DEKRA Vision Zero Award 2022

Negen jaar zonder verkeersdoden: Award voor de Finse stad Mikkeli

15 nov 2022

De Finse stad Mikkeli won de DEKRA Vision Zero Award. De verkeersveiligheidsexperts van de toonaangevende internationale expertenorganisatie erkennen het succes van de stad. Hier viel tussen 2012 en 2020, 9 jaar achter elkaar geen enkele verkeersdode in het stadsverkeer. DEKRA reikte de prijs voor de zesde keer uit tijdens haar jaarlijkse receptie in Brussel. Mikkeli’s hoofd van Ruimtelijke Ordening en Stadsplanning, Topiantti Äikäs, aanvaardde de onderscheiding van DEKRA CEO Stan Zurkiewicz.

  • Doel van nul verkeersdoden bereikt in veel steden over de hele wereld
  • Interactieve kaart op dekra-vision-zero​.com met 26 landen
  • Stadsvertegenwoordiger: “Concrete prijs voor duurzame doelstelling”
DEKRA-experts evalueren continu de nieuwste beschikbare ongevallenstatistieken voor de interactieve wereldkaart op www​.dekra-vision-zero​.com . Voor 26 landen in Europa, Amerika, Azië en Oceanië, vermeldt de kaart steden met meer dan 50.000 inwoners, die het doel van nul verkeersdoden bereikten in ten minste één jaar sinds 2009. Mikkeli heeft ongeveer 54.000 inwoners.
“In Mikkeli werken we al jaren aan verkeersveiligheid. Mikkeli is een normale, middelgrote Finse stad. Hier waar we kijken naar de behoeften van voetgangers, fietsers, auto's, en overig verkeer tijdens stadsplanning en -ontwikkeling. Deze prijs is het concrete resultaat van de langdurige doelstelling waaraan we werkten', zei hoofd Ruimtelijke Ordening Äikäs.
“Keer op keer bewijzen onze prijswinnaars en vele andere steden over de hele wereld dat Vision Zero mogelijk is”, zegt Stan Zurkiewicz, CEO van DEKRA. “Ongeveer 1.200 steden hebben in ten minste één jaar 'nul verkeersdoden' bereikt; en velen bereikten dit voor meerdere jaren. Het feit blijft echter dat iedere verkeersdode er een teveel is.” Er moesten inspanningen worden geleverd om steeds dichter bij het doel te komen, in steeds meer steden en ook buiten de stadsruimtes, zei Zurkiewicz.
Op veel plaatsen worden inspanningen geleverd. De Griekse overheid bijvoorbeeld, – mede geïnspireerd door DEKRA's Vision Zero-kaart – stelde het doel binnen haar verkeersveiligheidsstrategie om in ten minste 40 steden met meer dan 50.000 inwoners nul verkeersdoden te bereiken vanaf 2025. In 2030 is het doel 49 steden.
In Finland is Mikkeli een van de 18 steden die het doel van nul dodelijke verkeersslachtoffers bereikte in ten minste één jaar sinds 2009. Het is de enige Finse stad met in totaal tien "nul jaren".
DEKRA betreedde in oktober 2021 de markt voor voertuiginspectie in Finland. Een van de DEKRA-keuringsstations is gevestigd in Mikkeli.