Veilig werken met brandbaar stof

Voorkom de gevolgen van stofexplosies

Bent u zich bewust van de gevaren van brandbare stoffen? Weet u hoe u deze kunt beheren of voorkomen? Dan bent u in staat de catastrofale gevolgen van incidenten met stofexplosies effectief te vermijden en daarmee voorkomt u het verlies van mensenlevens en eigendommen, verwondingen, schade, onderbroken productie, rechtszaken en negatieve publiciteit. Helaas komen dit soort incidenten maar al te vaak voor. Als u twijfelt of u wel toegang heeft tot de juiste expertise op dit gebied, schakel dan de onze experts in.

Onze ingenieurs hebben een jarenlange achtergrond in brandbare stofkwesties. Daardoor kunnen wij u een uitgebreid pakket diensten bieden, waarmee wij helpen om gevaarlijke stoffen te identificeren en de bijbehorende risico's te beoordelen. Het testen, in onze eigen ultramoderne laboratoria, is stap één. Maar vervolgens het interpreteren van de data en het vertalen daarvan naar praktische oplossingen, dát is onze toegevoegde waarde.

Hoe verlagen wij de risico's van brandbare stoffen?

En hoe ziet zo’n praktische oplossing eruit? Dat kan bijvoorbeeld het advies zijn over de keuze en het ontwerp van explosieveiligheidssystemen, maar ook het laten uitvoeren van risicobeoordelingen en aanbevelingen geven over opleidingen. Daarbij verliezen we het grote geheel nooit uit het oog: een veilige werkomgeving staat aan de basis van een bloeiende organisatie.

Onze diensten

Ons dienstenpakket op het gebied van brandbare stoffen omvat een praktische benadering van veiligheid inclusief advies, tests en opleidingen, waaronder:
  • Identificeren van gevaren
  • Bepalen van brandbaarheids- en explosiegevaar
  • Analyseren van stofgevaren (DHA)
  • Beheren van stofgevaren
  • Opleiding en competentieontwikkeling
  • NFPA 652 naleving

Data vertalen naar oplossingen

Onze experts helpen u bij het kiezen van de meest geschikte test en de meest kosteneffectieve manier om aan uw behoeften te voldoen. De tests die wij aanbieden:
Stofexplosie screening
Groep Go/NoGo classificatie bepaalt of een poeder of stof explosief (Type Go) of niet-explosief (Type No Go) is bij blootstelling aan een ontstekingsbron in de vorm van een stofwolk.
Ontstekingsgevoeligheid
  • Minimale ontstekingsenergie (MIE): bepaalt de minimale energie van een elektrostatische of mechanische vonk die in staat is verspreid stof onder omgevingsomstandigheden te doen ontbranden.
  • Minimale ontstekingstemperatuur (Wolk): bepaalt de minimale temperatuur van een heet oppervlak dat een stofwolk kan doen ontbranden.
  • Minimale ontstekingstemperatuur laag (MIT-laag): bepaalt de minimale temperatuur van een heet oppervlak dat in staat is een poederlaag (5 mm diep) te doen ontbranden.
Grenswaarden voor ontvlambaarheid
  • Limiting Oxygen Concentration (LOC): bepaalt de hoogste zuurstofconcentratie, waarbij ontsteking van gedispergeerd stof bij omgevingstemperatuur en -druk niet mogelijk is.
  • Minimale explosiegevaarlijke concentratie (MEC): bepaalt de minimale concentratie van een stof, waarbij ontsteking mogelijk is.
Ernst van explosie
Stofexplosie-ernstigheid: meet de explosie-ernstigheid van een poeder volgens specifieke drukparameters

Uw voordelen

  • Veilige en beveiligde werkomgeving
  • Uitgebreid dienstenpakket voor de identificatie van gevaarlijke stoffen
  • Deskundigheid op het gebied van brandbare stoffen
  • Praktische oplossingen door advies en opleiding

Waarom DEKRA?

  • Wij zijn een wereldwijd bedrijf met uitgebreide kennis en middelen.
  • Wij zijn de eerste keuze geworden voor bedrijven die op zoek zijn naar een betrouwbare partner voor procesveiligheidskwesties in het algemeen en de uitdagingen van brandbaar stof in het bijzonder.
  • Wij beschikken over ISO 9001 geaccrediteerde en GPL (Good Practice Laboratory) erkende laboratoria.
  • Wij zijn experts in procesveiligheid en ondersteunen u met de hoogste kwalificaties, ervaring en een echte passie voor teamwork bij de ontwikkeling van duurzame veiligheidsoplossingen.
Welke soorten materialen gelden als brandbaar stof?
Meer dan 70% van de poeders die in de industrie worden verwerkt, zijn erkend als ontvlambaar. De verwerking van poedersuiker, meel, aluminiumpoeder en zelfs aspirine kan een aanzienlijk brand- en explosiegevaar opleveren, en dit kan gebeuren wanneer de stof zich in de vorm van een laag poeder, een stofwolk of tijdens de ontleding bevindt. Natuurlijk zijn er andere bronnen van brandbaar stof en worden er voortdurend nieuwe materialen ontwikkeld die moeten worden getest, maar het is belangrijk te beseffen dat zelfs stoffen die normaal niet met ontvlambaarheid of explosiviteit worden geassocieerd, wel degelijk rampzalige incidenten kunnen veroorzaken. Deze materialen worden nog gevaarlijker door het gebrek aan bewustzijn dat ermee gepaard gaat.
Waardoor ontbrandt of explodeert een stof of poeder?
Hoe kan ik beginnen met deze stofgevaren aan te pakken?
Wat zijn enkele van de maatregelen die een "basis voor veiligheid" vormen?
Wat voor soort tests zijn vereist?
Hoe kan DEKRA Process Safety helpen?