Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

Croonwolter&dros

Veiligheidsbewustzijn van medewerkers bij ontwikkeling technische oplossingen

Al sinds 1875 ontwikkelt Croonwolter&dros technische oplossingen waarmee klanten kunnen inspelen op hedendaagse ontwikkelingen. Croonwolter&dros is een elektrotechnisch en werktuigbouwkundig bureau waarbij de klant centraal staat. Bij het ontwikkelen van technische oplossingen staat veiligheid voorop. Om het veiligheidsbewustzijn, de houding en gedrag onder de medewerkers te meten en te borgen besloot Croonwolter&dros om zich te laten auditen voor de SCL (Safety Culture Ladder). Fred Zitman, QHSE-manager bij Croonwolter&dros, vertelt waarom de organisatie graag SCL-gecertificeerd wil zijn en tegen welke uitdagingen zij aanliepen tijdens het certificeringsproces.

Uitdagingen bij technische oplossingen

Fred Zitman is al twaalf jaar werkzaam bij Croonwolter&dros. In de loop der jaren is hij veel uitdagingen tegengekomen op het gebied van veiligheid. ‘’De markten waarin wij ons bevinden zijn erg uiteenlopend. In iedere branche ga je iedere keer opnieuw op zoek naar een oplossing voor een bepaald probleem waar een klant tegenaan loopt’’, zegt Zitman. Croonwolter&dros bevindt zich onder andere in de utiliteit, industrie en infra, waarvoor technische installaties worden ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden. Waar mogelijk worden hier slimme technieken toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme energieneutrale installaties in tunnels in de infrastructuur. Bij projecten van deze omvang is het voor de klant belangrijk dat technieken makkelijk te onderhouden zijn, voor langere tijd meegaan en veilig zijn.

dekra-case-Croonwolter&dros

De Safety Culture Ladder als meetinstrument

Croonwolter&dros ging op zoek naar een meetinstrument waarmee ze het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers kunnen verhogen. De Safety Culture Ladder bleek hiervoor het juiste instrument. De SCL focust zich namelijk op het gedrag en de houding van de werknemers op het gebied van veiligheid. Er wordt specifiek gekeken naar de bedrijfscultuur en belicht daarom andere aspecten dan normen als ISO 45001 en VCA. Zitman: ‘’We hadden de doelstelling om de veiligheid in de sectoren waarin we ons bevinden naar een volgend niveau te brengen. De SCL leek ons een passend schema om te volgen en te implementeren. Daarnaast was het ook een kans om ons te onderscheiden in de markt.’’

Nauwe samenwerking met TenneT

Zes jaar geleden besloot Croonwolter&dros dat het een SCL-certificaat wilden behalen. Op dat moment gaf ook een grote klant (TenneT) aan dat zij samen met een aantal andere opdrachtgevers de SCL wilden implementeren. TenneT is een toonaangevende Europese organisatie die het hoogspanningsnet in Nederland en grote delen van Duitsland beheert. Zo ontstond er een samenwerking van Croonwolter&dros met nog vier andere leveranciers en TenneT om de SCL te implementeren. TenneT stelt het hebben van een SCL-certficiaat tegenwoordig ook verplicht voor alle (inter)nationale leveranciers.

SCL-gecertificeerd door DEKRA

‘’Samen gingen we op zoek naar een partij die de Safety Culture Ladder kon auditen. Het viel ons op dat er niet veel partijen waren die toen deze dienst aanboden’’, vertelt Zitman. Croonwolter&dros had gesprekken met drie partijen en koos uiteindelijk voor DEKRA om de audit te laten uitvoeren. Zitman: ‘’We kozen voor DEKRA, omdat zij goede kennis van zaken hebben. Ze weten precies wat de SCL inhoudt en op welke manier ze deze normen moeten auditen.’’ Volgens Zitman was het plan van aanpak van DEKRA overzichtelijk en duidelijk. “Bovendien kenden de auditoren de branche van Croonwolter&dros en spraken zij de taal van een technisch bedrijf. Dat was ook erg prettig.”

Croonwolter&dros heeft een jaar de tijd genomen om het SCL-certificaat te behalen. In dat jaar zat het bedrijf elke drie maanden met de andere organisaties en DEKRA bij elkaar om te sparren over hoe ze bepaalde zaken moesten aanpakken. Tijdens deze bijeenkomsten lichtte DEKRA toe wat de organisaties van de audit konden verwachten. Dit leidde ertoe dat Croonwolter&dros in 2017 het SCL-certificaat mocht ontvangen. Zitman: ‘’Wij worden ieder jaar opnieuw geaudit door DEKRA. Hierbij worden medewerkers van verschillende afdelingen geïnterviewd. Op basis van de interviews krijgen wij een score op de SCL-ladder.’’

Over Croonwolter&dros

Over Croonwolter&dros

Wolter & Dros was vanaf 1875 verantwoordelijk voor de aanleg van de eerste centrale verwarmingsinstallaties in Nederland. In 1876, een jaar later, werd de firma Croon Electrische Schellenmakers opgericht. Met de uitvinding van de gloeilamp, legden ze de eerste elektrische verlichtingen aan. Met de fusie van Croon en Wolter&Dros in 2017, kwam er meer dan 280 jaar ervaring in techniek bijeen. Vandaag de dag is Croonwolter&dros een organisatie met 2800 medewerkers die innovatieve technieken ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van haar klanten. Daarnaast is Croonwolter&dros onderdeel van TBI Holdings B.V., een van de grootste bouw- en techniekconcerns in Nederland. Dit zorgt ervoor dat Croonwolter&dros effectiever maatschappelijk verantwoord kan ondernemen, kan investeren voor de langere termijn en nieuwe samenwerkingen (co-makership) kan initiëren.

Meer weten over een SCL-certificaat?

Wilt u ook het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers of van aannemers en leveranciers toetsen? Neem dan contact op met onze DEKRA-experts of lees meer informatie over de Safety Culture Ladder.

Pagina delen