Stoomleiding Testen

Een stoomsysteem omvat vaak diverse stoomleidingen en andere componenten met uiteenlopende geometrieën die op verschillende temperaturen en drukniveaus werken. En naarmate het systeem veroudert, groeit de noodzaak van inspecties tijdens bedrijf.

DEKRA biedt ultrasone tests op maat voor het detecteren en meten van gebreken (sondes met een rechte bundel of hoekbundel, TOFD, Phased Array, kruipgolven enzovoort). Voor semi-mechanische tests maakt het gebruik van scanners en manipulatoren die het in eigen beheer heeft ontwikkeld of door overnames van andere bedrijven heeft verkregen. Daarbij wordt de positie van gebreken nauwkeurig vastgelegd, zodat het testproces op een later tijdstip op exact dezelfde wijze kan worden herhaald. Dit maakt nauwlettende bewaking van de groei van scheuren mogelijk.
Indien nodig kan in aanvulling hierop elk type niet-destructieve test of replicatietest worden uitgevoerd. Het voordeel van de UT Phased Array-techniek ten opzichte van het gebruik van röntgenstralen is dat de metingen sneller en veiliger verlopen en reparaties van lasverbindingen gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd. Er is namelijk geen ontruiming van de omgeving vereist. De Phased Array-techniek wordt ook gebruikt voor componenten met een dunne wand ( ≥ 3,2 mm).