U bent hier

27.07.2020
| News
| Product Testing & Certification

DEKRA als eerste IECEE Certification Body geaccrediteerd om EV laadsystemen te certificeren tegen EMC standaard IEC 61851-21-2

Arnhem, 27 juli 2020 – Het DEKRA test laboratorium in Arnhem is door de Raad voor Accreditatie erkend als het eerste en enige IECEE CB test laboratorium (CBTL) en National Certification Body (NCB) dat Electric Vehicle Supply Equipment (EVSE) mag certificeren tegen EMC standaard IEC 61851-21-2. Met een IECEE CB certificaat van DEKRA tonen fabrikanten aan dat hun laadproduct aan internationale standaarden voldoet. Daarmee kan een product in meer dan 50 landen op de markt gebracht worden.

DEKRA EMC

“Met deze accreditatie kan DEKRA nu alle EVSE technologie – van AC tot DC en tot 360 kW – testen en certificeren”, zegt Sedat Eser, Operational Manager EMC & Wireless bij DEKRA. “Het opladen bij hoog vermogen (>150 kW) maakt het mogelijk om een auto in 15 tot 20 minuten volledig op te laden, waardoor lange afstanden afgelegd kunnen worden. Onze testvoorzieningen zijn ingericht op alle grote AC en DC oplaad communicatiestandaarden, zoals CCS (CharIN), CHAdeMO en EV Ready.”

Oplossingen voor een snel groeiende mark

Tussen 2019 en 2030 wordt voor de EV markt een samengestelde jaarlijkse groei van 21% voorspeld. Overheden en bedrijven zetten daarom groot in op de ontwikkeling en uitbreiding van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Hierdoor ontstaat een gefragmenteerde markt. Door de grote verschillen tussen typen componenten in oplaadsysteemtechnologie zijn er uiteenlopende standaarden die al dan niet van toepassing kunnen zijn bij het testen en certificeren van EVSE.

De IEC 61851-21-2 standaard omschrijft de EMC (elektromagnetische compatibiliteit) voor offboard componenten of apparatuur bedoeld voor het opladen van EV’s. IEC 61851-21-2 wordt ook aangehaald in de SAE J1773: het equivalent van de standaard in de V.S. “Over het algemeen testen we EMC bij 20% en 80% van de maximale kracht tijdens emissie tests en tijdens stilstand en opladen bij immuniteitstests. Met ons gloednieuwe Charging Discovery System van Keysight en de ChadeMO referentie test kunnen we het testen van laadsystemen automatiseren”, vertelt Eser.

Veiligheidstesten

Aanvullend op de EMC tests voor EVSE, test DEKRA ook de veiligheid van laadsystemen tegen IEC 61851 standaarden, interoperabiliteit en conformiteit tegen ISO 15118, DIN 70121/122 and CharIN standards. DEKRA was al een erkend test laboratorium voor CHAdeMO en EV Ready.

EV laadsystemen waarin draadloze technologie zoals RFID, Wi-Fi en GSM zijn toegepast, kunnen ook door DEKRA worden getest tegen ETSI en FCC standaarden. DEKRA is door de Open Charge Alliance (OCA) erkend als OCPP1.6 test laboratorium, waardoor het bedrijf de volledige breedte van EVSE kan testen.

Gerelateerd nieuws