Gecertificeerde EVSE-producten ontvangen het DEKRA SEAL

DEKRA introduceert ‘s werelds eerste certificeringsprogramma voor cybersecurity van elektrische oplaadpunten

09 dec 2022
  • DEKRA is het eerste bedrijf ter wereld dat een certificeringprogramma aanbiedt voor het beoordelen en aantoonbaar maken van de overeenstemming van oplaadpunten voor elektrische voertuigen met de beveiligingsrichtlijnen.
  • Het DEKRA Seal geeft blijk van het feit dat oplaadpunten veilig zijn en voldoen aan de eisen van DEKRA’s nieuwe certificatieprogramma voor cybersecurity.

DEKRA introduceert het eerste certificeringsprogramma de cybersecurity van alle typen voedingsapparatuur voor elektrische voertuigen (electric vehicle supply equipment; EVSE). Het is daarmee het eerste bedrijf ter wereld dat een speciaal certificeringskeurmerk op het gebied van cybersecurity aanbiedt. Het uitgebreide certificeringsprogramma van DEKRA is gebaseerd op alom bekende internationale normen op het gebied van cybersecurity, zoals ETSI EN 303 645 en IEC 62443. Het heeft ten doel om fabrikanten te helpen waarborgen dat hun oplaadapparatuur is voorbereid op de inzet van beveiligingsoplossingen die bescherming bieden tegen de belangrijkste en meest wijdverspreide cyberbedreigingen.

Gecertificeerde producten worden voorzien van het DEKRA Seal. Dit keurmerk geeft blijk van het feit dat de oplaadapparatuur door DEKRA is getest en voldoet aan de eisen op het gebied van cybersecurity. Het nieuwe certificeringsprogramma vormt een aanvulling op de integrale test- en certificatiediensten van DEKRA. Het waarborgt de veiligheid, betrouwbaarheid en interoperabiliteit van alle typen oplaadapparatuur.
“Een veilige oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen is van cruciaal belang om de acceptatie van e-mobiliteit te bevorderen en ervoor te zorgen dat er meer elektrische voertuigen op de weg komen. We hanteren een 360 graden-aanpak voor het testen van oplaadpunten. We beoordelen kernaspecten zoals de veiligheid, elektromagnetische compatibiliteit, radiofrequentie en digitale communicatie. Veilige communicatie tussen oplaadpunten, elektrische voertuigen en de back-office is van groot belang. Cybersecurity speelt daarbij een steeds grotere rol”, zegt Vincent Roes, vice president en head of Strategic Development bij de servicedivisie Product Testing van DEKRA.
Als blijk van zijn leiderschap in de markt voor het testen van oplaadpunten heeft DEKRA zijn Cybersecurity Certification Program ontwikkeld op basis van alom bekende internationale normen. Dit certificeringsprogramma biedt een integrale oplossing voor het testen van de beveiliging van voedingsapparatuur voor elektrische voertuigen en omvat drie beveiligingsniveaus.
“Fabrikanten en exploitanten van oplaadpunten voor elektrische voertuigen hebben behoefte aan een baseline op beveiligingsgebied die aansluit op de huidige en toekomstige wet- en regelgeving. Het Cybersecurity Certification Program van DEKRA komt aan deze wens tegemoet. Het zal bijdragen aan een flexibele en veilige invulling van de nieuwe realiteit van mobiliteit, veilig werkende producten en bescherming van de privacy van gebruikers”, zegt Rubén Lirio, business line manager Cybersecurity bij de servicedivisie Product Testing bij DEKRA.
Naast test- en certificeringsdiensten op het gebied van cybersecurity levert DEKRA ook diensten voor oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Het is aanbieder van het meest brede aanbod van testmogelijkheden voor voedingsapparatuur voor elektrische voertuigen. Zijn laboratorium kan bogen op de meest complete reeks van accreditaties en andere branche-erkenningen. Tot de unieke mogelijkheden die DEKRA aanbiedt behoren integrale tests van de oplaadinfrastructuur. Hierbij worden zowel het elektrische voertuig als het oplaadstation en de back-officeomgeving getest. Een integrale test is het meest uitgebreide type test van het oplaadecosysteem voor elektrische voertuigen. Dit omvat beoordelingen van de interoperabiliteit, conformiteit, elektrische veiligheid, draadloze technologie, elektromagnetische compatibiliteit, betrouwbaarheid, het prestatievermogen en nu ook cybersecurity.
DEKRA beschikt over testlaboratoria op diverse locaties, waaronder Nederland, China en de Verenigde Staten. Daarmee kan het klanten op wereldwijde schaal helpen met het waarborgen van de veiligheid en interoperabiliteit van hun producten.
Ga voor meer informatie over de diensten van DEKRA op het gebied van e-mobiliteit naar de website van DEKRA en bekijk zijn speciale videoreeks over dit onderwerp​.