Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

DEKRA herschikt zijn Raden van Advies en Bestuur

Veranderingen in de directiekamer

11. apr. 2022

Tijdens een bijeenkomst op 6 april 2022 hebben de Raad van Commissarissen van DEKRA e.V. en de Raad van Toezicht van DEKRA SE besloten om per direct een toekomstgerichte herindeling van de Raad van Bestuur en Raad van Toezicht door te voeren. Stefan Kölbl, die eerder voorzitter van de Raad van Bestuur was, zal nu voorzitter worden van het hoogste toezichthoudende orgaan van DEKRA e.V. en DEKRA SE. Deze geroutineerde branche-expert met ruim 25 jaar ervaring op het gebied van testen, inspecteren en certificeren zal leiding geven aan de toezichthoudende comités. Stan Zurkiewicz wordt als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van DEKRA e.V. en CEO van DEKRA SE verantwoordelijk voor het operationeel beheer van de groep. De nieuwe CEO was jarenlang hoofd Azië bij DEKRA. Zijn laatste functie was hief operating officer (COO). Thomas Pleines, de voorzitter van de Raad van Commissarissen en Raden van Bestuur, legt zijn taken naast zich neer na zich jarenlang met succes te hebben ingezet voor DEKRA.

boardroom

  • De 66-jarige Thomas Pleines legt zijn taken als voorzitter van de Raad van Toezicht naast zich neer
  • De 54-jarige Stefan Kölbl wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Raad van Commissarissen, treedt toe tot het hoogste toezichthoudende orgaan van DEKRA e.V. en neemt het leiderschap van de Raad van Toezicht van DEKRA SE op zich
  • De 42-jarige Stan Zurkiewicz is benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van DEKRA e.V. en DEKRA SE
  • De 56-jarige Wolfgang Linsenmaier en de 49-jarige Ulrike Hetzel maken de Raad van Bestuur compleet

Pleines had sinds december 2000 zitting in diverse directiecomités van DEKRA. In mei 2011 werd hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van DEKRA e.V. en de Raad van Toezicht van DEKRA SE. Hij ziet er nu naar uit om meer tijd te kunnen besteden aan zijn persoonlijke interesses. Als erkenning voor zijn buitengewone bijdrage aan de organisatie verleende de Raad van Commissarissen Pleines de titel van erevoorzitter. Deze titel zal ervoor zorgen dat hij hechte banden met DEKRA blijft onderhouden. “Ik wil de Raad van Commissarissen, de Raad van Toezicht en Stefan Kölbl in het bijzonder uit de grond van mijn hart bedanken voor de hechte en succesvolle werkrelatie waarvan we de afgelopen decennia zo hebben genoten. Het doet me een genoegen en vervult me van trots dat we hiermee zowel continuïteit als verandering naar het managementteam hebben gebracht. Daarmee waarborgen we de voortzetting van ons succesverhaal dat meer dan 20 jaar beslaat en stippelen we een koers uit voor een effectieve omgang met de uitdagingen op het gebied van digitale transformatie”, zegt Pleines.

Met de aanstelling van Kölbl zal een van de meest ervaren topmanagers binnen de sector leiding gaan geven aan de toezichthoudende organen van DEKRA. “Met het DEKRA Strategy

2025-programma, dat zich kenmerkt door een strategische focus op technische en digitale veiligheid en duurzaamheidsdiensten, hebben we een solide basis gelegd voor de positie van DEKRA in de komende jaren. Ik wil graag een speciaal woord van dank richten aan Thomas Pleines voor zijn jarenlange uitmuntende inzet voor onze organisatie. Ik wens hem het allerbeste in dit nieuwe hoofdstuk in zijn leven”, zegt Kölbl.

Kölbl heeft sinds zijn aanstelling als voorzitter van de Raad van Bestuur in 2010 de waarde van DEKRA bijna weten te verdriedubbelen. In dezelfde periode is de omzet ruim verdubbeld tot het huidige niveau van €3,5 miljard. De winst steeg met 130%, en het aantal werknemers groeide van circa 22.000 aan het einde van 2009 tot zo’n 46.500 in 2021. DEKRA heeft daarnaast een veel sterkere internationale focus aan de dag gelegd. Het concern is inmiddels actief in meer dan 60 landen verspreid over vijf continenten.

In het kader van deze transformatie wordt de Raad van Bestuur teruggebracht van vier tot drie leden. De verantwoordelijkheden van Zurkiewicz omvatten naast de operationele activiteiten nu ook het beheer van regio’s, wereldwijde marketing en sales, de bedrijfsstrategie, business development en bedrijfscommunicatie. “Het doet mij een genoegen om deze fantastische uitdaging aan te gaan. Met Strategy 2025 en onze digitale agenda hebben we de basis gelegd voor onze toekomstige groei. We zullen een proactieve benadering hanteren van de digitale transformatie van onze diensten om onze aanwezigheid in met name de Noord-Amerikaanse en Aziatische markten te versterken”, zegt Zurkiewicz.

Wolfgang Linsenmaier zal als chief financial officer (CFO) van DEKRA e.V. en DEKRA SE verantwoordelijk blijven voor de ontwikkeling en prestaties van het concern. Hij neemt daarnaast de verantwoordelijkheid op zich voor juridische en compliance-aangelegenheden, auditing en change management. Ulrike Hetzel, de chief technological officer (CTO) van DEKRA SE, blijft verantwoordelijk voor de strategische ontwikkeling van de dienstendivisies, innovatiebeheer en de wereldwijde IT.

DEKRA SE zal drie weken vanaf het aantreden van Kölbl recordcijfers voor 2021 presenteren tijdens zijn jaarlijkse persconferentie en daarmee blijk geven van de sterke veerkracht van zijn organisatie tijdens de coronacrisis. “Dit is een perfect moment om deze veranderingen door te voeren. Ik wens de hele Raad van Bestuur een voortzetting van ons succesverhaal en veel geluk nu het de teugels van de organisatie overneemt. In de toekomst zal ik mijn vrijheid als ondernemer sterker gaan benutten en mezelf nieuwe persoonlijke prioriteiten stellen. Ik wil alle 46.500 werknemers van DEKRA overal ter wereld graag hartelijk bedanken. Zonder hen waren we niet in staat geweest om de enorme vooruitgang te boeken die we hebben gerealiseerd”, zegt Kölbl.

Press contact

Dr.  Torsten Knödler

separator
+49.711.7861-2075
separator
separator

Fax +49.711.7861-742075

Terug naar overzicht
Pagina delen