse toegangen komen te vervallen. Wees op tijd met het aanvragen van een certificaat. Zo zorgt u ervoor dat u uw werkzaamheden kan blijven uitvoeren.

Hoe behaalt u de SERMI-certificering?

U kunt eenvoudig via DEKRA een certificaat voor SERMI realiseren. Hiervoor hebben we een aantal documenten van u nodig:
 • een kopie uittreksel KvK
 • een overzicht van de te machtigen medewerker(s)
 • een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor de rechtspersoon een zogenaamde VOG RP. (Geldt niet voor een eenmanszaak)
 • een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor de medewerker(s) die in aanmerking komen voor een SERMI-kwalificatie op de onderdelen in 2.4b: 11, 12, 13, 41 en 61
 • een aansprakelijkheidsverzekering
 • een verklaring dat u geen activiteiten verricht rondom de aanpassing van emissie van voertuigen
Overige punten om in acht te nemen bij het voorbereiden van uw aanvraag:
 • De opleidingseisen van medewerkers in Nederland; meer dan 2 jaar ervaring als automonteur of in bezit van diploma Autotechnicus niveau 2.
 • Neem kennis van de SERMI criteria en stel een verklaring op conform punt 7 en 9 van paragraaf 6.3.5 uit het SERMI schema.
Heeft u straks het certificaat binnen? Dan is het 5 jaar geldig. In deze 5 jaar voert DEKRA ten minste één onaangekondigde audit uit.
VOG en Digidentity-app: houd hier rekening mee
Wat betreft de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) moet u rekening houden met: een bepaalde geldigheidstermijn van het VOG, het juist aanvragen van een VOG en het controleren van uw identiteit via de Digidentit-app.
Geldigheid VOG 6 maanden
Aanvragen VOG RP (rechtspersoon)
Identiteitscontrole via Digidentity
Heeft u nog vragen over SERMI die hierboven niet zijn behandeld?
Bekijk dan onze FAQ over SERMI-certificering hier . Hier vindt u antwoorden op de meestgestelde vragen over SERMI-certificering. Wij raden u aan deze informatie eerst goed door te nemen, voordat u contact opneemt.

Offerte aanvragen

Laat hieronder uw contactgegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.