Economizer & Warmtewisselaar Testen

In de buizen van warmtewisselaars treden vaak corrosie en erosie op. Dit resulteert in een reductie van de wanddikte, putcorrosie en uiteindelijk ook in lekkage. DEKRA voert wervelstroomtests uit voor het bewaken van de toestand van warmtewisselaars.

De toestand van warmtewisselaars wordt visueel geïnspecteerd op instroomerosie aan de uiteinden van de buizen. Als daar sprake van is, kunnen de uiteinden van de buizen worden getest op basis van een aanvullende wervelstroomtechniek. Voor buizen van koolstofstaal wordt gebruikgemaakt van voormagnetisatie. Dit is een arbeidsintensiever proces dan de standaard wervelstroomtechniek die voor non-ferrometaal wordt gebruikt.
DEKRA beschikt over een uitgebreide collectie van kalibratiebuizen in verschillende materiaalsoorten en geometrieën.
Voor buisbundels die vatbaar zijn voor putcorrosie worden de resultaten van de wervelstroomtest uitgedrukt in schadeklassen (1, 2, 3 en 4) die op het putvolume zijn gebaseerd. De testresultaten worden gepresenteerd in de vorm van een schets van de buislay-out, waarvan hieronder een voorbeeld te zien is. Dit is een zeer nuttig en relatief goedkoop hulpmiddel voor het bewaken op corrosie, omdat dit meestal plaatsvindt op basis van een kleine doch herhaalde steekproeftest (3-25% van het totale aantal buizen). Een andere aanpak is om alle buizen te testen en om buizen met grotere gebreken (bijv. een wanddikte van 70%) te dichten. Als er sprake is corrosie op willekeurige locaties zouden alle buizen moeten worden getest.