U bent hier

06.03.2020
| News
| Rail Service
| waterstof, duurzaamheid, innovatie

DEKRA draagt bij aan eerste waterstoftrein op het Nederlandse spoor

Woensdag 26 februari 2020 vond een primeur plaats: voor het eerst reed er een waterstoftrein op het Nederlandse spoor. De start van een testperiode met deze nieuwe technologie. Tussen 27 februari en 14 maart worden er verschillende testritten gereden tussen Groningen en Leeuwarden.

Waterstoftrein Dekra
Foto: Henk Zwoferink


Verschillende partners spelen een rol in dit project onder leiding van provincie Groningen. DEKRA is betrokken als onafhankelijke testorganisatie. Wij operen hierin als Designated Body (DeBo) en als Assessment Body (ASBO). In onze rol als DEBO hebben we het voertuig beoordeeld tegen de spoorwegwet en de daaruit vloeiende regelgeving. Als ASBO beoordelen we of de veiligheid van de trein goed is aangetoond. Tijdens de testritten (met alleen testbemanning) wordt onder andere gekeken naar het brandstofverbruik,  het tanken en of de trein volgens de dienstregeling kan rijden.

Innovatieve mobiliteit

De toepassing van waterstof in mobiliteit neemt een vlucht. Het is één van de grote innovatieve ontwikkelingen die we vandaag de dag zien. Naast de projecten waarin het Rail team van DEKRA bijdraagt aan innovatie, kijkt DEKRA ook naar innovatie in vervoer in een bredere context. Vanuit de historie in de automotive sector voert DEKRA testen uit met verschillende zelfrijdende vervoersmiddelen, maar wordt er ook gelet op de veiligheid en prestatie van connectiviteit en cyber security voor voertuigen. DEKRA heeft daarvoor een wereldwijd netwerk van testlaboratoria en een aantal outdoor testparcoursen, zoals de Connected Car test area in Malaga. De betrokkenheid bij de waterstoftrein past bij DEKRA’s ambitie om een allround speler op het gebied van innovatieve mobiliteit te zijn.

Pers- en publieksdag 7 maart

Deze trein is niet alleen te zien tijdens de nacht, maar middenin de testperiode vindt op 7 maart een pers- en publieksdag plaats. Tussen 10.00-16.00 uur is de waterstoftrein te bewonderen voor pers en publiek op spoor 1a van station Groningen. Om 11.00 uur vindt er een persmoment plaats, waarbij minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven aanwezig zal zijn.

Samenwerking

Het project in opdracht van Provincie Groningen is gerealiseerd in samenwerking met: ProRail (mede-initiatiefnemer en infrastructuur spoor), Arriva (vervoerder), Engie (leverancier groene waterstof en tankinstallatie), Alstom (leverancier waterstoftrein) en DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).

Gerelateerd nieuws