Twee belangrijke ontwikkelingen rondom openbare verlichting

Twee belangrijke ontwikkelingen rondom openbare verlichting

04 nov 2022

Vorige maand stond DEKRA op de Light + Building beurs in Frankfurt. Als testinstelling deelden we alles over het testen en certificeren van producten. Ook delen we graag onze inzichten in de markt. In dit artikel leest u over twee belangrijke ontwikkelingen rondom openbare verlichting, en hoe u als producent hier het best op inspeelt.

1. ENEC+ is steeds vaker een eis in Oost-Europa en het Midden-Oosten.

Naast veiligheid worden prestaties van verlichting steeds belangrijker. In veel landen is alleen een CE-markering niet meer voldoende. We zien keurmerken als ENEC steeds vaker als een eis om mee te kunnen doen aan tenders.
Levert u openbare verlichting? Dan is het verstandig om bovenop ENEC ook het ENEC+-keurmerk aan te bieden op uw producten. We zien namelijk een stijgende vraag om ENEC+ in landen in Oost-Europa en het Midden-Oosten. ENEC gaat namelijk over de veiligheid van producten, terwijl ENEC+ prestaties afdekt. Daarmee geeft ENEC+ u toegang tot nieuwe markten.
DEKRA Arnhem heeft door jarenlange ervaring grote expertise in het testen en certificeren met ENEC en ENEC+. Het ENEC en ENEC+ keurmerk is een zogenaamd ISO type 5 keurmerk. Dit type keurmerk geeft extra kwaliteitsgarantie. Onderdeel van dit keurmerk is een jaarlijkse audit van de fabriek en het product.

2. Cyber security is meer dan een toekomstige wettelijke eis.

Onze wereld staat steeds meer in verbinding. Onze verlichting gaat daarin mee. Dit zorgt er helaas ook voor dat onze producten steeds kwetsbaarder worden voor hackers. Vanaf 1 augustus 2024 is het voor producten met een draadloze internetverbinding verplicht om te voldoen aan de RED delegated act: een toevoeging op de RED (Radio Equipment Directive). Hiermee laat u zien dat uw product niet of moeilijk te hacken of te verstoren is.
Het is extra belangrijk dat openbare verlichting het altijd blijven doen. Als fabrikant doet u er goed aan om kritisch na te denken over de cyber security van uw producten. Het hacken van openbare verlichting kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren in de samenleving.
DEKRA test of uw product voldoet aan de normen van cyber security. Wij testen producten bijvoorbeeld tegen de ETSI EN 303 645 en IEC 62443 standaarden. Slaagt uw product voor de test? Dan kan u laten zien dat uw product cyber secure is, en dat u rekening houdt met risico's.

Meer weten over certificeren tegen ENEC, ENEC+ of cyber security?

Neem contact op met onze experts via sales​.nl@​dekra​.com . We denken graag mee over uw unieke producten en hoe we deze met certificeren kunnen versterken. En hoe u uw producten beschermt tegen hackers.